Fabrica din Sibiu care facea haine Steilmann va fi inchisa - ce se intampla cu angajatii

Joi, 05 Martie 2020, ora 10:44
8363 citiri
Fabrica din Sibiu care facea haine Steilmann va fi inchisa - ce se intampla cu angajatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Una dintre cele mai vechi fabrici de confectii din Sibiu, Sib Dress SA, care facea haine pentru magazinele Steilmann, se va inchide din 13 martie.

Aici sunt angajati 138 de oameni, dintre care o parte deja si-au gasit alte locuri de munca, a declarat, joi, directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Dana Radu.

"Noi am primit o notificare de la o fabrica care are care obiect de activitate fabricarea articolelor de imbracaminte. Deci prima notificare a fost facuta catre noi in 27 ianuarie, in care spunea ca spunea ca urmeaza sa fie concediate un numar de 122 de persoane, incepand cu data de 13 martie. S-au acordat servicii de preconcediere in luna februarie", a precizat Dana Radu.

Potrivit acesteia, in fabrica de la Sibiu au lucrat, in total, 138 de angajati, dar 16 lucratori deja si-au gasit alte locuri de munca. Restul, de 122 de angajati care urmeaza sa isi piarda joburile, vor fi consiliati de cei de la AJOFM si ajutati sa isi gaseasca locuri de munca sau sa urmeze cursuri.

Sib Dress SA este fosta fabrica Steaua Rosie de dinainte de 1990, o intreprindere cu vechime in fabricarea hainelor.

Directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordanescu, crede ca inchiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problema mai mare a producatorilor de haine din Romania, care s-au bazat doar pe costuri mici de productie, ceea ce nu mai este cazul in prezent.

"Este una din cele mai sensibile forme de activitate, pentru ca, daca o parte s-au bazat pe lohn si pe productie de piata externa, toate acestea fug spre Est, de ani si ani de zile.

Nu am semnale de concedieri, avem de ani de zile semnale foarte importante ca o buna parte din productie care e bazata pe lohnul pentru pietele occidentale, se tot duce spre Est, pentru ca nivelul de trai din Romania creste, conditiile sunt tot mai apropiate de cele din Europa, ca atare, asa cum au venit din Germania sau din Franta la noi, pentru aceste conditii mai bune de productie, pleaca spre pietele emergente.

Raman in picioare cei care produc pentru piata interna, pentru vanzare directa, dar nu sunt foarte multi", a precizat Eugen Iordanescu.

Directorul CCIA din Sibiu crede ca, in Romania, producatorii din acest domeniu vor migra catre alte tari din Est, unde salariile sunt mai mici, deci manopera implica costuri mai reduse.

"Este o industrie care depinde foarte mult de manopera, drept urmare, ca sa faca fata de concurenta globala, producatorii fug spre zone de manopera mai mica. Asa au venit in Romania, asa au venit la noi, pentru ca aveam zona de manopera mai mica. Este ceva neplacut, mai ales daca esti in intreprinderea respectiva sau esti proprietar, dar, in acelasi timp, este ceva natural si in piata asta, toata lumea stia ca asta se va intampla mai devreme sau mai tarziu", a mai spus Eugen Iordanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#fabrica Sib Dress inchisa, #fabrica haine Sibiu inchidere , #concedieri