Cati romani muncesc in Germania in prezent

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 19:03
4897 citiri
Cati romani muncesc in Germania in prezent

In Germania lucreaza in prezent aproximativ 260.000 de romani, iar multi dintre ei sunt foarte bine pregatiti, potrivit reprezentantei Ambasadei Germaniei in Romania, Julia Gross.

"Sunt foarte multi lucratori romani care vin din Romania si care sunt foarte bine pregatiti. Din 260.000 de romani, marea majoritate este bine integrata pe piata muncii.

Ei sunt multumiti de locurile de munca pe care le au, dar unii trebuie sa munceasca in conditii complet inacceptabile. Avem nevoie de lucratori bine pregatiti si suntem constienti ca forta de munca calificata este necesara si in Romania", a declarat Julia Gross, insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Germaniei la Bucuresti, potrivit Realitatea Tv.

Adevarul despre imigrantii est-europeni din Germania: Sunt foarte prost platiti

Potrivit acesteia, libera circulatie ajuta la echilibrarea deficitului de forta de munca din tara sa.

Germania este a treia optiune pentru romanii care migreaza, dupa Italia si Spania, a precizat reprezentantul Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Romania, Matthias Jobelius.

"Daca ne uitam la evolutiile din ultimii ani, Germania devine tot mai atractiva. Romanii sunt bine integrati pe piata muncii. Cota de somaj a lucratorilor romani este sub nivelul altor migranti si sub nivelul mediu din Germania.

Insa multor lucratori le sunt incalcate drepturile, pentru ca romanii vin fara sa fie informati despre drepturile lor", a spus Matthias Jobelius.

Cati romani beneficiaza de ajutoare sociale in Germania

De asemenea, din 205.000 de lucratori romani inregistrati, doar 7,5 la suta beneficiaza de ajutoare sociale, aceasta cifra fiind la un nivel obisnuit in Germania, a completat reprezentanta Federatiei Sindicatelor din Germania, Annelie Butenbach.

Doar 4.000 sunt lucratori care muncesc, dar care castiga foarte putin si beneficiaza si de ajutoare sociale, in timp ce imaginea romanilor este distorsionata din cauza "acestor demagogii ale unor politicieni" care actioneaza impotriva lucratorilor romani si bulgari, a mai spus aceasta.

La randul sau, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat ca este necesara o atentie mai mare pentru protectia lucratorilor si pentru combaterea muncii la negru, in acest sens urmand ca Inspectia Muncii din Romania sa colaboreze cu institutia similara din Germania pentru identificarea cazurilor care pot duce la exploatarea lucratorilor romani.

"Restrictiile de pe piata muncii nu au impiedicat lucratorii sa plece, dar au favorizat munca la negru, conditiile dure de munca si salariile mici", a spus ministrul Muncii.

Dintre migrantii romani din Germania, 25 la suta au grade academice, iar noii veniti contribuie la cresterea economica generala, conform unui studiu facut de Institutul Economic din Koln, citat de ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana

Federatia Sindicatelor din Germania si Friedrich-Ebert-Stiftung au lansat, miercuri, ghidul "Esti informat, esti protejat", ce contine informatii care sa ii ajute pe romani sa lucreze legal si in conditii echitabile in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#muncitori romani Germania, #locuri munca Germania, #imigranti romani Germania , #locuri munca Germania