Exodul fortei de munca: Europa ramane fara specialisti

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 07:39
5183 citiri
Exodul fortei de munca: Europa ramane fara specialisti
Foto: WSJ

Criza din zona euro din ultimii doi ani a condus la o inversare a tendintei de emigrare a fortei de munca, din lumea "veche" spre cea "noua", anume America Latina, Australia si chiar Africa.

Daca, inainte de recesiune, locuitorii din tari precum Brazilia sau Angola inundau piata muncii din Spania sau Franta, in prezent, spaniolii, grecii sau portughezii se vad nevoiti sa plece spre tarile calde pentru a-si gasi un loc de munca.

Cresterea economica spectaculoasa din tarile emergente se reflecta si in disponibilitatea companiilor locale de a face angajari, iar persoanele calificate din Europa isi pot gasi destul de usor slujbe bine platite.

Astfel, fostele colonii ale tarilor europene din America de Sud si Africa nu numai ca accepta, dar si cauta specialisti. De asemenea, Asia si Australia, precum si SUA si Canada, atrag forta de munca din zona euro.

In acelasi timp, fluxul de imigranti din tarile din lumea a treia, care a ajutat la cresterea economica a Europei din ultimul deceniu, a inceput sa se diminueze semnificativ, iar cei care erau deja in Europa se intorc acasa.

Acest exod al fortei de munca ridica ingrijorari cu privire la consecintele pe termen lung ale crizei economice, avand in vedere ca posibilitatea unei cresteri economice sta tocmai in talentul disponibil in piata muncii.

"Este o hemoragie de oameni foarte educati, adica exact acei oameni de care este nevoie pentru a imbunatati situatia din Europa", a explicat Demetrios Papademetriou, presedintele organizatiei non-profit Institutul pentru Politica Migratiei, din Washington, citat de The Wall Street Journal.

In prezent, exista mai multi emigranti din Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia si Cipru decat imigranti care se muta in aceste tari. De asemenea, aceasta tendinta incepe sa se manifeste si in Marea Britanie, Franta, Germania si Italia.

Brazilia, noua tara a tuturor posibilitatilor?

Anul trecut, cand rata somajului din Spania a sarit de 20%, tara a devenit "exportatoare" de forta de munca, pentru prima data din 1990 pana in prezent.

Cel mai adesea, destinatia lor este America Latina. In 2010, peste 60% din emigrantii spanioli s-au stabilit in tari din afara UE.

Cel putin 100.000 din cei 11 milioane de cetateni ai Portugaliei au plecat, in 2011. Incepand din 2003, peste 70.000 de portughezi s-au stabilit in Angola, iar, in ultimele 18 luni, numarul vizelor de munca acordate de Brazilia cetatenilor portughezi s-a ridicat la 52.000.

De altfel, Brazilia profita la maximum de declinul Europei. In plina dezvoltare a infrastructurii, pentru care a alocat 500 de miliarde de dolari pana in 2014, adica dublul PIB-ului portughez, tara ofera salarii atragatoare pentru ingineri si alti specialisti in constructii. Pana in 2020, Brazilia va avea nevoie de 1,1 milioane de ingineri, dublul numarului din prezent, iar facultatile locale nu au capacitatea de a educa singure atatia specialisti.

Mai mult chiar, Spania si Portugalia isi incurajeaza cetatenii sa plece. Anul trecut, guvernul spaniol a semnat o intelegere prin care companiile germane vor oferi locuri de munca somerilor spanioli, mai ales in domenii precum ingineria, sanatatea si turismul.

In schimb, in Grecia, ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, a facut apel pentru stoparea emigrarii, Irlanda a redus taxele pentru industria turismului, iar Italia a oferit o scutire de taxe pentru italienii calificati care se intorc in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#locuri munca strainatate, #exod forta munca, #somaj zona euro , #locuri de munca disponibile