Cod rosu de specialisti in Romania - Care sunt principalele cauze

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 09:35
9690 citiri

Toate companiile de recrutare au inceput sa se confrunte cu lipsa din ce in ce mai mare a specialistilor, devenind din ce in ce mai greu procesul de recrutare pentru anumite pozitii.

In anumite zone din tara si in anumite industrii procesul de recrutare a devenit o adevarata provocare astfel incat angajatorii incurajeaza relocarea din alte zone ale tarii indiferent de costurile pe care le implica acest lucru.

Motivele sunt diverse si ele se leaga, in mod evident, de lipsa scolilor profesionale, de lipsa de interes a tinerilor catre practicarea unei meserii, de lipsa educatiei in ceea ce priveste munca si rolul acesteia pe plan personal, dar si pe plan general, in comunitate si la nivel de societate.

Din pacate actionam asupra consecintelor, nu asupra cauzelor.

Un studiu Manpower ne arata ca tot mai multe companii cu fabrici in tara vor sa atraga oameni calificati prin bonusuri, prime si beneficii - iata cum incercam sa reducem efectele fara sa ne gandim ce putem face cu cauzele.

Din punctul meu de vedere, principalele cauze pentru care nu mai sunt specialisti pentru diverse industrii si meserii sunt:

- Lipsa scolilor post-liceale si a scolilor tehnice, in cadrul carora tinerii au posibilitatea sa invete o meserie - invatamantul profesional din Romania a fost desfiintat in 2009 si reinfiintat in 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai gaseau "meseriasi" disponibili. In 2013 in invatamantul profesional erau inscrisi mai putin de 26.000 de elevi fata de 208.000, cati erau inscrisi in 1993, iar in 2015-2016 55.000 de adolescenti se inscriau la cursuri.

- Lipsa indrumarii copiilor din partea parintilor catre o meserie, considerandu-se ca este degradant ca in ziua de azi sa mai lucrezi ca mecanic, instalator, electrician, matriter, croitor, ospatar, sudor etc.

- Lipsa consilierii vocationale in scoli care sa ghideze copiii spre o directie practica si utila atunci cand acestia nu au convingerea ca vor urma o facultate, deoarece nu toti isi doresc sau sunt capabili sa urmeze o scoala superioara, dar au nevoie la un moment dat sa munceasca pentru a se intretine. Unul dintre argumentele cheie in a-i convinge sa invete si sa practice o meserie este cererea mare de forta de munca.

- Lipsa educatiei in sprijinul muncii - daca ne uitam in jur descoperim foarte multi oameni care nu muncesc si traiesc din ajutoare de la stat, care muncesc cu ziua sau au alte surse, mai putin legale, de venit. Nu acestea sunt modelele de care avem nevoie pentru a inspira viitoarele generatii catre munca cinstita.

Prejudecata pe care deseori o aud este ca degeaba muncesti cinstit, ca sunt altii care fura si o duc foarte bine sau esti oricum platit foarte prost si altele din acelasi registru. Statul roman a continuat sa se degradeze din acest punct de vedere imediat dupa revolutie, cand libertatea a adus cu sine multe astfel de prejudecati, inclusiv pe cea a posibilitatii imbogatirii rapide prin orice alte mijloace, mai putin prin munca. De asemenea in 1990 s-au desfiintat liceele industriale.

- Exodul specialistilor catre alte tari unde sunt platiti mult mai bine. De aici si foarte multi tineri care-si doresc sa plece sa studieze in alte tari, ori sa munceasca acolo, luand exemplul celor care au succes parasind tara.

- Lipsa unei legislatii solide si a unui sprijin al autoritatilor pentru incurajarea muncii cinstite - munca la negru de cele mai multe ori nu este sanctionata pentru ca in cazul unor controale spaga inca functioneaza, multor oameni le convine sa munceasca fara contract fiind motivati doar de bani pentru ca datoriile bat la usa si nefiind deloc preocupati de siguranta unui loc de munca sau de perspectivele de viitor, discriminarile, abuzurile, hartuirea la locul de munca nu sunt sanctionate deoarece de multe ori ele nu sunt sesizate catre autoritati de frica pierderii locului de munca etc.

- Lipsa de implicare a companiilor in a investi in crearea si dezvoltarea unor programe de instruire la nivel de scoli, licee si facultati sau chiar in deschiderea de scoli profesionale unde sa-si pregateasca si sa-si formeze viitorii angajati luati de pe bancile scolii.

- Iluzia ca o diploma luata fara niciun efort in cadrul unei facultati particulare, platita cu multi bani, va aduce automat un loc de munca bine platit. Nici pe departe. Diploma de licenta, daca ramane la stadiul de foaie de hartie, nefiind insotita de un minim de experienta in cadrul unui ONG, ca voluntar, in programe de internship sau de practica facute la modul cel mai serios, nu doar pentru adeverinta de practica, fara cunoasterea unei limbi straine, fara notiuni de baza in utilizarea unui computer si fara seriozitate si dorinta de a munci si de a o porni de la treapta de jos nu valoreaza absolut nimic.

- Lipsa parteneriatului stat/companii angajatoare, unde companiile au un necesar de forta de munca, iar statul le spijina in dezvoltarea de programe de pregatire pentru tineri care ulterior devin angajati ai companiei respective. Un astfel de model de succes este Scoala Kronstadt, din Brasov, care a inceput a fi multiplicata in Oradea, Arad si Timisoara.

- Lipsa unei legislatii a educatiei stabila, sanatoasa si in concordanta cu piata muncii si cu cerintele europene in sistemul educational. Legea educatiei s-a schimbat de 60 de ori in 27 de ani, in detrimentul elevilor si spre disperarea parintilor si a profesorilor, care au inceput sa fuga de invatamant, descurajand si generatiile urmatoare sa se indrepte catre acesta. Potrivit unor statistici INS Romania are peste 400.000 de tineri cu varste intre 16-24 ani neincadrati in nicio forma de invatamant sau care nu au muncit niciodata, producand astfel un deficit bugetar de 2 miliarde de euro. Rata abandonului scolar este uriasa la nivel national, iar procentul analfabetilor functionali este de 42%.

Cam acestea ar fi, in mare, cauzele principale pentru care acum avem al treilea cel mai mare deficit de oameni calificati din lume. Nu ma pot pronunta asupra sanselor pe care le avem, ca tara, sa iesim din aceasta criza, pana cand toate aspectele mentionate mai sus nu se vor rezolva responsabil, serios si de catre oameni capabili si indreptati catre a gasi solutii viabile si pe termen lung. S-a ajuns aici in 27 de ani.

Probabil ca vor trebui sa mai treaca cel putin tot atatia pentru a reusi sa facem pasi in directia potrivita. Desi eu sper si-mi doresc sa se intample mai curand.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#lipsa specialisti Romania, #probleme piata muncii , #piata muncii