Cele mai respectate si cele mai putin respectate meserii din Romania

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 12:32
10926 citiri
Cele mai respectate si cele mai putin respectate meserii din Romania
Foto: Ziare.com - Arhiva

Frizerul, bucatarul si confectionerul sunt considerate cele mai putin respectate categorii profesionale din Romania, iar medicul, profesorul si zidarul se numara printre cele mai respectate, potrivit unui studiu realizat in cadrul campaniei Romania Meseriasa, initiata de OMV Petrom si dezvoltata in parteneriat cu Ministerul Educatiei.

Doar 2% dintre cei intervievati pentru studiul citat au enumerat meseriile de frizer, bucatar si confectioner in randul celor mai respectate profesii.

La capatul opus se afla meserii precum doctor (15%), profesor (6%) sau zidar/zugrav, manager si inginer (5%).

Dintre meseriasii chestionati in cadrul acestui studiu, 32% considera ca profesia lor este respectata extrem de putin sau putin, si doar 43% cred ca este respectata mult.

Publicul larg chestionat considera in proportie de 47% ca meseriile, in general, sunt respectate extrem de putin sau putin, si abia 23% cred ca acestea sunt respectate mult.

Aceste rezultate vin oarecum in contradictie cu situatia de pe piata fortei de munca, unde exista un deficit de oameni calificati.

Astfel, potrivit studiului, 60% dintre companii sunt obligate sa apeleze la muncitori necalificati pentru a suplini lipsa oamenilor calificati, iar 34% dintre meseriasi angajati sunt muncitori necalificati.

Totodata, 40% dintre companii au mai mult de 50% de posturi libere in cazul meseriei unde procesul de recrutare se desfasoara cel mai greu.

De asemenea, 30% dintre angajatori se plang ca procesul de recrutare pentru muncitori calificati dureaza mai mult de trei luni.

Lipsa competentelor, numarul prea mic de candidati, lipsa calificarii si a experientei se numara printre principalele motive enumerate de patroni si manageri cand vine vorba de dificultatea gasirii de personal calificat.

Studiul a fost efectuat in toamna lui 2015, fiind aplicate 1.324 de chestionare pe un esantion larg de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani si 205 chestionare aplicate companiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#cele mai respectate meserii, #cele mai putin respectate meserii , #meserii
Comentarii