Ministrul Pop, somat sa readuca "normalitatea" la Institutul Limbii Romane dupa ce a numit ilegal un director fara pregatire

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 18:10
5162 citiri
Ministrul Pop, somat sa readuca "normalitatea" la Institutul Limbii Romane dupa ce a numit ilegal un director fara pregatire
Foto: Facebook / Liviu Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop (foto), este acuzat ca a schimbat fara nicio justificare directorul Institutului Limbii Romane (ILR), numind in functia respectiva, fara concurs si fara consultarea Consiliului de Coordonare, o persoana care nici macar nu are pregatirea de specialitate necesara.

Informatiile apar intr-o scrisoare deschisa adresata de Consiliul de Coordonare ministrului Educatiei, sub semnatura prorectorului Universitatii din Bucuresti, Liviu Papadima, care este presedintele consiliului, si a celorlalti membri, profesori universitari de prestigiu.

Acestia spun ca au aflat "cu surprindere" si "de pe site-ul institutiei" despre schimbarea intempestiva a directorului, care s-a facut prin numirea in functia respectiva a lui George Ovidiu Doca.

In scrisoarea deschisa, membrii Consiliului de Coordonare subliniaza faptul ca de la infiintare, in 1999, si pana in prezent, ILR "a ajuns sa coordoneze peste 40 de lectorate de limba si literatura romana in universitati din cele mai diverse puncte ale globului si sa gestioneze un larg program de cursuri scolare destinate copiilor de origine romana din strainatate".

"Ne exprimam ca atare nedumerirea si ingrijorarea asupra modului in care a fost operata schimbarea conducerii ILR, fara asigurarea transparentei, fara macar o minima consultare a Consiliului de Coordonare in privinta oportunitatii acestei schimbari.

Informatii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de gasit in spatiul public. Intelegem, totusi, ca domnia sa nu are nici calificare filologica, nici experienta manageriala, nici performante stiintifice sau didactice, conditii indispensabile ocuparii unui post care are, in actuala configuratie a Institutului, atributii nu numai executive, ci si decizionale", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Liviu Pop.

Mai mult, semnatarii isi exprima "nedumerirea fata de eludarea cailor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca".

"Dupa cum se stie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. In calitatea pe care o avem, am urmarit indeaproape activitatea Institutului si nu vedem niciun motiv justificat de derogare in acest caz", subliniaza membrii Consiliului de Coordonare al ILR.

In aceste conditii, ministrului Liviu Pop i se cere sa permita reintrarea in "normalitate" a ILR, care este "unul dintre principalii mesageri ai culturii romane dincolo de granite".

In plus, ei spun ca institutia trebuie sa fie "condusa de catre o persoana de prestigiu, calificata in domeniu si care sa-si fi obtinut postul prin indeplinirea riguroasa a cerintelor legale si profesionale".

Scrisoarea este semnata de toti membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane:

  • Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte
  • Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj
  • Ana Borca, Institutul Cultural Roman
  • Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
  • Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov
  • Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara
  • Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane

Acest caz scandalos a fost semnalat pe Facebook in urma cu cateva zile de europarlamentarul Cristian Preda, profesor la Universitatea Bucuresti, care a dezvaluit ca George Doca, noul director al ILR, e doctorand in drept penal la o facultate privata. In plus, conform informatiilor din presa, el este pastor adventist, neavand nicio pregatire de specialitate in domeniu, in schimb este membru de vaza al ALDE Bihor, partid aflat in coalitia de guvernare.

C.B.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#scrisoare Pop director Institutul Limbii , #ministrul Educatiei