Stiau ei ce stiau, baronii!

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 12:59
13222 citiri
Stiau ei ce stiau, baronii!
Foto: Ziarul Financiar

Stiau ei, baronii PD-L, de ce nu-l au la stomac pe Liviu Negoita si nu l-au acceptat premier decat atunci cand au fost siguri ca nu va primi votul Parlamentului. Intai a dat o neplacuta lectie de eficienta in Sectorul 3, recompensata cu o realegere triumfala, aproape fara campanie electorala.

Apoi a refuzat sa se amestece in populisme ieftine, facand mereu nota separata si sobra la masa conducerii partidului, motiv pentru care a fost la un pas de mazilire fix inainte de alegerile din 2008, fiind salvat doar de sustinerea de la Cotroceni peste care, pe vremea aceea, nimeni din Modrogan nu avea curajul sa treaca pe fata.

In plus, a fost util mana in mana cu candidatii PD-L care s-au batut sa prinda un colegiu in sectorul pastorit de Liviu Negoita. Dupa prezidentiale, greii au reusit sa-l impuna din nou pe Emil Boc, premierul de paie numai bun de sabotat si fraierit, adica ideal pentru interesele lor.

Si iata ca aversiunea lor isi gaseste motivatia acum in planul aspru de restructurare a aparatului guvernamental, initiat de Liviu Negoita. Cum adica sa ramana PD-L cu doar 5 ministere dintr-un total de doar 8? Cum sa se injumatateasca agentiile guvernamentale? Cum sa ramana doar doi secretari de stat de minister in locul celor 300, in total, de acum? Cum sa plece, de exemplu, nasul Videanu din guvern? Ce ne facem cu minunatie de clientela agatata de ministerele ce vor disparea? Ce ne facem cu UNPR, care tocmai se pregatea sa mai insface cel putin ministerul Muncii pentru insusi presedintele noului partid?

Probabil ca tripleta B.V.B. a intrat in fibrilatii la asa blasfemie. Dar, intamplator sau nu, poate cu binecuvantarea de la Cotroceni, planul a devenit public, cu marca de incredere "Liviu Negoita" pe el, si a primit un logic gir al parlamentarilor PD-L. Dincolo de economiile reale, care nici nu mai trebuie explicate, o astfel de restructurare ar lansa un mesaj esential de solidaritate de sus in jos, exact cel care lipseste acum dincolo de cele cateva salarii donate de presedinte si ministri.

Romania chiar are nevoie de un guvern suplu si eficient, in locul actualului mamut bugetofag si incompetent. Dar planul Negoita nu garanteaza decat prima exigenta: supletea. Pentru eficienta ar mai fi necesara cel putin o conditie, imposibil de inclus insa in plan: un al premier. De ce aceasta schimbare la varf este imperativa ne-a spus, de fapt, chiar Traian Basescu: un premier sabotat de proprii ministri, subordonatii sai, teoretic, si in partid, care are nevoie de interventia presedintelui pentru a impune niste masuri, nu are ce cauta in functie, oricat de onest si bine intentionat este. Sefia oricarei institutii este si o chestiune de autortitate.

Ar putea fi Liviu Negoita premierul cel nou? Personal ma indoiesc, dar, e drept, varianta aceasta are acum o mica sansa in plus decat avea dupa prezidentiale. Oricine devine premier va fi unul de sacrificiu si asta ar fi exact ceea ce i-ar dori baronii portocalii celui care le-a bagat un asemenea mort in Palatul Victoria.

Si mai stiau ei, greii PD-L, de ce n-au inghitit-o decat cu mari noduri pe Monica Macovei, un ministru sinucigas de reformator. Au scapat de ea pana la urma si au expediat-o mereu cat mai departe, plimband-o totusi in campanie, ca pe Liviu Negoita, doar pentru a-i mulge capitalul electoral. Asa se face ca, desi era dispusa sa preia in decembrie ministerul Justitiei, nu a primit nicio propunere oficiala.

Stia el, Vasile Blaga de ce o acuza ca nu lupta pentru partid atunci ca aceasta este atacat, cu alte cuvinte ca nu a aparat-o pe Monica Iacob Ridzi atunci cand nu era nimic de aparat. Acum nu l-a aparat nici pe dl. Blaga in scandalul ginerelui, ci, dimpotriva, a admis ca o demisie ar fi fost cel mai potrivit lucru.

Cum s-o inghita baronii de toate culorile cand vine cu idei absolut scandaloase: ministrul trebuie sa plece la prima suspiciune de ilegalitate sau imoralitate, ministrul sa garanteze cu propria avere contractele cu statul, Emil Boc nu poate sustine ca nu stia ce se intampla in ograda lui. Oribil, zau asa!

Vasile Blaga, socrul de succes, a anuntat sec ca nu ia lectii de moralitate de la Monica Macovei. Sunt convins ca nu ia, desi ar avea mare nevoie. Si nu numai ministrul de Interne, ci imensa majoritate a conducerii PD-L. Asa cum ar avea nevoie sa ia lectii intensive de seriozitate si profesionalism de la Liviu Negoita.

Desi amandoi sunt ca sarea-n ochii din Modrogan, ei si micul grup de reformatori autentici, sunt singura sansa reala de redresare a democrat liberalilor care se indreapta cu o viteza ametitoare exact spre prapastie, tocmai din cauza acestor lectii esentiale pe care le-au tot refuzat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Liviu Negoita guvern remaniere, #Monica MAcovei atac PDL, #Negoita Macovei PDL Guvern , #PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Hahaha .... da, frumos a mai vorbit Dl Racaru ! Cum am mai spus si cu alte dati : prostii se fac de catre toti : depinde cum le tratezi .