Liviu Negoita: Ponta este un lider inventat, care se loveste de propriile minciuni Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 11:27
4765 citiri
Liviu Negoita: Ponta este un lider inventat, care se loveste de propriile minciuni Interviu

Primvicepresedintele PDL, Liviu Negoita, avertizeaza ca ne putem astepta la tot ce e mai rau din partea actualei coalitii de guvernare, pe care o considera eminamente de stanga, inclusiv in partea sa liberala.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, liderul democrat liberal acuza Guvernul Ponta ca a provocat scaderea numarului de locuri de munca, desi in campanie promitea un milion de slujbe in plus, ca nu are solutii economice si de reformare a statului.

Liviu Negoita considera ca nu Crin Antonescu va fi candidatul USL la prezidentiale, fiind foarte posibila intrarea in cursa a lui Victor Ponta. PDL urmeaza sa-si stabileasca propriul candidat la presedintie dupa un proces intern de selectie si evaluare care va incepe in toamna, a explicat Liviu Negoita pentru Ziare.com.

Politica de stanga pune la loc de frunte minciuna

Va intoarceti in conducerea centrala a PDL dupa mai bine de un an de absenta. Cu ce proiect?

Am un proiect de dreapta, am idei pe care vreau sa le sustin intr-o societate care traverseaza o perioada complicata. Daca veti urmari evolutia mea politica in PDL veti constata ca am facut parte din structura de conducere a acestui partid mai ales in perioada de opozitie. Iata-ma si astazi in partidul meu la care tin, intr-o perioada grea, de opozitie.

Teoretic, opozitia ar trebui sa presupuna relansare. De ce credeti ca are nevoie in acest moment PDL pentru a se relansa?

Atunci cand esti in opozitie trebuie sa critici Puterea cu argumente. Cred ca PDL, dupa ce a trecut Romania printr-o perioada foarte grea, de criza, dupa un an de guvernare de stanga, poate sa explice mai bine ca oricand ce s-a intamplat pe timpul guvernarii noastre si ce se intampla astazi, pe promisiuni neonorate ale actualei Puteri.

In criza, orice tara nu-si mai poate permite o politica de stanga, pentru ca ea pune la loc de frunte minciuna. Nu poti sa-i minti pe oameni, mai ales intr-o perioada de criza, ca o sa-i duci catre succes, catre realizari extraordinare, confruntandu-te cu criza. In criza, mai ales, ai nevoie de o politica de dreapta, ai nevoie de adevar.

Romanii au nevoie mai mare ca oricand sa li se spuna ce se intampla cu tara lor, care e locul Romaniei in UE, care sunt valorile spre care mergem.

Si care sunt aceste valori pe care vrea sa le relanseze PDL?

Pe un buget constituit pe munca a 3,5 milioane de oameni, avem 1,3 milioane care lucreaza la stat, 5,6 milioane de pensionari, 700 de mii de someri. Avem asadar nevoie de un stat minimal care sa fie un arbitru, care sa reglementeze si sa lase economia de piata sa se dezvolte. Vorbim asadar de stat minimal. Apoi, Romania are nevoie mai mult ca oricand de crearea de noi locuri de munca.

USL a promis un milion de noi locuri de munca, dar in realitate locurile de munca au scazut cu o suta de mii. PDL are solutii pe crearea de locuri de munca si dezvoltarea competentelor. Nu suntem de acord cu cresterea numarului celor care lucreaza la stat, care doresc sa devina functionari. Imaginati-va ca toti oamenii buni de munca din tara asta doresc sa devina functionari. Ce am face toti, am muta hartii de colo colo si nimeni nu ar mai produce in aceasta tara?

Cei care pot munci, chiar si patru ore, sa munceasca, iar cei care au nevoie de sustinere sa o poata primi de la societate numai in conditiile prevazute de lege.

Ne putem astepta la tot ce e mai rau din partea actualei coalitii de stanga

Cum ati caracteriza actuala guvernare Ponta?

A promis foarte multe lucruri irealizabile. Avem de a face cu o guvernare eminamente de stanga, in care includ si PNL, care nu poate scoate tara din criza fara masuri economice. Foarte multi oameni care au crezut in promisiunile USL protesteaza, sunt in strada.

Spuneti de guvernarea Boc care a trecut tara prin criza. Care au fost totusi principalele greseli ale guvernarii Boc? Ce deconteaza PDL?

Intr-o perioada de criza nu am explicat foarte bine ca interesul Romaniei nu se disociaza de interesul cetatenilor sai. Oamenii au inteles ca toate masurile de reforma necesare Romaniei sunt indreptate impotriva lor, lucru pe care actuala guvernare l-a speculat in campania electorala.

Astazi ar trebui sa constientizam ca ne putem astepta la tot ce e mai rau din partea actualei coalitii de stanga. Criza n-o sa dispara peste noapte, se va accentua si daca nu vor veni cu solutii economice, daca nu vor reforma statul, lucrurile vor merge tot mai rau. In Romania nu mai merge sa astepti de la stat orice. Nu poti sa le promiti oamenilor ca le va merge mai bine daca stau cu mana intinsa la stat.

Doar comunicarea a fost deficitara la guvernarea Boc?

Eu nu spun ca unele lucruri nu se puteau face mai bine. Guvernul ar fi trebuit sa se indrepte cu mai mare forta spre scaderea evaziunii fiscale, unde sunt bani negri ce trebuiau adusi la suprafata. Acolo nu s-a facut ce trebuia sa se faca. Aveam in teritoriu, apropos de statul minimal, toate agentiile si copiile administratiei centrale unde foarte multi oameni stau si muta hartii.

PNL are si nesansa unui lider care nu are ce sa caute pe dreapta. In PNL lumea e linistita si crede in liderul absolut

Spuneati ca actuala guvernare se comporta ca una de stanga. Asta inseamna ca din punctul dvs de vedere PNL a alunecat la stanga?

Categoric da. Orice om de dreapta observa evolutia PNL, de cand a format USL si mai ales de cand a intrat la guvernare. Pentru ca un partid de dreapta isi da cu adevarat masura cand se afla la guvernare, cand impune masuri de dreapta, de crestere economica, de reformare.

Ori eu nu am observat la PNL sa se bata pe principii economice cu un partid declarat de stanga ca PSD. Ori lucrul asta nu ma face sa cred ca avem de-a face cu un PNL de dreapta. Nu poti sa fii de dreapta doar declarandu-te ca atare, ci trebuie sa probezi prin fapte si acte.

Cum explicati acest derapaj la stanga pe care il reprosati fostului dvs partener in cadrul Aliantei DA?

PSD si-a impus politicile in USL, iar PNL are si nesansa unui lider care nu are ce sa caute pe dreapta pentru ca nu are niciun fel de afinitati cu politica de dreapta. Cand singurul scop al acestei persoane este de a ajunge presedinte in orice conditii, poti sa faci o politica populista de stanga pentru a-ti atinge tu ca persoana obiectivul de a ajunge presedinte al Romaniei.

Nu am auzit in interiorul PNL lideri care sa se opuna acestei politici sau sa propuna politici de dreapta, ca sa ne faca pe noi, cei din PDL, sa credem ca politica de dreapta e reprezentata. Exista o tacere de mormant. Mai apare din cand in cand dl. Tariceanu, dar foarte vag, in rest toata lumea a linistita si crede in liderul absolut.

Vom intra probabil din toamna intr-un proces de selectare a candidatului PDL la prezidentiale

In acest moment, in ipoteza ruperii USL, cum vedeti varianta unei colaborari PDL-PNL?

Toata lumea discuta despre aliante, in ceea ce ne priveste nu ne intereseaza decat aliantele post electorale. Mai cu seama ca suntem un partid care se reancoreaza in societatea romaneasca. Cred ca am putea discuta de o alianta cu cei care chiar dovedesc ca sunt de dreapta. Probabil ca ar trebui sa vina un astfel de semnal dintre PNL, dar vom vedea. Pana la alegerile din 2016 e cale lunga.

Dar pana in 2016 sunt prezidentialele. Are PDL un candidat? Aveti macar un profil deocamdata?

PDL va avea propriul candidat la prezidentialele din 2014. Noi vom intra probabil din toamna intr-un proces de evaluare, de selectare a acestui candidat intr-un proces intern al PDL. Vom discuta cu cei care doresc sa se implice in campanie daca au competente.

Pentru ca Romania mai sufera de ceva: toti se pricep la toate si la nimic. Daca esti competent pentru a te bate pentru o astfel de functie, intri intr-un proces de evaluare in cadrul propriului partid, ca sa fim credibili atunci cand cerem votul electoratului.

Nu cred ca dl. Antonescu va fi prezidentiabilul USL

Deci un fel de alegeri primare?

Da, pe sistem american. Si din cinci persoane sau cate vor fi, il vom alege pe cel mai bun. Asta daca discutam de ceea ce avem noi ca material uman in PDL. Suntem deschisi si la alte oferte, la personalitati care doresc sa candideze dinspre dreapta intr-o competitie electorala dura cu un candidat probabil dinspre stanga. Fie ca va fi dl. Antonescu, fie ca va fi dl. Ponta va fi un reprezentant al stangii.

Credeti ca dl. Antonescu va ajunge sa fie candidatul la prezidentiale al USL?

Nu, nu cred. Cred ca dl. Antonescu, desi isi doreste cu disperare sa ajunga in aceasta functie, este intr-o pierdere de viteza masiva. Pentru ca se decredibilizeaza. Nu poti sa iti doresti sa devii presedintele unui stat membru al UE si sa fii perceput ca cel mai mai mare adversar al valorilor europene. Asta este de neacceptat.

Victor Ponta este un lider inventat, care se loveste de propriile minciuni din campania electorala

Deci va asteptati la o candidatura prezidentiala a lui Victor Ponta?

Este posibil. Eu nu vreau sa-l reevaluez pe Victor Ponta. El a promis lucruri irealizabile in aceasta tara, pe care nu le poate onora. Are o problema de credibilitate.

Cum il caracterizati pe Victor Ponta in doua vorbe?

Este un lider inventat, care se loveste de propriile minciuni din campania electorala, de o realitate cruda a Romaniei. Il vad ca incearca mai nou sa intre in gratiile liderilor europeni. Sunt pasi de apreciat, dar am plecat de la o campanie teribila, spunandu-le oamenilor ca are solutii si aducandu-i in pragul disperarii cu lipsa de solutii, fie ca vorbim de Oltchim, de CFR.

Credeti ca fundatia recent aparuta, Miscarea Populara, se poate profila ca un pericol pentru PDL? Exista sondaje care arata ca transformata in partid ea ar putea sa rupa de la PDL in jur de 6 procente.

Noi vorbim de o politica facuta de partide politice. Miscarea Populara este o fundatie declarata de dreapta. Este in regula daca vorbim ca fundatie. Daca va fi partid politic, e o alta problema. Ei nu au o problema cu noi, pot veni pe scena politica pentru a critica la USL cat doresc. In ceea ce ne priveste, discutia cu aceasta fundatie a fost clarificata, le dorim succes si numai bine.

Fiecare isi va gasi locul in interiorul partidului sau in afara lui, fara probleme. Viata ne asaza pe fiecare in functie de caracterul nostru

Dupa Conventia cu final furtunos din 23 martie, PDL parea un partid fracturat intre sustinatorii celor trei motiuni. S-a vindecat PDL dupa acel moment delicat?

Acolo s-a demonstrat ca PDL are viata in el, daca e sa facem o paralela cu PNL unde a fost 103% sau asa ceva cand s-a ales conducerea. A avut loc conventia, avem conducere aleasa, un presedinte care poate, impreuna cu noi, sa reancoreze partidul pe dreapta.

Simtiti in aripa Elena Udrea o opozitie interna a PDL?

Nu. PDL si-a permis luxul de a fi criticat din interior asa cum nu a fost criticat niciun alt partid pe esichierul politic. Fiecare isi va gasi locul in interiorul partidului sau in afara lui, fara probleme. Viata ne asaza pe fiecare un functie de caracterul nostru.

Orice persoana care ar putea sa critice partidul din interior sau ar face un pas in afara partidului nu ar putea reprosa ca nu se mai regaseste in PDL pentru ca nu mai face politica pe care o facea pana acum, ca nu doreste sa reformeze statul sau nu critica actuala putere.

Daca criticile vor continua, pe unele le putem respecta, pe altele nu. Am si stabilit ca discutam in interiorul partidului, dezbatem cat este nevoie, luam o decizie pe care o aplicam. Daca cineva nu e de acord, este liber sa fac ce doreste pentru ca in partid nu te tine nimeni cu forta.

Actuala conducere a pastrat legatura cu grupul Macovei? Este implicat in luarea deciziilor din PDL?

In structura partidului exista un birou permanent national, unii colegi sunt membrii lui, altii nu mai sunt, deciziile sunt obligatorii pentru toti colegii din teritoriu sau de la Bruxelles. Daca sunt idei bune, sunt binevenite indiferent de la cine vin, de la Cristi Preda, Monica Macovei, oricine doreste sa vina la BPN sau in Modrogan 1...

De la Monica Macovei ati mai primit vreo idee?

D-na Macovei isi face treaba la Bruxelles, nu am prea vazut-o in ultima perioada, marturisesc.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Liviu Negoita Victor Ponta Crin Antonescu, #PDL prezidentiabil criza , #PDL