Cum muncesti de acasa in Romania - drepturi si obligatii Sfatul specialistului

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 07:31
7322 citiri
Cum muncesti de acasa in Romania - drepturi si obligatii Sfatul specialistului

Dezvoltarile permanente din domeniul tehnologiei si al comunicatiilor se transpun la nivelul activitatii profesionale in variate forme, avand ca efect facilitarea desfasurarii acesteia.

Intr-un astfel de context, munca la domiciliu, notiune care intampina inca bariere practice si ideatice, prezinta un important potential de dezvoltare in domenii prielnice precum IT, consultanta sau contabilitate.

In Romania, munca la domiciliu este reglementata prin Codul Muncii. Angajatul care lucreaza de acasa are aceleasi drepturi si obligatii ca orice alt salariat, diferentele specifice provenind din stabilirea unei forme de control asupra muncii.

Conform art. 108 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. Acestia isi stabilesc singuri programul de lucru, iar angajatorul are dreptul de a verifica activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

Potrivit avocatului Costel Gilca, managing partener al SCPA Gilca si Vasiliu, contractul individual de munca la domiciliu poate sa fie pe durata nedeterminata, determinata, cu timp partial sau cu norma intreaga, poate sa fie si in cumul de functii.

"Stabilirea muncii la domiciliul salariatului da dreptul acestuia sa isi organizeze cum doreste timpul de munca, angajatorul fiind interesat in aceasta situatie de produsul finit. Munca la domiciliu are implicatii nu doar asupra timpului de munca, dar si asupra disciplinii muncii si a altor aspecte specifice relatiilor de munca", a precizat avocatul pentru Ziare.com.

De asemenea, expresia "munca la domiciliu" indica faptul ca salariatul nu presteaza activitatea intr-un loc de munca pus la dispozitie de catre angajator si care sa apartina acestuia din urma, si nu se suprapune neaparat cu domiciliul real al angajatului.

In continuare, art. 109 din Codul Muncii stabileste continutul contractului individual de munca la domiciliu, incheiat numai in forma scrisa.

Astfel, acesta va include in plus fata de contractul standard, precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu, programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului si obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

"Fiind specie a contractului individual de munca, acesta urmeaza sa se incheie in forma scrisa, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru salariat", a completat Costel Gilca.

In ceea ce priveste dreptul angajatorului de a controla activitatea salariatului, "partile trebuie sa stabileasca si modalitatea concreta in care angajatorul va verifica activitatea salariatului, avand in vedere faptul ca practic angajatorul patrunde pe proprietatea privata a salariatului".

In caz contrar, angajatorul este decazut din dreptul de a realiza orice verificare.

Art. 110 din Codul Muncii stabileste ca salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.

Cum este posibil sa nu existe angajati la sediul angajatorului, Costel Gilca indica faptul ca raportarea ar trebui facuta la nivel de unitate sau sector, dupa caz.

Argumente si contraargumente

In februarie, conducerea Yahoo le-a cerut tuturor angajatilor sai sa vina la birou, declansand prin aceasta decizie ample dezbateri pe tema celor mai eficiente modalitati de valorificare a potentialui de munca. Pentru multi angajati buni ai companiei, programul flexibil de lucru a constituit o motivatie importanta, existand riscul, asadar, ca acestia sa se orienteze catre companii care sa le ofere conditii similare celor care i-au atras aici.

Multiplele forme de economisire, atat pentru angajat cat si pentru angajator, constituie, de asemenea, argumente cu greutate pentru o astfel de optiune.

Pe de alta parte, contraargumentele nu sunt putine: munca la domiciliu "atrofiaza" creativitatea rezultata din interactiunea cu ceilalti, afecteaza viteza de lucru, distruge linia de demarcatie intre viata publica si cea privata, conduce la izolare, reduce sansele de dezvoltare profesionala. Inseamna chiar mai mult stres si ore suplimentare, spun persoane care au lucrat de acasa timp indelungat.

Observatii

- Angajatii care lucreaza la domiciliu se deosebesc de freelanceri prin faptul ca au contract individual de munca.

- Curtea de Casatie franceza a stabilit printr-o decizie din aprilie 2010 ca salariatul poate cere indemnizatia din partea angajatorului sau pentru utilizarea in scopuri profesionale a propriei locuinte la cererea angajatotului, aceasta fiind considerata o ingerinta in viata privata.

- In Romania, primele reglementari ale lucrului la domiciliu sunt consemnate in Anteproiectul Codului muncii din 1923, neadoptat.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#munca domiciliu, #angajati Romania, #munca domiciliu Romania , #oferte locuri munca