Grecii vor putea fi concediati cu preaviz de patru luni

Joi, 17 Iunie 2010, ora 11:55
1457 citiri
Grecii vor putea fi concediati cu preaviz de patru luni

Grecia vrea sa inlesneasca procedura prin care angajatii sa poata fi concediati cu preaviz de patru luni, nu de 24, ca in prezent. Masura ar urma sa fie adoptata printr-un decret prezidential care va permite companiilor sa creasca numarului de disponibilizari permise.

Decretul presupune si acordarea permisiunii pentru angajatori de a oferi plati compensatorii mai reduse, scrie AP, care mentioneaza si faptul ca rata somajului in Grecia este de peste 11,6%, la nivelul lunii martie.

Aceasta masura face parte din eforturile de a ajuta economia tarii, care se afla intr-o criza majora a datoriilor. De notat este faptul ca proiectul de decret, nu va avea nevoie de aprobarea parlamentului. Mai mult, daca vor concedia fara preaviz, angajatorii vor plati doar jumatate din suma compensatorie ceruta pentru concedierile neanuntate.

Decretul ar da posibilitatea companiile cu peste 150 de angajati sa concedieze 5% din forta de munca, in prezent procentul permis fiind de 2%. Firmele mici vor putea sa dea afara un numar de maxim de sase angajati. In plus, noua lege prevede acordarea de salarii mai mici pentru nou-intratii pe piata muncii, cu varste pana in 25 de ani, dar stabileste o limita de 10% pentru disponibilizarile in randul angajatilor care au mai mult de 55 de ani.

Sindicatele au reactionat dur la proiectul de reforma facut public de Ministerul Muncii, pe care l-au considera "inacceptabil si neconstitional". Principalul sindicat din sectorul privat al Greciei, GSEE, a anuntat ca va contesta legea in instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#previz concedieri, #concedieri Grecia , #concedieri