Liviu Pop, despre greseala din manualul de Matematica: 12 s-ar putea sa fie mai mare decat 16

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 15:22
11608 citiri
Liviu Pop, despre greseala din manualul de Matematica: 12 s-ar putea sa fie mai mare decat 16
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Marian Pop

Liviu Marian Pop, fost ministru al Educatiei si profesor de matematica, a afirmat, miercuri, ca in unele cazuri 12 este mai mare decat 16. Asta, in contextul in care zilele acestea a iesit la iveala o greseala majora din manualul de Matematica de clasa I, din care aflam ca 12 este mai mare ca 16.

Pop a fost intrebat de jurnalisti despre aceasta eroare, in care simbolul "mai mic" intre numarul 12 si numarul 16 este trecut corect, doar ca la interpretare se precizeaza ca, de fapt, 12 este mai mare decat 16.

"Deci in baza numerica 10, 12 este mai mic decat 16. In alta baza numerica, 12 s-ar putea sa fie mai mare ca 16, adica in baza 5 (sic!) ", a declarat Pop, citat de Digi24.

Ulterior, fost ministru s-a scuzat, argumentand ca nu a inteles exact intrebarea: "Nu, nu, nu, eu nu am stiut de ce m-ati intrebat. Eu am raspuns din prisma intrebarii, fara sa stiu la ce nivel de invatamant va referiti", a raspuns acesta.

Dupa ce au fost descoperite numeroase greseli in manualele de Istorie, Geografie si Biologie de clasa a VI-a, din manualul de "Matematica si explorarea mediului" pentru clasa I, elevii invata ca numarul 12 este mai mare decat 16, cartea fiind publicata de Editura Didactica si Pedagogica, sub autorii Tudora Pitila si Cleopatra Mihailescu.

Informatia este prezentata corect, cu simbolul de mai mic aferent - "12 < 16", insa greseala intervine in momentul in care este oferita explicatia: "Citim: 12 este mai mare decat 16". Eroarea poate fi gasita la pagina 25 a manualului.

Reactia ministerului

Ministerul Educatiei a transmis, marti, ca a solicitat clarificari din partea Editurii Didactice si Pedagogice privind manualul de matematica.

"Din informatiile primite pana in prezent, rezulta ca in acest manuscris au fost corectate mai multe greseli, aceasta eroare fiind remediata initial de catre redactor, insa in amplul proces de inserare a corecturilor in manual de catre tehnoredactor, aceasta se pare ca a fost omisa. Atat in manuscrisele aferente clasei I, cat si in cele pentru clasa a II-a au fost sesizate si corectate numeroase erori.

Specificam ca varianta electronica a manualului de Matematica si Explorarea Mediului - clasa I a fost deja corectata si postata pe platforma manuale.edu.ro", potrivit unui comunicat citat de Digi24.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Liviu Pop greseala Matematica, #Liviu Pop eroare manual mate, #Liviu Pop 12 mai mare 16 , #ministrul Educatiei