Ministrul Educatiei sustine ca modificarile din Codul Fiscal avantajeaza IT-istii, desi le scad salariile

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 16:05
3453 citiri
Ministrul Educatiei sustine ca modificarile din Codul Fiscal avantajeaza IT-istii, desi le scad salariile
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Marian Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu astfel de profiluri (IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor) ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.

In aceeasi conferinta Pop a mai sustinut ca explozia industriei IT se datoreaza facilitatilor pe care statul roman le acorda firmelor si angajatilor din acest sector.

"Modificarile Codului Fiscal creeaza un avantaj in continuare pentru lucratorii din IT. In Romania a existat o explozie a acestei industrii. Si strategia de guvernare se duce in aceasta zona. Cand vom avea definitivata metodologia, vom discuta aplicat cum repartizam cele 62.000 de locuri pe care intentionam sa le finantam anul viitor pentru studiile de licenta. E o discutie deschisa si transparenta", a spus ministrul Liviu Pop.

Nu stim care sunt avantajele la care se refera Pop, de vreme ce chiar Guvernul din care face parte a recunoscut ca vor exista pierderi in IT de vreme ce aceasta categorie avea si pana acum 0% impozit pe venit. Premierul Mihai Tudose sustine ca situatia va fi corectata in Parlament, insa daca modificarile nu vor fi efectuate pana la finalul anului, ordonanta isi va produce efectele de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit

62.000 de locuri in facultati suportate de stat

Revenind la facultatile care vor avea mai multe locuri bugetate de la anul, secretarul de stat pentru invatamantul superior din Ministerul Educatiei Gigel Paraschiv va prezenta cifra de scolarizare cu sase luni inainte de organizarea admiterii si ca institutia care se ocupa de fundamentarea acestei cifre este Consiliul National de Statistica si Prognoza in Invatamantul Superior (CNSPIS).

"CNSPIS trebuie sa fundamenteze cifra de scolarizare. Legea ne obliga sa iesim cu aceasta cifra public cu sase luni inainte de organizarea admiterii. Lucrul acesta se va intampla. Colegii din CNSPIS vor mai face o analiza si pana la jumatatea lunii decembrie cifrele vor fi comunicate. S-a avansat la licenta pentru anul viitor un numar de 62.000 de locuri", a afirmat Gigel Paraschiv.

Intrebat daca facultatile cu profil IT vor primi mai multe locuri la admiterea de anul viitor, secretarul de stat Gigel Paraschiv a precizat ca nu doar sectorul IT este o prioritate si ca "metodologia de repartizare a locurilor se va face pornind de la nevoile Romaniei".

"Avem stabilite domeniile prioritare pentru tara noastra. Pe zona IT, chiar si anul acesta un numar de peste o mie de locuri au fost repartizate direct de catre minister catre universitatile care au in portofoliu programe de studii ce au legatura cu IT-ul.

Nu vrem sa cream instabilitate in sistem, dar CNSPIS va veni cu o propunere si va spune cat la suta sau care e numarul din cifra bugetara alocata care va fi repartizata pentru domeniile prioritare. In afara de IT, prioritara este si bio-economia, prioritara este si sanatatea, dar si energia sau partea de ingineria materialelor.

In vizorul nostru sunt toate aceste cinci domenii prioritare de dezvoltare a Romaniei. O parte din locurile bugetate de statul roman vor merge cu prioritate catre aceste domenii", a afimat secretarul de stat din Ministerul Educatiei Gigel Paraschiv.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Liviu Pop avantaje IT ordonanta salarii, #salarii scazute IT transfer contributii , #ministrul Educatiei
Comentarii