Barbatii, favorizati pe piata muncii din Romania

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 21:17
3128 citiri
Barbatii, favorizati pe piata muncii din Romania

Barbatii sunt favorizati pe piata muncii din Romania, acestia avand salarii mai mari decat femeile si o rata de ocupare superioara. Femeile sunt mai expuse riscului de saracie sau excluziune sociala, se arata in textul viitoarei Strategii privind egalitatea de sanse.

In anul 2012, in Romania, rata de ocupare a populatiei cu varsta de munca (segmentul de varsta 15-64 ani) a fost de 64,2 la suta, procentul barbatilor ocupati, de 72,1 la suta, fiind cu mult mai mare decat in cazul femeilor (56,4 la suta), informeaza Mediafax.

Pentru segmentul de varsta cuprins intre 20-64 ani, la nivelul anului trecut, rata de ocupare a fost de 63,8 la suta, la o distanta de 6,2 procente fata de tinta nationala de 70 la suta, stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.

Au fost inregistrate valori mai mari pentru populatia de sex masculin (71,4 la suta fata de 56,3 la suta pentru populatia de sex feminin), iar pentru segmentul de varsta 55-64 de ani, respectiv populatia activa ce poate fi definita ca varstnica, procentul inregistrat de Romania a fost de 32,9 la suta femei si 51,2 la suta barbati.

Conform statisticilor Eurostat, in anul 2012, rata somajului in Romania s-a situat pe pozitia a saptea intre tarile cu cele mai mici rate ale somajului din UE, respectiv sapte la suta, cu 3,5 puncte procentuale sub media europeana.

Specialistii cred ca discriminarea directa, indirecta si existenta segregarii pe piata muncii au contribuit la inregistrarea unui decalaj evident intre veniturile femeilor si cele ale barbatilor. Tendinta este insa una generala, observata la nivelul intregii Uniuni Europene.

"La nivelul intregii Uniuni Europene, femeile sunt mult mai expuse riscului de saracie si excluziune sociala decat barbatii, in principal din cauza veniturilor mai mici ale acestora. (...) Statisticile europene arata ca in perioada 2005-2011, riscul de saracie sau excluziune sociala a suferit o scadere mai accentuata in Romania (-3,3 la suta) decat in UE (-0,3 la suta).

Cu toate acestea, 40,3 la suta din populatia Romaniei era expusa riscului de saracie sau excluziune sociala (fata de 24,1 la suta media europeana), iar ponderea femeilor expuse riscului de saracie sau excluziune sociala a fost mai mare decat cea a barbatilor aflati in aceeasi situatie (42,06 la suta, respectiv 39,42 la suta) ", se mai arata in document.

Astfel, in Romania, la nivelul anului 2011, diferenta salariala dintre femei si barbati a fost de 12 la suta.

Strategia nationala pentru egalitate de sanse in perioada 2014 - 2017 vizeaza mai multe domenii de interventie, fiind prevazute analize si campanii de informare inclusiv in randul elevilor si al profesorilor, privind respectarea dreptului la nediscriminare.

Proiect supus dezbaterii publice

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a finalizat viitoarea Strategie nationala in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, proiectul de Hotarare fiind supus dezbaterii publice.

Initiatorii noii strategii arata ca, in contextul reducerilor financiare si de personal, precum si a reorganizarii institutionale, respectiv desfiintarea Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse (ANES), implementarea Strategiei Nationale pentru perioada 2010-2012 a inregistrat o serie de nerealizari si mari intarzieri.

"In cadrul acestui document strategic, educatia a fost apreciata ca fiind unul dintre domeniile prioritare de interventie pentru promovarea unei societati axate pe respectarea drepturilor omului si sustinerea diversitatii. Documentul a relevat faptul ca, dincolo de interventii legislative punctuale, combaterea discriminarii de gen este conditionata de existenta unui sistem educativ favorabil egalitatii de sanse si dezvoltarii personale", se arata in documentul pus in dezbatere publica.

La nivel european, prioritatile in domeniul egalitatii de gen asumate prin Strategia pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2010-2015 sunt: independenta economica a femeii, plata egala pentru munca de valoare egala, participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la procesul de decizie si demnitate, integritate si combaterea violentei de gen.

Astfel, pentru perioada 2014-2017, Strategia nationala a identificat mai multe arii de interventie: educatia, piata muncii, participarea echilibrata a femeilor si barbatilor la procesul de decizie, abordarea integratoare de gen si violenta de gen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#femei piata muncii Romania, #barbati piata muncii Romania, #femei disciminate job, #diferenta salarii barbati femei Romania, #Strategia privind egalitatea de sanse, #egalitate sanse piata muncii Romanii, #proiect lege egalitate sanse piata muncii , #locuri de munca disponibile