Un fost procuror general, audiat ca martor într-unul dintre cele mai vechi dosare de corupție din Prahova

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 03:40
4595 citiri
Un fost procuror general, audiat ca martor într-unul dintre cele mai vechi dosare de corupție din Prahova
Liviu Tudose, fost procuror general al PCA Ploiești, audiat în instanță ca martor într-un dosar de corupție

Mihai Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, va fi audiat ca martor în dosarul de corupție în care a fost deferit justiției Cristinel Toader, fost șef al Poliției Locale din Ploiești.

Este unul dintre cele mai vechi dosare de corupție instrumentate de procurorii DNA din Prahova, care se judecă de mai bine de 7 ani pe fondul cauzei, la Tribunalul Prahova.

Alături de Tudose, vor depune mărturie în același dosar, Iulian Bădescu, fost primar al Ploieștiului și fost parlamentar, Cristian Anastasescu, fostul cumnat al lui Sebastian Ghiță şi Constantin Ispas, fost director al Direcției Generale Anticorupție Prahova. Cei patru, care au fost sau încă sunt la rândul lor inculpați în dosare de corupție, vor depune mărturie în instanță la solicitarea fostului șef al Poliției Locale Ploiești.

Toader a fost deferit justiției de procurorii anticorupție din Ploiești, fiind acuzat că a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 euro.

Pe de altă parte, lui Cristinel Toader i se impută faptul că în perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești a coordonat, prin persoane interpuse, întreaga activitate a S.C. ESROM ADVERTISING SRL Ploiești (în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator) și S.C. ZEDEKA ADVERTISING SRL Ploiești (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.

În perioada 2010-2014, S.C. Esrom Advertising SRL Ploiești și S.C. Zedeka Advertising SRL Ploiești, controlate de către inculpatul Toader Cristinel, în mod repetat, au evidențiat în contabilitate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, constând în 564 de facturi având ca obiect prestarea de servicii fictive emise de mai multe firme, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului, în valoare totală de 839.939 lei, reprezentând impozit pe profit și T.V.A. aferentă.

În cauză, Poliția Locală Ploiești și Ministerul Finanțelor Publice s-au constituit părți civile cu sumele de 722.138,24 lei respectiv 963.224 lei, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul lui Toader se află în faza de judecată pe fond încă din decembrie 2015, iar, după 7 ani de judecată, instanța penală a Tribunalului Prahova a admis proba cu audierea martorilor menționați anterior, admițând totodată și efectuarea unei expertize financiar contabile pentru a se determina cuantumul exact al prejudiciului presupus produs prin fapta de evaziune fiscală.

Fostul procuror general Al PCA Ploiești a fost și el inculpat într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Ploiești, dar achitat definitiv.

După achitare, Tudose a acționat în civil, la Tribunalul București atât statul român cât și Direcția Națională Anticorupție, pârâți fiind Laura Codruța Kovesi, Lucian Onea și Cerasela Răileanu, ultimii doi procurori de caz în dosarul magistratului care au dispus arestarea preventivă și trimiterea acestuia în judecată. Astfel, statul român este obligat să-i plătească lui Mihail Tudose daune morale în valoare de 150.000 de lei și daune material în valoare de 14643,38 lei, pentru că a fost reținut și arestat ilegal.

Și ceilalți trei martori propuși de fostul director general al Poliției Locale Ploiești au calitate de inculpați în alte dosare de corupție aflate în diferite faze de judecată.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Liviu Tudose functie oferita Ponta, #Procuror General, #audiere, #DNA, #martor, #coruptie , #DNA