Eurostat: In Romania si Letonia lucreaza cei mai multi salariati pe bani putini

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 19:40
3329 citiri
Eurostat: In Romania si Letonia lucreaza cei mai multi salariati pe bani putini
Foto: Pixabay

Romania si Letonia sunt tarile din UE unde exista cea mai mare pondere a salariatilor care lucreaza pe bani putini.

Potrivit datelor Eurostat aferente anului 2014, 24,4% dintre angajatii de la noi au remuneratii mici, iar in statul baltic proportia e de 25,5%.

Comparativ, la nivelul intregii UE, doar 1 din 6 angajati munceste pe bani putini.

Afla ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu

Eurostat arata ca un salariu mic inseamna cel mult doua treimi din castigul mediu pe ora inregistrat la nivel national. In cazul nostru asta inseamna 1,3 euro pentru 60 de minute lucrate.

De mentionat faptul ca vecinii nostri bulgari si unguri stau mai bine ca noi la acest capitol, avand in vedere ca ponderea in cele doua tari e de 18,2%, respectiv 17,8%.

Cat valoreaza o ora de munca

La nivelul statelor membre, cel mai mare castig mediu orar brut era in 2014 de cinci ori mai mare decat cel mai mic castig, exprimat la paritatea standard a puterii de cumparare (PPS), care elimina diferentele de pret intre tari.

Cel mai mare castig mediu orar brut exprimat in PPS era inregistrat in 2014 in Danemarca (18,5 PPS) si Irlanda (18,4 PPS), iar cel mai mic in Bulgaria (3,6 PPS) si Romania (4 PPS).

Exprimat in euro, cel mai mare castig mediu orar brut a fost consemnat in Danemarca (25,5 euro) si Irlanda (20,2 euro), iar cel mai mic in Bulgaria (1,7 euro) si Romania (2 euro).

Cina castiga mai mult, barbatii sau femeile?

La nivelul UE exista diferente mari intre ponderea angajatilor cu salarii mici, in functie de sex, varsta sau nivelul de educatie.

Astfel, in 2014, 21,1% dintre femei aveau salarii mici, fata de 13,5% in cazul barbatilor.

In functie de varsta, aproape o treime dintre angajatii cu varste de sub 30 ani aveau salarii mici, comparativ cu pana la 14% in cazul grupei de varsta 30-59 de ani.

Nivelul de educatie este la randul sau un factor important. Astfel, in 2014, 28,2% dintre angajatii cu un nivel de educatie scazut aveau salarii mici, dar ponderea a scazut la 20,9% pentru cei cu nivel mediu de educatie si la sub 7% in cazul celor cu educatie superioara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#salarii mici Romania, #angajati romani salarii mici , #piata muncii