Cauti de lucru? Fii atent cum te prezinti la interviu

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 07:55
6901 citiri
Cauti de lucru? Fii atent cum te prezinti la interviu

In zilele noastre, este foarte usor sa-ti pierzi serviciul si foarte greu sa-ti gasesti altul. Chiar daca-l descoperi, adesea nu rezisti la interviu, cand angajatorul te intoarce pe toate fetele si-ti pune intrebarile cele mai incomode ca sa-si dea seama daca nu se leaga la cap cu tine.

Cel mai cuminte este sa stii dinainte capcanele eventualelor raspunsuri pe care esti pregatit sa le dai cat mai ticluite, convins ca sunt bine argumentate, dar pe care angajatorul nu le va inghiti la repezeala. Cateva solutii ni le da si infoniac.ru.

Si, bineinteles, inainte sa-ti dai seama de capcanele raspunsurilor, este bine sa fii pregatit in fata intrebarilor cu care vei fi atacat frontal. Cea mai chinuitoare dintre ele este aceasta: de ce ai plecat de unde ai lucrat pana acum?

Daca iti inchipui ca este usor sa-l pacalesti cu un raspuns improvizat, te inseli. De cele mai multe ori, adevarul este cea mai buna minciuna, respectiv scapi mai onorabil spunand motivul real pentru care ai plecat decat sa construiesti explicatii clasice, dar paguboase, cam ca cele de mai jos:

Raspuns sinucigas: pentru mine, era departe de casa

Raspunsul este sinucigas cam in toate situatile, dar cred ca vei renunta usor la el, daca afli numai cateva.

Prima situatie: cand te-ai angajat acolo, casa nu era mai aproape de serviciu decat acum. Totusi, te-ai dus. Inseamna ca ori nu ti-ai dat seama ce greu e sa parcurgi zilnic o distanta obositoare - si atunci esti un papa lapte de care n-are nevoie noul angajator - ori ascunzi adevarul si atunci angajatorul, cu atat mai mult, n-are nevoie.

A doua situatie: intre timp, vechiul angajator te-a mutat la o alta unitate, mai indepartata. Noul angajator are si el mai multe unitati, unde poate sa te mute oricand. Nu-i exclus sa aiba puncte de lucru chiar si in afara orasului. Unde ajunge, daca angajeaza oameni pe care sa nu poata conta la nevoie?

A treia situatie: intre timp, te-ai mutat tu, in casa noua. Sigur ca, in mintea ta, este normal sa cauti un serviciu in functie de casa in care te-ai mutat. In capul angajatorului, insa, lucrurile stau exact pe dos: normal e sa-ti cauti casa aproape de serviciu, nu invers. De altfel, vechiul angajator, daca te pretuia, ti-ar fi asigurat sigur un mijloc de transport pe contul lui, ca se practica asa ceva.

Raspuns si mai sinucigas: aveam salariul mic

Iarasi, cand te-ai angajat, stiai care este salariul si l-ai acceptat. Deci nu era mic. Rezulta ca ori a scazut pe parcurs, ceea ce nu e deloc o nota buna pentru tine, ori a ramas neschimbat, dar a crescut salariul celorlalti colegi fata de care te-ai pomenit in stare de inferioritate.

Nici asta nu e deloc o situatie favorabila, trebuind sa existe un motiv temeinic pentru care salariile lor au crescut, iar al tau nu.

Fireste, poti explica faptul ca societatea era paguboasa, patronul nepriceput, iar salariul venea cu intarziere sau chiar deloc. Este un motiv explicabil, dar nu neaparat usor de acceptat: orice patron holbeaza ochii cat cepele cand angajeaza pe cineva provenit dintr-o societate falimentara.

Intr-o societate falimentara poate te-ai invatat cu lenea si cu insuccesul, nu cu munca si cu performantele. Chiar vrei sa lasi impresia ca munceai pe rupte intr-o societate unde salariul nu venea deloc?

Raspuns distrugator: nu ma intelegeam cu cei din jur

In general, nu esti tentat sa precizezi exact cu cine nu te intelegeai: exista riscul sa fii verificat la sursa, iar sursa sa explice de ce nu se intelegea cu tine. Dar raspunsul vag are trei hibe.

Prima hiba: nu te intelegeai cu managerul. Cu asta ti-ai dat foc la valiza: cel cu care discuti este el insusi manager. Ar trebui sa fie inconstient ca sa-si bata un cui in talpa, angajand un salariat carcotas.

A doua hiba: nu te intelegeai cu colegii. Alt cui in talpa. In colectivul lui, este o armonie si o colaborare perfecta, pe care le-a construit chiar el vreme indelungata, cu rabdare si cu intelegere. Ajunge un intrus pornit pe galceava, pentru ca armonia sa se transforme in infern. Asa ceva trebuie evitat.

A treia hiba: nu te intelegeai cu tertii, colaboratori, furnizori, clienti. Asta este cea mai grava dintre toate: furnizorii si clientii trebuie atrasi, nu goniti. Gonirea lor inseamna trimiterea direct la concurenta, care nici macar nu va multumi pentru serviciul facut.

Atunci care este solutia?

Daca ai sters-o de unde ai plecat pentru unul dintre motivele de mai sus, nu e nicio solutie. Dar, daca ai alte motive intemeiate insa greu de explicat, atunci merita sa gasesti formula plauzibila si sincera, prin care le poti prezenta.

Managerii de astazi sunt atat de versati in treaba pe care o fac incat este greu sa le servesti o gogoasa pe care ei s-o digere. Revenind la cele spuse la inceput, trebuie sa admitem ca totusi adevarul este cea mai buna minciuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#interviu angajare, #capcane intrebari interviu, #intrebari interviu angajare, #probleme intrebari interviu , #interviu