Experienta PCR - De la cititori

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 22:54
2155 citiri
Experienta PCR - De la cititori

Una dintre glumele cele mai amar-cinice din timpul copilariei mele era cea conform careia abrevierea PCR (pentru Partidul Comunist Roman) insemna, de fapt, Pile, Cunostinte, Relatii.

Cu alte cuvinte, nu aveai nicio sansa sa realizezi ceva in viata daca nu faceai parte din acea categorie privilegiata care avea acces la cineva sus-pus care sa te "impinga" discret in slujba pe care ti-o doreai sau in institutia unde stiai ca se castiga bine si nu trebuie sa muncesti prea mult.

Cat despre urcatul pe scara ierarhica, fie la locul de munca, fie in organizatiile locale sau nationale de partid, nici nu te puteai gandi fara sa stii pe vreunul-ruda apropiata, prieten bun sau coleg de scoala cu care sa te fi tras de sireturi sau pe care sa il ai la mana cu cine stie ce pacat al tineretii-care sa te propulseze fie din spirit de familie, fie din obligatie.

Mi-am adus aminte recent de aceasta practica a copilariei mele din Romania comunista pentru ca se intampla sa fiu in cautare de loc de munca in Statele Unite. Am experienta atat in afaceri, cat si in administratie universitara, vorbesc cateva limbi straine si traiesc intr-o meritocratie clasica, in tara tuturor posibilitatilor. Aici nu trebuie decat sa fii foarte bun la ceea ce faci si sa muncesti din greu si laptele, mierea si alte produse zaharoase vor incepe sa curga din plin peste tine.

Ei bine, nu! Lucrurile nu mai stau asa de multa vreme si, sincer sa fiu, nu cred ca stateau asa nici in acele timpuri apuse cand te puteai inca ridica prin fortele proprii, face avere si ajunge om politic. Ceea ce insa functiona pe vremea aceea era ideologia "visului american", cea care te indoctrina sa crezi ca orice e posibil atata vreme cat muncesti din greu si te dedici trup si suflet telului pe care ti l-ai ales.

Sigur ca, la fel ca si cu schemele de imbogatire de tip piramida, oamenii de rand nu auzeau decat povestile de succes, reale sau inventate, ale celor care chiar "reusisera". Erau, de obicei, povesti pe care nu le puteau controla, oameni la care nu puteau ajunge pentru a verifica veridicitatea celor ce se spuneau despre ei.

Iata insa, pe scurt, experienta mea, una care e pe cat de amuzanta pe atat de clasica si de comuna in America zilelor noastre. Dupa trei luni de cereri si aplicatii la tot felul de slujbe, la care mie unul mi se parea ca ma potrivesc ca o manusa, dupa zeci de scrisori de intentie adaptate la cerintele slujbei respective, nu am primit nici macar un telefon.

Si-atunci, am facut si eu ceea ce imi aminteam din copilarie. Am pus eu mana pe telefon si am inceput sa sun la cunostinte, amici, fosti colegi de munca. Unii dintre ei (nu toti, desigur) au sarit imediat sa ma ajute. Au pus si ei mana pe telefon, au sunat, au trimis emailuri. Brusc, a inceput sa-mi sune si mie telefonul. Am avut cateva interviuri. Situatia nu mai pare chiar asa de dramatica, desi inca nu am primit nicio oferta concreta.

Pe scurt, CV-ul, experienta, limbile straine si toate celelalte nu au avut nicio valoare, pana cand cineva nu mi-a pus o "pila" nu pentru ca sa mi se ofere slujba respectiva, ci pentru ca persoana de la resurse umane sa se uite macar pe cererea mea si sa ma programeze pentru un interviu initial, care nu garanteaza nimic.

Experienta copilariei mele din Romania comunista functioneaza in cel mai capitalist sistem din lume. Sigur ca nu i se spune PCR. Nici vorba! Se cheama "networking"!

Apropos, daca stiti pe cineva care cauta sa angajeze un doctor in studii japoneze, cu peste 10 ani de experienta in afaceri, trimiteti-mi si mie un email. Poate, cine stie?

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#networking interviu angajare, #piata muncii SUA, #interviu angajare sfaturi , #interviu