Aberatia zilei: Prost nu e ala care primeste, ci ala care munceste

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 11:41
10396 citiri
Aberatia zilei: Prost nu e ala care primeste, ci ala care munceste
Foto: Arhiva Facebook/Las Fierbinti

"Munca este blestemul betivilor", spunea Oscar Wilde. Romanul insa i-a dovedit ca se insala amarnic.

La noi, toamna se numara somerii. Anotimpul recoltelor e o oportunitate pentru oricine vrea sa-si rotunjeasca veniturile. Culesul viei, al fructelor, pregatirea terenurilor pentru semanatul de la primavara, ofertele de munca ziliera curg. Doar ca... nu si cererea.

Nu de putine ori auzim de fabrici deschise in zone sarace, cu somaj ridicat, care trebuie sa angajeze din alte orase pentru ca localnicii considera ca salariul primit nu merita osteneala.

Daca in astfel de cazuri vorbim insa de un angajament si o responsabilizare de a merge zi de zi la munca, la joburile sezoniere castigul poate depasi si 2.000 de lei pentru cateva saptamani de munca.

Deloc rau am putea spune, insa am fi contrazisi de sutele de someri care nici nu se gandesc sa se ridice de pe scaunul de la crasma din sat pentru astfel de sume.

Cu o astfel de situatie se confrunta si primarul din localitatea galateana Targu Bujor, Laurentiu Gadei. Acesta a dat sfoara-n zona ca a inceput culesul viilor si i-a invitat pe toti cei care traiesc din somaj sau ajutoare sociale sa vina sa castige un ban prin munca nobila. Mai mult, i-a asigurat ca niciun leu din cei pe care ii vor primi nu le va afecta calculele si vor primi in continuare banii de la stat.

S-au prezentat la apel 170 de zilieri care sa culeaga strugurii de pe cele peste 400 de hectare ale statiunii viticole din Targu Bujor. Dintre acestia, doar 20 sunt localnici, in ciuda faptului ca zona e saraca, iar numarul somerilor din oras trece de 300, informeaza Digi24.

De exemplu, Elena Adochitei are 68 de ani si a venit tocmai din judetul Bacau.

"Munca e si grea si usoara, e si placuta. Daca iti place munca. Noi suntem invatati cu munca", spune femeia.

Si munca e rasplatita. Zilierii pot castiga de la 50 la 100 de lei pe zi. Unul dintre culegatori spune ca anul trecut, in 21 de zile, a castigat 2.200 de lei.

Multi dintre localnici considera insa ca e prea putin pentru a-si obosi mainile cu culesul strugurilor, cand pot sta frumos pe scaun si sa consume direct licoarea produsa din acestia.

"Este foarte putin, cum sa muncesti cu 50 de lei? Numai tigarile sunt 16 lei, nu se merita", spune un tanar tolanit pe scaunul de la barul comunal.

"Nu sunt de acord, sunt bani foarte putini. Daca imi da 50 de euro de la ora 07:00 pana la ora 14:00, atat iau in Italia. Pentru nimic in lume si niciodata in viata", pluseaza un vecin de masa.

Oare acesti oameni se gandesc ca in timp ce ei asteapta la crasma oferte unde sa castige macar cat Bill Gates conationali ai lor stau o treime de zi, zi de zi, la munca, foarte multi chiar pe aceste sume "mizere", din care mai platesc si impozite ca sa aiba ei cu ce-si plati suta de coniac stinsa cu bere?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#someri refuza cules struguri, #someri refuza locuri munca Romania , #oferte locuri munca