8 din 10 manageri sunt în căutarea de angajați specializați. "Se așteaptă și 9 luni de la anunțul de recrutare" STUDIU

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 20:31
4255 citiri
8 din 10 manageri sunt în căutarea de angajați specializați. "Se așteaptă și 9 luni de la anunțul de recrutare" STUDIU
72% dintre manageri găsesc cu greu angajați specializați în industrie FOTO: Unsplash.com

72% dintre manageri găsesc cu greu angajați specializați în industrie. Se așteaptă și 9 luni de la anunțul de recrutare, potrivit unui sondaj recent realizat de ACAROM.

"România are nevoie stringentă de angajați specializați în industrie, mai ales în domenii precum programarea mașinilor automate de producție, a roboților industriali și a managementului platformelor IoT (Internet of Things).

Fără specializarea forței de muncă, competitivitatea industriei autohtone va avea de suferit, în contextul tranziției către Industry 4.0, a patra revoluție industrială", arată rezultatele unui barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Frames și Asociația Constructorilor de Automobile din România.

72% dintre angajatori nu găsesc angajați

8 din 10 manageri sunt în căutarea de angajați specializați, cu certificare în domeniile economice de nouă generație, arată barometrul realizat în perioada 4-8 iulie pe un număr de 450 de manageri și angajați cu funcții de răspundere din firmele din România.

72% dintre cei intervievați spun că le este dificil, în prezent, să găsească angajați specializați în piața forței de muncă.

Specialiștii migrează către Europa

Lavinia Țurcanu, specialist în HR, într-un interviu pentru Ziare.com, a explicat cum e cu forța de muncă.

"Avem cereri pentru CNC-iști recrutare (programare mașini automate de producție). Putem spune că recrutarea nu merge atât de repede pe cât ne-am dorit, asta din cauza lipsei de forță de muncă, oamenii migrează către Europa datorită nivelului salarial de acolo.

Procesul de recrutare este îngreunat și de faptul că generația mai în vârstă se descurcă mult mai greu cu tot ce însemnă tehnologie și implicit ne îndreptam către o generație mai tânăra, deschisă spre tehnologie", punctează Lavinia Țurcanu.

Ce mai arată studiul

Care sunt motivele? Toții ochii sunt ațintiți în primul rând asupra învățământului tehnic care, în opinia a 52% dintre cei intervievați, întârzie să se adapteze cerințelor de pe piața forței de muncă. În esență, avem prea puțini absolvenți de cursuri specializate în noile tehnologii din Industry 4.0.

38% reclamă, pe de altă parte, absența de pe piață a unor cursuri de calificare/recalificare în meseriile cerute de piață, precum “Sales Force Automation”, “Comunicare/colaborare online”, “Digital Customer service”,“Securitate cibernetică”, “Managementul calității în Industry 4.0”, “Management energetic cu platforme IoT (Internet of Things)”, “Proiectare CAD a produselor pentru printare 3D” “Programarea mașinilor automate de producție CNC”, “Programarea roboților industriali”.

Un alt motiv, identificat de respondenți, îl reprezintă scăderea interesului tinerilor pentru joburile din industrie (18%), în contextul în care promovarea acestor meserii este la un nivel redus în comparație cu alte domenii.

Vânătoarea de creiere, de pe băncile școlii

Potrivit datelor Barometrului ACAROM & Frames, 66% dintre managerii intervievați spun că au ajuns să își recruteze viitorii angajați de pe băncile școlii, din universitățile tehnice și școlile profesionale.

Le monitorizează evoluția, le oferă practică specializată și apoi contracte de muncă cu diverse beneficii.

38% dintre investitori spun că au dezvoltat sisteme de burse specializate, iar 82% au dezvoltat pachete de angajare care premiază fidelitatea – cu cât rămâi mai mult în jobul contractat, cu atât salariul și beneficiile conexe cresc de la an la an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#locuri de munca vacante, #angajatori, #manageri, #industrie , #angajatori
Comentarii