Dragi straini inalt calificati, Germania va asteapta disperata!

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 21:47
9049 citiri
Dragi straini inalt calificati, Germania va asteapta disperata!
Foto: Deutsche Welle

In Germania, lipsa de personal calificat devine tot mai acuta. Se prognozeaza ca, pana in 2030, tara va avea un deficit de 6 milioane de specialisti din diferite ramuri ale economiei. Pentru a-i atrage, Germania este decisa sa indulceasca unele conditii de imigrare.

Studiile demografice sunt infricosatoare. Pana in 2030, populatia Germaniei va scadea la 77 de milioane. Pe acest fond demografic descendent, tarii ii vor lipsi 6 milioane de specialisti. Acestea sunt cele mai recente proiectii ale Agentiei Federale de Munca.

"O astfel de scadere drastica a potentialului fortei de munca este un obstacol in calea dinamicii de crestere si inovare", avertizeaza Klaus Zimmermann, director al Institutului pentru Viitorul Pietei de Munca din Bonn. "Reducerea populatiei, pana in anul 2060, la 65 milioane de locuitori, ameninta si potentialul de finantare a sistemului de asigurari sociale", considera acesta, citat de Deutsche Welle.

Germania, insa, este hotarata sa rezolve criza de specialisti cu ajutorul asa-numitei "Carti Albastre". Aceasta, asemenea "Cartii verzi" americane, reprezinta o directiva a Bruxelles-ului din 2009, de atragere a personalului inalt calificat din tari aflate in afara UE.

Care este cel mai mare obstacol?

Cel mai mare obstacol pentru specialistii straini din afara UE pe piata germana este venitul minim pe care trebuie sa-l primeasca imigrantul. In prezent, legea spune ca un candidat din afara UE trebuie sa primeasca o remuneratie de cel putin 66.000 de euro anual. Aceasta limita este prea mare, conform specialistilor si sindicatelor germane. Din aceasta cauza, pana acum, au fost acordate numai 150 de vize de lucru anual.

Noile conditii, care se discuta in Bundestag, urmeaza sa faca putina ordine in acest sens. Astfel, germanii cer ca un candidat la "Blue Card" sa aiba studii superioare, iar venitul sau anual, inainte de a aplica la un job de specialist in Germania, sa fi fost de cel putin 44.000 de euro.

Daca indeplineste aceste conditii, un specialist strain va putea obtine viza de munca, iar, dupa trei ani, aceasta poate sa devina nelimitata. Pentru medici, ingineri, tehnicieni si specialisti necesari ramurilor in care exista un mare deficit, limita pentru venitul minim anual poate sa fie scazuta pana la 35.000 de euro.

Strainii care au absolvit studii superioare in Germania vor avea, de asemenea, dreptul la o "carte albastra", daca au lucrat pe timpul studentiei. La un an de la absolvire, acestia vor putea continua sa lucreze in Germania, in locul unde au prestat pe timpul studiilor. Daca isi gasesc, intre timp, un loc de munca in specialitaea absolvita, dupa doi ani de stagiu, vor primi viza de sedere permanenta in Germania.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Germania locuri munca, #specialisti deficit Germania, #Germania criza demografica , #locuri munca Germania