Discuții vizând îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii români din Germania: propunere pentru asigurare socială

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 23:02
2985 citiri
Discuții vizând îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii români din Germania: propunere pentru asigurare socială
Lucrătorii români sezonieri din Germania vor primi asigurări sociale FOTO: Pixabay

Românii care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură în Germania vor primi asigurări sociale. Anunțul a fost făcut luni, 15 noiembrie 2021, în urma unor discuții între autoritățile din cele două țări.

În Germania, aproximativ 80% din muncitorii sezonieri străini sunt români. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în agricultură, industria cărnii, construcţii, transport şi logistică, gastronomie, hoteluri, curăţenie şi îngrijire la domiciliu.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a discutat cu ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, despre problemele legate de drepturile acestor lucrători și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

”Problemele comune acestor domenii ţin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie şi în limba română, de plata drepturilor salariale, de condiţiile de muncă sau de locuit. Am primit asigurări din partea Excelenţei Sale că munca lucrătorilor români este apreciată şi este esenţială pentru multe sectoare de activitate din Germania. Având în vedere că pentru lucrătorii sezonieri din agricultură angajatorii plătesc doar o asigurare medicală, nu şi asigurare socială, am propus introducerea acestui beneficiu pentru sezonierii români care lucrează în agricultură în Germania”, a anunțat ministrul, pe Facebook.

Principala problemă este că, deși unii români muncesc în fiecare an în Germania, fără asigurarea socială, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii. Acest lucru afectează stagiul de cotizare și, implicit, dreptul la pensie.

Cei doi oficiali au discutat și despre situația lucrătorilor români din abatoare.

„Din cei 160.000 de lucrători străini din această industrie, peste jumătate sunt cetăţeni români. Deşi aceştia au fost preluaţi de către marii angajatori din industria cărnii, fiind eliminaţi intermediarii şi multe din problemele care apăreau în acest fel, salariul a rămas la nivelul celui avut la firma intermediară. Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenţia autorităţilor germane şi că eforturile pentru remedierea lor vor creşte în perioada următoare”, a mai scris Turcan.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#Germania, #agricultura, #romani, #sezonieri agricultura, #sezonieri Germania , #locuri munca Germania