Liviu Pop da indicii despre cine e statul paralel si zice ca el rezista

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 14:16
8003 citiri
Liviu Pop da indicii despre cine e statul paralel si zice ca el rezista
Foto: Facebook Liviu Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, sustine ca "statul paralel" inseamna "acei oameni care cheama la audieri anumiti angajati ai ministerului si incearca sa afle informatii despre alti oameni din institutie".

El mai spune ca rezista, oricat ar incerca acesti oameni sa il "determine sa nu reziste", iar atunci cand "lucrurile se vor precipita", va "iesi cu declaratii".

"Sunt acei oameni care nu au curajul sa vina in fata sa spuna ce ganduri meschine au si folosesc alti oameni. Acei oameni care cheama la audieri anumiti angajati ai ministerului si incearca sa afle de la ei informatii despre alti oameni ai ministerului. Si ma opresc aici. Nu am gasit la Iasi acesti oameni si sper sa nu-i gasesc la Iasi. Sunt unii pe la Bucuresti si altii pe la Targu Mures", a spus Liviu Pop, duminica, la Iasi, intrebat cine sunt oamenii care formeaza "statul paralel" invocat de coalitia de guvernare.

Pop mai spune ca rezista si ca nu va ceda.

"Eu rezist oricat insista ei sa ma determine sa nu rezist. Si nu voi ceda. In momentul in care lucrurile se vor precipita, voi iesi cu declaratii. Pana atunci ii las sa se agite in zona lor, a statului paralel. Si sper sa nu transforme Ministerul Educatiei intr-un serviciu al Directiei Nationale Anticoruptie", a declarat Liviu Pop, la conferinta de presa desfasurata la finalul Consiliului National al Rectorilor (CNR) de la Iasi.

Prezent la aceeasi conferinta, Sorin Cimpeanu, presedinte al CNR, dar si membru Pro Romania, a afirmat ca "ar trebui sa ne ocupam mai multe de investitii in educatie si mai putin de paralelisme care nu exista si nu pot exista intr-un stat de drept".

"Imi place sa cred ca acest lucru (statul paralel - n.r.) nu exista si nu va putea exista", a adaugat Sorin Cimpeanu.

Liderii PSD, reuniti vineri in sedinta Comitetului Executiv National (CExN) la Baile Herculane, au adoptat in unanimitate o rezolutie in care denunta existenta unui asa numit "Stat Paralel si Ilegitim" care, in opinia lor, incearca sa preia controlul asupra puterii politice si care reprezinta un pericol de natura sa ingrijoreze opinia publica.

Pop promite cel mai mare buget pentru Educatie

Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a sustinut ca invatamantul va avea in 2018 cel mai mare buget din ultimii zece ani, care sa asigure inclusiv majorarile salariale promise, dar nu a putut preciza cat inseamna aceasta crestere a bugetului, motivand ca depinde si de proiectele europene depuse de minister.

Liviu Pop a spus, in conferinta de presa de la finalul Consiliului Nationale a Rectorilor de la Iasi, ca bugetul pentru educatie in 2018 va fi cel mai mare din ultimii 10 ani si ca vor fi asigurate toate cresterile salariale promise.

"Vom avea un buget maximal, va fi cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Cred ca e important pe zona universitara sa eficientizam costurile si sa asiguram cresterile salariale. Asa cum stiti, la rectificare am alocat pentru o parte din sentintele judecatoresti, tot ce a insemnat crestere salariala am acoperit. Ramane sa vedem anul viitor un buget mult mai consistent si mai eficient folosit.

Nu pot spune cu cat va fi mai mare bugetul pentru ca depinde foarte mult si de proiectele europene pe care ministerul le-a depus. Urmeaza sa se semneze contractele de finantare. Mai avem si proiectele mari, biblioteca scolara virtuala, catalogul elecronic cu evidenta elevilor, internet in toate unitatile scolare, proiecte care inseamna inca 100 milioane de euro", a sustinut ministrul Liviu Pop.

El a spus ca in cel mult trei saptamani ministerul "va avea datele clare din perspectiva bugetului anului 2018 pentru educatie".

La randul sau, Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), a spus in aceeasi conferinta de presa, ca universitatile solicita pentru 2018 o crestere cu 40 la suta a finantarii de baza si 50 de procente in plus la investitii fata de acest an.

"Sunt convins ca se va respecta angajamentul privind finantarea educatiei. Ca sa ajungem la sase la suta din PIB in 2020 se discuta despre patru cresteri anuale de 11 la suta. Sunt convins ca va fi o crestere anuala mai mare de 11 la suta pe educatie. Din pacate, in pofida eforturilor Ministerului Cercetarii, nu acelasi lucru se va intampla cu bugetul cercetarii.

In 2015, bugetul alocat acestui domeniu a fost 0,32 la suta din PIB, a scazut la 0,29 la suta in 2016, va scadea la 0,27 la suta anul acesta. In 2018 si in anii urmatori ar trebui sa ajunga la unu la suta, dar vedem ca pe partea de cercetare bugetul scade. Exista opinia in randul universitatilor ca daca era impreuna cu educatia, cercetarea s-ar fi inscris in trendul pozitiv de crestere", a afirmat presedintele CNR, Sorin Cimpeanu.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Liviu Pop statul paralel, #Liviu Pop buget Educatie , #ministrul Educatiei