Aproximativ 7.000 de posturi vor fi eliminate din companiile de stat

Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:17
2186 citiri
Aproximativ 7.000 de posturi vor fi eliminate din companiile de stat
Foto: Blogspotblogbacau

Aproape 7.000 de posturi vor fi eliminate din companiile de stat, pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit anexei la scrisoare de intentie adresata Fondului Monetar International.

Cea mai mare reducere de personal va avea loc in cadrul Societatii Nationale de Transport Feroviar Marfa "CFR Marfa", unde, pana la sfarsitul lunii iulie, vor fi cu 3.000 de posturi mai putin decat in iulie 2010, se arata in scrisoarea de intentie, publicata pe site-ul FMI.

Tot pana la acea data, Guvernul s-a angajat sa gaseasca un reprezentat legal in vederea privatizarii a 20 la suta din CFR Marfa, prin oferta publica initiala, sau gasirea unui investitor strategic. De altfel, pana in luna octombrie, va fi publicat prospectul de privatizare, iar procesul de privatizare in sine ar trebui sa fie terminat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat, in ianuarie 2012, sa fie numita o echipa de management privat.

Din Compania Nationala Cai Ferate CFR vor fi eliminate 1.500 de pozitii, tot pana la sfarsitul lunii iulie, in timp ce alte 1.000 de locuri de munca vor fi reduse din cadrul Societatii Nationale Transport Feroviar Calatori "CFR Calatori".

Cel putin 600 de pozitii vor fi eliminate si din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Pana in luna septembrie, Guvernul intentioneaza sa creeze o singura autoritate de control, care se va asigura de respectarea greutatii maxime permise pe aceste drumuri si va oferi licentele pentru transportul de marfuri.

Vor fi desfiintate posturi si din companiile Interventii Feroviare (30), Electrificare CFR (110), Telecomunicatii CFR (100), Posta Romana (70), Termoelectrica (300) si Complexul Energetic Turceni (200).

Privatizari si manageri straini, pana la sfarsitul anului

Pana la sfarsitul acestui an, Guvernul s-a angajat sa vanda prin oferte publice initiale sau spre parteneri strategici 10 la suta din Petrom, 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, se mai arata in scrisoare de intentie.

Pentru a genera mai multe investitii in domeniul energiei, se va incepe si procesul de vanzare a unor pachete minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, urmand a se realiza pana la sfarsitul lunii martie 2012, respectiv iunie 2012.

In vederea imbunatatirii guvernantei companiilor de stat, pana la sfarsitul lunii august ar trebui aprobata legislatia aferenta, prin care toate aceste companii vor fi obligate sa se supuna unui audit independent extern si sa publice rapoarte financiare in fiecare trimestru. De asemenea, actionarii minoritari vor capata mai multe drepturi.

Guvernul va interzice prelungirea contractelor directorilor existenti dupa data de 1 ianuarie 2012. Pentru cele mai mari companii, care vor fi, in continuare, controlate de stat, legislatia va specifica faptul ca functiile cheie (inclusiv directorii generali si directorii financiari) vor fi alese dupa un proces de recrutare la nivel international, derulat de firme cunoscute din domeniul HR.

Directorii existenti isi pot depune CV-urile pentru aceste pozitii, urmand a fi luati in considerare in functie de calificari.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#desfiintari posturi companii stat, #privatizari companii stat , #concedieri