Cele mai comune intrebari la interviul de angajare si raspunsurile ideale

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 09:55
16290 citiri
Cele mai comune intrebari la interviul de angajare si raspunsurile ideale
Foto: SmartDreamers

Cea mai grea parte din intregul proces de angajare este, fara niciun dubiu, interviul.

Daca research-ul dedicat obtinerii adresei de mail a persoanei care se ocupa de recrutare nu e atat de dificil de bifat cu brio, daca pentru un CV exemplar ai la dispozitie o multitudine de informatii pe Internet sau cunostinte de la care sa primesti sfaturi utile, la interviul de angajare, odata ce ai ocupat loc la masa angajatorului, esti singur, unicul acces la informatii fiind memoria ta.

Trebuie sa te bazezi pe intuitie, sa intorci rapid intrebarea angajatorului pe toate partile si sa te gandesti ce anume urmareste acesta prin intrebarea pe care o pune.

Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul

Iata cele mai comune intrebari la interviul de angajare si raspunsurile ideale pentru ele, potrivit specialistilor SmartDreamers:

  • De ce ai parasit ultimul job?

Este poate cea mai comuna intrebare pe care recrutorii o pun. Prin aceasta, angajatorii urmaresc nu doar sa afle ce anume te-a nemultumit, ci si pana unde mergi cu precizarile. In mod surprinzator, in multe cazuri, candidatii aleg sa isi povesteasca "oful" denigrand imaginea companiei de la care au plecat. Salarii prea mici, sefi neintelegatori, colegi invidiosi.

Indiferent daca respectiva companie le este sau nu un concurent direct, facand asta, le spui celor din fata ta ca poti recidiva si, cand vei pleca, ai putea sa repeti povestea la un alt viitor interviu.

Cat de bine ti-ai ales jobul? Domeniile cu cele mai mari salarii din Romania

Niciodata nu aduce in discutie elementele negative. Niciodata! Povesteste, pe scurt, despre realizarile pe care le-ai avut acolo si cat de mult te-a ajutat experienta asta in cariera. Mentioneaza si despre jobul sau compania pe care recrutorul o reprezinta ca fiind factorul principal care te determina sa pleci, in cazul in care la momentul interviului mai esti inca angajat.

  • Ce stii despre compania noastra?

Aceasta intrebare poate fi mana cereasca daca ti-ai facut in prealabil temele, deoarece, in marea majoritate a cazurilor, ceilalti candidati care ajung la interviu fie nu fac in prealabil un research in legatura cu compania din care isi doresc sa faca parte, fie fac asta doar in treacat, iar raspunsurile lor sunt generaliste. Ba ca e o companie mare, ba ca produc ce produc.

Joburi bune pentru care licenta este doar o hartie - TOP 5

Concentreaza-ti atentia asupra domeniului din care jobul pe care ti-l doresti face parte si vezi ce schimbari au fost inregistrate in strategia lor din ultima perioada. Dezvolta subiectul si fii curajos sa iti exprimi parerile in legatura cu asta.

  • Care sunt asteptarile tale salariale?

Aceasta chiar e o intrebare grea. Unor oameni le e frica sa dea un raspuns concret din cauza faptului ca salariul dorit ar putea fi prea mare in viziunea angajatorilor si astfel ar pierde mult teren, altii se gandesc sa porneasca de sus, pentru a nu fi pacaliti ulterior, in sensul in care recrutorul sa ii ofere mai putin decat voia initial.

Exista o piata ascunsa a locurilor de munca. Cum dai de joburile secrete

Probabil cea mai buna abordare este sa evaluezi toti factorii si sa fii foarte realist cand faci asta. Vezi cat castiga, in medie, un angajat in domeniul respectiv si ia in calcul daca pregatirea, experienta si aptitudinile tale depasesc sau nu media pietei.

Arata flexibilitate, in primul rand, si incearca sa punctezi mai degraba faptul ca iti doresti sa fii platit corespunzator cu munca pe care o faci. Daca recrutorul va insista pe o cifra si nu poti sa schimbi asta, atunci gandeste-te care e marja ta de acceptare. Un salariu ceva mai mic, daca vine alaturi de multe alte beneficii, nu e intotdeauna o oferta de refuzat.

  • De ce iti doresti sa obtii acest job?

O alta intrebare des intalnita la care multi gresesc, raspunzand mult prea generalist. In loc sa spui ca iti doresti acest job, deoarece vrei sa lucrezi in marketing, sa spunem, vorbeste mai degraba de calitatile pe care le ai pentru a face asta, dand exemple concrete referitoare la realizarile tale de pana acum.

Retine ca aici e partea in care poti sa te vinzi, unde iti poti "umfla muschii" cu ceea ce stii sa faci. Spune-le ca ai analizat atent responsabilitatile si adu vorba de cele mai importante elemente de acolo. Apoi, tot ce trebuie sa faci e sa te identifici cu cerintele. Daca nu poti face asta, atunci s-ar putea ca nici jobul la care ai aplicat sa nu fie cel potrivit.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor. Companiile pot posta gratuit joburi pe SmartDreamers.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#raspunsuri interviu angajare, #intrebari interviu angajare , #interviu