Fermierii olandezi dau un ministru in judecata daca romanii nu mai primesc permis de munca

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 12:33
2415 citiri
Fermierii olandezi dau un ministru in judecata daca romanii nu mai primesc permis de munca
Foto: Adevarul

Fermierii din sudul Olandei au amenintat ca il vor da in judecata pe ministrul afacerilor sociale Henk Kamp in cazul in care nu-si va schimba pozitia si nu va acorda permise de munca pentru romani, pana luni la ora locala 17.00.

Fermierii, in mare parte proprietari de livezi si cultivatori de capsuni, se bazeaza pe circa 2.000 de muncitori sezonieri romani pentru a-si strange recolta, relateaza agentia de presa ANP, preluata de DutchNews.nl.

Ministrul afacerilor sociale, Henk Kamp, anunta, la 13 aprilie, inaintarea unei propuneri, sustinuta de guvernul olandez, prin care cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria ar urma sa primeasca, de la 1 iulie, permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale.

Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca.

In ceea ce priveste cetatenii din afara UE, Kamp sustine ca "ei nu ar trebui primiti". "In primul rand, contribuie la cresterea somajului in Olanda si apoi, Olanda ar trebui sa caute in interiorul UE si nu in afara sa", a declarat Kamp, citat de cotidianul olandez NIS News Bulletin.

Prin "in afara UE" Kamp intelege, de asemenea, Romania si Bulgaria. Ambele tari s-au alaturat UE in 2007, insa Olanda prefera sa-si mentina piata muncii inchisa, pentru moment, pentru cetateni din aceste doua tari, a scris cotidianul olandez.

Pentru cetatenii din alte state membre ale UE (in special Polonia), nu se va schimba nimic. "Ei beneficiaza de dreptul fundamental" de a munci in Olanda, recunoaste ministrul.

Organizatia fermierilor LTO se declara nemultumita de afirmatiile facute de Kamp. "Haga arunca incapacitatea sa de a recruta olandezi someri pe angajatori", sustine presedintele Albert Jan Maat. Organizatia a mai precizat ca ministerul procedeaza gresit prin schimbarea politicii in mijlocul sezonului si ca masura le ameninta contractele cu sectorul de retail. Cultivatorii de pomi fructiferi, capsuni si legume din Noord-Brabant angajeaza, in special, romani sau bulgari.

Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
#permise munca romani Olanda, #piata muncii Olanda, #oferte munca Olanda , #oferte locuri munca