De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?

Marti, 15 Februarie 2011, ora 00:11
6294 citiri
De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?

De la 1 mai Germania va deschide complet piata muncii pentru est-europenii intrati in UE dupa anul 2004. Temerile germanilor fata de concurenta neloiala a est-europenilor sunt in continua crestere. Au motive reale de ingrijorare cetatenii germani?

Deschiderea totala a pietei fortei de munca germane respecta, in realitate, un drept fundamental al cetatenilor din Uniunea Europeana: libera circulatie a fortei de munca.

Este vorba, in principal, despre forta de munca slab calificata. Ca urmare a deciziilor anterioare luate de Guvern, de mai multi ani, piata fortei de munca din Germania este deschisa pentru specialistii cu studii superioare, inclusiv din Romania si Bulgaria, informeaza Deutsche Welle.

Afluxul de muncitori necalificati, in principal, din aceste doua tari creste temerile lucratorilor germani fata de o eventuala concurenta de tip dumping din partea confratilor estici. Este adevarat ca est-europenii sunt dispusi sa munceasca pe salarii mult mai mici decat media germana. "Germani nu au de ce sa se teama", a declarat recent purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii din Germania.

100.000 de est-europeni anual?

Intre 2004 si 2007, in Germania au venit la munca doar 116.000 de persoane din Europa Centrala si de Est. Acest lucru nu se va schimba in mod semnificativ de la 1 mai, sustin surse guvernamentale

Dimpotriva, afluxul de est-europeni va reduce deficitul fortei de munca. Cel putin asa sustine Uniunea Patronilor din Germania, care recomanda totusi accesul controlat al est-europenilor la piata de munca germana.

Seful Institutului Pietei Fortei de Munca, Joachim Muller, recomanda chiar o atragere masiva a personalului necalificat din tarile estice pentru ca mai apoi sa fie calificat de statul german. El crede ca germanii trebuie sa inceteze a-si mai face iluzii ca piata muncii va absorbi exclusiv forta de munca bine calificata, inclusiv ingineri. Se stie ca Germania duce o lipsa acuta de specialisti in domeniul tehnic.

Potrivit acestuia, in Germania vor ajunge cel putin 100.000 de est-europeni anual. Aceasta cifra va avea un impact nesemnificativ asupra pietei muncii germane. "Pericolul, din punctul nostru de vedere, nu este libera circulatie a fortei de munca, ci libertatea de a presta servicii", a completat Muller.

El crede ca angajatorii din Est se vor prevala de dreptul de a-si trimite subordonatii in Germania, platindu-le mai putini bani decat media germana. Acest lucru ar putea pune presiune asupra salariilor in anumite ramuri industriale.

Cat se va plati pe ora?

In conformitate cu legea muncii din UE, un contract incheiat in alta tara din Uniune este la fel de valid ca orice acord incheiat in Germania. Acest lucru inseamna, de exemplu, ca o societate romaneasca ce plateste 2 euro angajatilor sa isi poate trimite personalul in Germania platindu-le aceiasi bani.

Acesta este motivul pentru care sindicatele germane insista asupra introducerii unui salariu minim care sa fie valabil atat pentru muncitorii germani, cat si pentru cei straini. In Guvern nu s-a ajuns la un consens pe aceasta tema. Se spera, totusi, ca acest salariu minim va fi introdus in anumite ramuri ale economiei unde salariile sunt mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Germania locuri munca, #muncitori romani Germania, #UE Germania locuri munca , #locuri munca Germania