Aproape 28.000 de locuri de munca vacante, in trimestrul doi

Luni, 29 August 2011, ora 14:14
1032 citiri
Aproape 28.000 de locuri de munca vacante, in trimestrul doi

Rata locurilor de munca vacante, in trimestrul doi din acest an, a fost de 0,68%, in scadere cu doar 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, arata datele publicate de INS.

Astfel, numarul locurilor de munca vacante a fost de 27.700, in crestere cu 400 de joburi fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului

2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 3.400.

In trimestrul doi din 2011, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de administratie publica (1,14%), informatii si comunicatii (1,12%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,07%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,03%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%).

Aproape o treime (9.000 de locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,91%. Putin peste 11% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), iar aproape 11% in administratia publica (3.000 de locuri vacante).

Impreuna cu activitatea de invatamant (400 de locuri vacante), sectorul bugetar

insumeaza aproximativ o patrime (23,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri in activitatile de informatii si comunicatii (+0,26 puncte procentuale), tranzactii imobiliare (+0,22 puncte procentuale) si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,21 puncte procentuale).

In sens contrar, cu cele mai semnificative diminuari ale ratei locurilor de munca vacante, s-au plasat activitatile de agricultura, silvicultura si pescuit (-0,32 puncte procentuale) si de servicii administrative si servicii suport (-0,28 puncte procentuale).

Sectoarele cu cele mai multe cereri

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, s-au inregistrat atat cresteri cat si scaderi, aproape in egala masura. Cele mai relevante cresteri s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+0,7 mii locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (+0,3 mii locuri vacante). Cea mai importanta scadere a numarului de locuri de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (cu 400 mai putine locuri vacante).

In trimestrul doi din 2011, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,86%).

In privinta numarului locurilor de munca vacante, cea mai mare cerere de forta de munca salariata s-a regasit pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora doi (6.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.700 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca vacante a fost pentru lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,31% rata locurilor de munca vacante, respectiv 10 locuri vacante).

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#locuri de munca vacante, #joburi locuri de munca vacante , #locuri de munca disponibile