Cum sa faci fata unei concedieri

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 07:50
1721 citiri
Cum sa faci fata unei concedieri
Foto: Arhiva

Fie ca ti-a placut slujba, fie ca ai urat-o, o concediere este un lucru ce poate fi privit si tratat cu dificultate. Sa iti dai demisia pentru a merge mai departe si pentru a accepta un nou pas important in cariera ta este un lucru minunat si o experienta benefica.

Pe de alta parte, sa fii concediat, indiferent de oportunitatile personale, si sa ti se spuna ca nu se mai doreste o colaborare cu tine pot fi niste lovituri puternice in ego-ul tau.

Iata mai jos cateva sfaturi pentru a trece cu bine peste o concediere, fie ea asteptata sau neasteptata.

Nu lasa loc depresiei

Chiar daca poate fi simtita ca o lovitura in stomac, o concediere nu trebuie sa te deprime. Priveste partea buna a situatiei: asta poate fi o oportunitate sa incerci ceva nou, ceva complet diferit. Ar putea fi imboldul de care ai avut mereu nevoie sa schimbi ceva in viata ta profesionala.

Incearca sa inveti din orice situatie neplacuta

Va trebui sa fii complet sincer cu tine si sa incerci sa analizezi motivele pentru care ai fost concediat. Nu parasi niciodata un loc de munca inainte de a afla motivul pentru care s-a dorit incetarea colaborarii. Descopera ce a determinat aceasta decizie, analizeaza cum poti sa te perfectionezi, sa iti imbunatatesti activitatea, sa repari ce este in neregula. Invata din greseli si nu le mai repeta.

Asuma-ti responsabilitatea

Nu poti schimba trecutul, dar poti trece cu bine peste prezent. Nu da vina pe altii pentru situatie (in cazul in care motivele concedierii au fost unele explicate si nu au avut legatura cu falimentul firmei), chiar daca esti de parere ca ai fost tratat pe nedrept. Ideea este ca, pentru un motiv anume, nu ai indeplinit asteptarile angajatorului.

Asigura-te pentru viitor

Nu tipa la sef, nu ii spune cat de mult il urasti. Cu siguranta vei primi recomandari proaste cand vei incepe sa cauti un nou loc de munca.

Nu strica sa intrebi seful ce recomandari iti va da in cazul in care un posibil viitor angajator ii va solicita asta. Cere-ti scuze pentru greselile facute, spune-i ca vei incerca sa inveti din aceasta situatie si roaga-l sa nu ofere informatii negative despre tine.

Imbunatateste-ti cunostintele

Du-te la niste cursuri, partcipa la niste workshop-uri. Acestea iti vor folosi atat pentru promovare, cat si pentru a acumula cunostinte ce-ti vor fi de ajutor in viitor. Odata ce ai aflat si care au fost motivele concedierii tale, te poti folosi acum de asta pentru a rezolva problemele. De exemplu, daca problema a fost legata de comunicare, poate ar fi bine sa faci niste cursuri de comunicare si relatii publice.

Incepe sa cauti un nou loc de munca

Cat de curand posibil incepe sa cauti un loc de munca. Sa stai, sa incepi sa te deprimi si sa te umpli de griji si stres nu este cel mai bun lucru in situatia asta. Chiar de a doua zi incepe sa iti aranjezi CV-ul, sa iti actualizezi profilele de pe retelele sociale si de pe platformele de job-uri, sa faci o lista cu recrutori si adresele lor de e-mail si sa incepi sa aplici pentru un nou post. Nu uita sa apelezi si la cunostinte, prieteni sau familie pentru oportunitati.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#concediere, #concediere loc munca , #concedieri