Ce vrea UE de la Germania: Cresterea salariilor. E ''indispensabila''

Duminica, 17 August 2014, ora 12:59
3738 citiri
Ce vrea UE de la Germania: Cresterea salariilor. E ''indispensabila''

Bruxelles-ul considera "indispensabila" o crestere a salariilor in Germania, pentru ca tara sa-si poata ajuta vecinii europeni ramasi in urma, a afirmat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

"Ar fi foarte important ca Germania sa-si dezvolte investitiile publice, sa stimuleze cererea si sa reduca excedentele comerciale excesive, care fac rau vecinilor sai europeni. In cadrul acestui obiectiv, o schimbare de politica salariala este indispensabila din punct de vedere al Comisiei", a explicat comisarul european intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt si citat de AFP.

"Cresterea salariilor a ramas in urma in raport cu evolutia productivitatii" in ultimii peste 10 ani in Germania, a afirmat comisarul european. "Ar fi de preferat daca salariile ar creste in paralel cu productivitatea", a adaugat el.

Dezbaterea privind o crestere a salariilor a fost recent reluata in Germania. Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a apreciat indeosebi ca salariile au o marja de progresie de 3% intr-o tara in care in unele locuri "ocuparea fortei de munca este aproape deplina".

Germania a aplicat o politica a salariilor mici in decursul anilor, un factor determinant pentru competitivitatea intreprinderilor.

Intr-o zona euro inca in criza economica, ideea a obtinut teren in randul unor europeni, potrivit carora toti ar avea de castigat de pe urma cresterii salariilor germane, corectand diferenta de competitivitate si stimuland puterea de cumparare a gospodariilor in cea mai mare piata din zona.

Franta este obisnuita cu apeluri in acest sens, ultimul fiind din partea presedintelui Francois Hollande. Retorica are si ea partizanii sai in Germania, in special la social-democrati, in legatura cu legea privind salariul minim, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#crestere salarii Germania , #piata muncii