Unul dintre orașele în care se fabrică BMW, plasat în lockdown. Infectările pun la încercare strategia ”zero-COVID” din această țară

Marti, 22 Martie 2022, ora 10:25 2895 citiri
China are din nou probleme din cauza coronavirusului FOTO: Unsplash.com

China a anunțat că orașul Shenyang, cu nouă milioane de locuitori, a fost plasat marţi, 22 martie, în lockdown din cauza numărului mare de îmbolnăviri de COVID-19.

China se confruntă în această perioadă cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată după 2020, punând la grea încercare aşa-numita sa strategie ”zero-COVID”, potrivit AFP.

Oraşul industrial Shenyang, unde se află sediile multor fabrici, inclusiv cel al constructorului german de automobile BMW, şi-a plasat rezidenţii în izolare la domiciliu începând de marţi.

Oraşul este capitala provinciei Liaoning, învecinată cu Jilin, epicentrul valului epidemic actual, provocat de varianta Omicron.

Ministrul chinez al Sănătăţii a raportat marţi 4.770 de noi cazuri pozitive la nivel naţional. Un bilanţ foarte redus în comparaţie cu alte ţări din lume, dar ridicat pentru China şi strategia sa ”zero-COVID”.

Graţie lockdownurilor, plasării în carantină la sosirea pe teritoriul ţării şi a monitorizării deplasărilor, această ţară a ţinut sub control epidemia timp de doi ani, ceea ce le-a permis chinezilor să ducă o viaţă aproape normală.

Însă această strategie, care a redus numărul deceselor - 4.638 de morţi de la debutul pandemiei, potrivit statisticilor oficiale -, a afectat economia gigantului asiatic.

Preşedintele Xi Jinping a lansat un apel săptămâna trecută pentru ”minimalizarea” impactului epidemiei asupra economiei, respingând în acelaşi timp o relaxare semnificativă a strategiei ”zero-COVID”.

La Shanghai, unde numărul cazurilor pozitive este de ordinul sutelor în fiecare zi, autorităţile locale optează pentru o carantinare foarte exactă a clădirilor în care sunt raportate cazuri de COVID-19, în locul plasării în carantină generală a întregului oraş.

În Jilin, provincia cea mai afectată, autorităţile chineze au anunţat luni că au recepţionat 10.000 de doze de medicamente anti-COVID-19 produse de Pfizer. Este probabil pentru prima dată când medicamentul Paxlovid este utilizat în China.

De săptămâna trecută, provincia impune restricţii de deplasare. Locuitorii nu au voie să-şi părăsească localitatea, iar mai multe oraşe izolează populaţia la domiciliu.

Metropola tehnologică Shenzhen, cu 17,5 milioane de locuitori, a anunţat luni o relaxarea progresivă a unui lockdown strict, după ce a relaxat deja anumite restricţii în scopul minimalizării impactului asupra uzinelor şi a portului local.

Ministrul chinez al Sănătăţii a semnalat vineri că doar 51% dintre persoanele de peste 80 de ani din China continentală au primit cel puţin două doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

Acest fapt reprezintă o sursă de îngrijorare având în vedere că în teritoriul semi-autonom Hong Kong, un important focar epidemiologic supraaglomerează spitalele şi face victime în rândul persoanelor vârstnice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News