Care sunt locurile de munca preferate de romani

Joi, 14 Februarie 2013, ora 15:02
3158 citiri
Care sunt locurile de munca preferate de romani
Foto: Arhiva

Marketingul si relatiile publice sunt joburile la care viseaza cei mai multi studenti din Romania, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research.

Astfel, 27 la suta din studenti au declarat ca isi doresc un loc de munca in domeniul marketingului, iar alti 27 in PR, se arata in studiul remis Ziare.com.

De asemenea, 22 la suta din studenti spera sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul resurselor umane.

In vanzari doresc sa lucreze 20 la suta din studenti. In schimb, la polul opus se afla domenii precum productia/industrial (3%), mentenanta tehnica/service (3%) sau suport operational (2%).

In realitate, insa, lucrurile stau invers. In acest moment, doar 6% dintre angajati lucreaza sau au lucrat in marketing, 6% in relatii publice si doar 5% in HR (resurse umane). Paradoxal, desi sunt la coada listei de joburi visate de studenti, joburile in productie/industrial sunt primele in topul locurilor de munca actuale (22%). Visul devine realitate numai cand vine vorba de vanzari, domeniu in care in acest moment au experienta de lucru 22% dintre angajat, se arata in studiu.

"Sunt domenii care au aparut in ultimii ani, relevante pentru situatia economica actuala, care necesita expertiza noua, si abia acum se formeaza specialisti in aceste arii profesionale. In acelasi timp, sunt domenii in care au fost preferati specialisti cu mai putina experienta in detrimentul specialistilor cu o maturitate de lucru mai mare, din motive de eficientizare a costurilor, acesta ar putea fi cazul consultantei. In cazul marketing-ului, angajarea de forte proaspete poate fi explicata prin orientarea companiilor, in general, in directia serviciilor de marketing care a fost mai evidenta in ultimii ani, precum si o mai mare deschidere a companiilor mici si mijlocii catre astfel de activitati", a declarat Ioan Simu, director general la Mercury Research.

Potrivit studiului, angajatii romani isi doresc, in primul rand, stabilitate, un numar mai mic fiind in cautarea unui nou loc de munca, fata de anul anterior. In plus, mai putini angajati sunt dispusi sa calatoreasca in interes de serviciu.

O conditie importanta pentru angajati este respectarea conditiilor contractuale de catre angajator, aceasta aflandu-se in topul conditiilor pe care potentialii angajati le asteapta de la angajator intrunind un scor de 7,3 puncte, dupa salariu (15 puncte) si siguranta locului de munca (8,5 puncte).

T.B.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#locuri munca preferate romani, #joburi marketing, #joburi relatii publice , #oferte locuri munca