5,3 milioane de tineri fara loc de munca: Ce masuri se iau la nivel european

Joi, 17 Iulie 2014, ora 23:21
2464 citiri
5,3 milioane de tineri fara loc de munca: Ce masuri se iau la nivel european

Parlamentul European a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii si salarii decente, in rezolutia aprobata joi. Finantarea UE pentru programele care creeaza locuri de munca ar trebui de asemenea crescuta in viitoarele bugete, au adaugat deputatii.

O crestere economica de durata este imposibila fara reducerea inegalitatilor, se arata in textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 impotriva si 22 de abtineri, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Somajul in randul tinerilor a atins un nivel fara precedent, fiind in medie de 23% in UE, cu varfuri de peste 50% in unele state membre, se arata in rezolutie. In total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt someri, se arata in text.

Comisia trebuie sa monitorizeze indeaproape implementarea "schemelor de garantare pentru tineri" lansate anul trecut si sa propuna standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare si acces la serviciile de angajare a fortei de munca.

Finantarea UE pentru Initiativa de combatere a somajului in randul tinerilor, in prezent de 6 miliarde de euro, trebuie sa fie majorata, se mai arata in rezolutie.

Masuri suplimentare la nivel national pot include actiuni care sa descurajeze abandonul scolar, sa promoveze formarea profesionala si uceniciile, precum si strategii complexe pentru cei care nu au loc de munca si nu sunt inscrisi intr-un program educational.

Statele membre UE ar trebui sa utilizeze si Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanta proiecte care sa promoveze uceniciile si sa combata saracia si excluderea sociala, spun deputatii.

Adaptarea educatiei la piata muncii

Rezolutia subliniaza ca este important ca tinerii sa obtina calificari transversale, cum ar fi cunostinte despre tehnologiile informatiei, capacitatea de leadership, gandire critica si limbi straine, printre altele prin studii in strainatate.

Statele membre care au in vedere posibila viitoare structura a economiilor lor ar trebui sa dea prioritate stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii in programele educationale, intrucat aceste profile vor fi foarte cautate pe piata muncii.

Deputatii mai cer statelor membre sa se asigure ca tinerii au acces la locuri de munca de calitate care ofera stabilitate si siguranta si care corespund standardelor de munca generale.

Pentru a incuraja crearea de locuri de munca, guvernele ar trebui sa reduca povara administrativa pentru liber profesionisti, micro-intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii, sa introduca politice favorabile de taxare si sa creeze un climat mai favorabil pentru investitiile private.

C.P.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#UE somaj tineri, #UE locuri munca tineri, #locuri munca tineri , #piata muncii