Care sunt beneficiile designului biofilic. Metode de a-l include în stilul tău de amenajare a locuinţei sau a spaţiului de lucru ANALIZĂ

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 04:53
1846 citiri
Care sunt beneficiile designului biofilic. Metode de a-l include în stilul tău de amenajare a locuinţei sau a spaţiului de lucru ANALIZĂ
"Indiferent că vorbim despre plante sau texturi naturale, acestea pot fi un început potrivit pentru a aduce natura în locuința ta" FOTO Unsplash.com

Poate nu ne permitem să avem grădina mult visată sau poate ne dorim să interacţionăm cu natura cât mai mult şi, iată că, graţie plantelor în ghiveci şi decoraţiunilor, ne putem amenaja încăperea de aşa manieră încât poţi crede că trăieşti într-o pădure ecuatorială.

De asemenea, potrivit specialiştilor, accelerarea degradării mediului natural și epuizarea resurselor naturale au dat naștere la câteva soluții sustenabile de construcție, dar și de amenajare. Astfel, "a apărut o soluție care să îndeplinească această nevoie, chiar în confortul propriei case.

Este vorba despre designul biofilic, care poate fi integrat atât în locuințe, cât și în spațiile de birouri, având multiple beneficii asupra sănătății", se arată într-o analiză storia.ro.

Ce înseamnă design biofilic şi care sunt beneficiile

"Designul biofilic este o abordare contemporană în amenajarea interioară, care aduce natura în clădirile moderne. Mai exact, acesta se referă la includerea elementelor inspirate din natură în orice tip de amenajare.

Indiferent că vorbim despre plante sau texturi naturale, acestea pot fi un început potrivit pentru a aduce natura în locuința ta".

Pe lângă aspectul cu totul deosebit pe care îl conferă spațiului, designul biofilic are și numeroase beneficii, conform unui studiu publicat în National Library of Medicine:

  • reducerea stresului;
  • reducerea nivelului tensiunii arteriale și a ritmului cardiac;
  • creșterea productivității;
  • îmbunătățirea capacității de concentrare.

Dimensiuni şi principii

Prima dimensiune a designului biofilic este cea organică. Aceasta presupune utilizarea directă și indirectă a formelor și geometriilor ce redau afinitatea umană pentru natură, în mediul construit, potrivit analizei.

"În ceea ce privește utilizarea directă, aceasta se referă la includerea în design a elementelor mediului natural, precum lumina, plantele, animalele și ecosistemele naturale, iar atunci când vorbim despre utilizarea indirectă, ne referim, de fapt, la modul de îngrijire a plantelor din ghivece, a fântânilor ambientale și a acvariilor".

Cea de-a doua dimensiune a designului biofilic se referă la amplasamentul și dimensiunea elementelor naturale, astfel încât să creeze un peisaj inedit, care să devină parte integrantă din identitatea proprietarului.

Principiile care stau la baza acestui design:

  • Mobilier din materiale naturale, precum bambus, lemn, piatră sau ratan – acesta completează imaginea de ansamblu a locuinței și te ajută să obții designul biofilic dorit.
  • Decorațiuni care te aduc mai aproape de natură, precum fântâni artificiale care recreează sunetul apei sau covoare din frunze verzi.
  • Culori în nuanțe cât mai naturale: maro, verde, albastru, galben și bej – acestea te vor ajuta să obții un design echilibrat, care să ofere o atmosferă cât mai apropiată de cea din natură.
  • Plante verzi – acestea au rolul de a crea o conexiune vizuală cu natura. Dacă îți permite spațiul, poți să realizezi o grădină interioară în spațiul disponibil sub scări, de exemplu, sau poți să optezi pentru amenajarea unui perete întreg cu mușchi, licheni, plante cățărătoare sau diferite aranjamente florale. Dacă locuiești într-un apartament și spațiul nu îți permite să incluzi atât de multe elemente verzi, însă îți dorești să te bucuri de beneficiile designului biofilic, poți să optezi pentru un tabloul „verde”, care să conțină aceleași elemente recomandate și în amenajarea peretelui, însă la scară mai mică.
  • Ferestre cât mai mari, care permit pătrunderea luminii naturale în încăpere.
  • Calitatea îmbunătățită a aerului – chiar dacă unele plante pe care le folosești pentru obținerea designului dorit au proprietatea de a purifica aerul, acest lucru nu este suficient pentru a obține o calitate cât mai bună a acestuia. În acest sens, nu uita să aerisești zilnic încăperile, chiar și pe timp de iarnă, și să folosești, dacă este nevoie, un aparat de purificare a aerului.

Conform analizei, designul biofilic poate fi integrat fără prea multe eforturi în designul general al locuinței tale, în special atunci când ții cont de principiile care stau la baza acestuia.

"Orice piesă de mobilier, decorațiune sau materiale inspirate din mediul natural te ajută să fii cu un pas mai aproape de aducerea naturii la tine acasă.

Primul pas este de a-ți vopsi pereții în culori neutre, care să îți permită libertatea de a fi creativ în ceea ce privește alegerea pieselor de mobilier și a decorațiunilor, fără să obții imaginea unui spațiu prea încărcat și obositor.

Sfatul nostru este să alegi o nuanță de bază de bej sau crem și să adaugi câteva accente de culori, fie cu ajutorul unui tapet decorativ pentru perete, fie cu ajutorul decorațiunilor. Dacă alegi prima variantă, atunci optează pentru un tapet cu imprimeu din natură, pe care să îl aplici pe unul dintre pereți.

Dacă, însă, alegi să incluzi accentele de culoare prin intermediul decorațiunilor, iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare:

  • folosește o draperie galben-muștar, din poliester reciclat, în timp ce perdeaua ar trebui să fie cât mai transparentă, pentru a permite luminii naturale să pătrundă în locuință;
  • decorează podeaua cu ajutorul unui covor în tonuri neutre, realizat din iută naturală. Pe lângă aspectul dorit, acesta este și rezistent la uzură.

În ceea ce privește mobilierul, optează pentru lemn masiv sau, dacă îți dorești un aspect mai aerisit, pentru ratan. Pentru a completa designul biofilic, nu uita de plantele verzi. Dacă îți permite spațiul, poți așeza câteva ghivece cu plante verzi direct pe podea.

În caz contrar, poți amplasa câteva etajere pe pereți, pe care să le decorezi cu plante mai mici, chiar și agățătoare, în ghivece. Pentru a acorda o atenție deosebită și detaliilor, optează pentru ghivece din fibre naturale, bambus sau lemn".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#locuinte, #birouri, #storia ro, #natura, #lemn, #plante , #locuinte