Femeile in industria tehnologiei: ce s-a schimbat fata de acum 10 ani

Duminica, 18 Mai 2014, ora 13:51
3178 citiri
Femeile in industria tehnologiei: ce s-a schimbat fata de acum 10 ani

Ponderea femeilor care ocupa pozitii importante in industria tehnologiei informatiei a ramas, in mare masura, neschimbata in ultimii zece ani, releva un studiu recent.

Un raport realizat de compania de cercetare Gartner arata ca doar 14% dintre CIO (chief information officers) sunt femei, aproape la fel ca in 2004, anul din care sunt disponibile primele informatii de acest gen, scrie The Guardian.

Dezechilibrul este mai accentuat in Europa decat in tarile in curs de dezvoltare si in SUA, unde ponderea femeilor cu functii de conducere in acest domeniu este mai mare.

Datele Gartner arata ca femeile ocupa 11,2% din functiile de conducere in tehnologie in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, fata de 18,1% in America de Nord, 13,4% in America Latina si 11,5% in Asia.

"In general, UE se afla in urma Americii Latine, Asiei si SUA in special ca urmare a unei ierahii traditionale, a unui comportament mai institutionalizat, care face dificila introducerea unor noi scheme de lucru si de gandire", considera Tina Nunno, videpresedinte al Gartner.

Ca de 8 Martie: Mai multe femei au studii superioare, dar barbatii se angajeaza mai usor. Si castiga mai mult

Potrivit acesteia, femeile tind sa aleaga companii care sunt compatibile cu perceptiile lor personale despre valori corporative.

In multe industrii, inclusiv in cea a tehnologiei informatiei, companiile recruteaza acelasi numar de barbati si femei, insa femeile pleca dupa cativa ani.

"Multe companii au crezut ca femeile pleaca pentru a-si intemeia familii, insa date mai recente arata ca acestea au tendinta de a deveni intolerante fata de situatiile in care barbati care nu sunt la fel de calificati ca ele sunt promovati in defavoarea lor.

Trebuie sa schimbam in mod sistematic structura procesului de promovare", a adaugat vicepresedintele Gartner, precizand ca o solutie simpla in acest sens este modificarea criteriilor in functie de care oamenii sunt promovati.

"Mentalitatea de erou"

Nunno a explicat ca una dintre probleme este faptul ca structura procesului de promovare in tehnologie este deseori centrat pe "mentalitatea de erou", in care oamenii muncesc foarte mult pentru a rezolva situatiile dificile dupa ce acestea au aparut.

Barbatii se asociaza in general cu aceasta mentalitate, in timp ce femeile prefera sa identifice si sa rectifice problemelor inainte ca acestea sa aiba loc. El vor fi insa vazute ca muncind mai putin si asumandu-si sarcini mai putin importante.

Faptul ca femeile pleaca inainte de a ajunge in structurile superioare ale companiilor din industria tehnologiei este in detrimentul unei bune conduceri.

Liderii din aceasta industrie trebuie sa aiba, adesea, abilitatea de a lucra si colabora in cadrul organizatiei cu persoane care nu le sunt direct subordonate, un lucru la care femeile se pricep mai bine, potrivit unui studiu recent cu privire la politicile organizationale.

Pentru a asigura egalitate de sanse, companiile din SUA se rezuma doar la calificarile si experienta candidatilor, fara a solicita date personale precum nume sau gen, acestea fiind inlocuite cu un cod de identificare in procesul de recrutare.

"In Europa, comparativ cu tari precum SUA, sunt trecute in CV-uri mai multe informatii personale - numele, starea civila, numarul copiilor, informatii care, in mod neintentionat, dau nastere la stereotipuri si prejudecati", a mai spus Nunno.

Potrivit acesteia, problemele cu care se confrunta femeile in industria IT nu sunt insurmontabile, insa este nevoie de eforturi comune din partea actorilor din sectorul public si a celor din sfera privata pentru a le depasi.

Multe organizatii si grupuri incearca deja sa schimbe aceasta situatie, facilitand angajarea pe termen lung a femeilor in domenii ca tehnologie, stiinta, inginerie si matematica.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#femei joburi tehnologie, #femei functii conducere tehnologie, #femei barbati locuri munca , #piata muncii