Zi de foc la PSD: Liviu Dragnea afla cati din cei 530.000 de membri PSD il vor presedinte

Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 06:55
3015 citiri
Zi de foc la PSD: Liviu Dragnea afla cati din cei 530.000 de membri PSD il vor presedinte
Foto: site PSD (Arhiva)

Membrii Partidului Social Democrat (PSD) isi aleg duminica, prin vot direct, noul presedinte, singurul candidat fiind Liviu Dragnea, cel care conduce partidul in calitate de interimar dupa ce Victor Ponta a renuntat la functie, in luna iulie.

Este pentru prima oara in istoria PSD cand alegerea presedintelui se face inainte de data Congresului, programat pentru 18 octombrie. Aceasta decizie si modalitatea de alegere au fost votate la sedinta Comitetului Executiv din 21 septembrie.

Singura candidatura validata a fost cea a lui Liviu Dragnea, fiind respinse ca neregulamentare cele depuse de senatorii Daniel Savu si Serban Nicolae. De asemenea, isi mai anuntase intentia de a candida si primarul sectorului 3, Robert Negoita, dar acesta s-a retras in doar 24 de ore dupa anuntul facut.

Geoana, despre candidatura lui Dragnea la sefia PSD: Distruge orice idee de democratie interna

Cum se desfasoara votul

Spre deosebire de toti ceilalti presedinti ai partidului de pana acum, care au fost alesi doar de catre delegatii prezenti la Congres, Liviu Dragnea a cerut votul tuturor celor peste 530.000 de membri inscrisi in partid.

Scrutinul se va desfasura in localitati din intreaga tara, incepand de la ora 8 si pana la ora 20. Mii de cabine de vot vor fi organizate in sediile de partid, in camine culturale, chiar si in casele unor lideri locali social-democrati.

Congres "istoric" la PSD: Magazinele satesti si locuintele social-democratilor, sectii de vot pentru Dragnea (Video)

Pentru ca este un singur candidat, pe buletinul de vot apare doar numele lui Liviu Dragnea sub formula "presedinte PSD", insotit de doua casute in care votantii trebuie sa bifeze "Da" sau "Nu".

Alegeri la PSD: Costul incredibil al unui buletin de vot

Liviu Dragnea, organizatorul alegerilor, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca vor putea vota "toti membrii de partid care sunt inregistrati si care sunt trecuti pe listele fiecarei organizatii", ei nefiind "conditionati de plata cotizatiei".

De asemenea, acesta a precizat ca presedintii de organizatii vor putea organiza sectii de vot "in orice spatiu unde pot avea acces cu documente legale si unde se pot asigura conditii civilizate pentru organizarea alegerilor", dar este interzisa organizarea de sectii de vot in restaurante, spatii comerciale si scoli, informeaza Agerpres.

Liviu Dragnea a precizat ca va vota la Turnu Magurele, la ora 11:00, iar la ora 21:00 va sustine o conferinta de presa in cadrul careia va anunta prezenta la vot.

Ce urmeaza

Dupa numararea celor peste jumatate de milion de buletine de vot, rezultatul va fi aprobat formal in sedinta CExN din 12 octombrie.

La Congresul organizat in data de 18 octombrie, alegerile vor fi validate oficial, se vor aproba modificari la statut si vor fi ocupate celelalte functii de conducere in partid, stabilindu-se astfel echipa cu care va lucra viitorul presedinte al PSD.

Primul presedinte al PSD a fost Ion Iliescu (aprilie 1990-iulie 1990; ianuarie 1997-decembrie 2000), iar ultimii trei au fost Adrian Nastase (decembrie 2000-aprilie 2005), Mircea Geoana (aprilie 2005-20 februarie 2010) si Victor Ponta (21 februarie 2010-13 iulie 2015).

Probleme cu legea

In mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat in prima instanta in dosarul "Referendumul" la un an de inchisoare cu suspendare si interzicerea unor drepturi, perioada de incercare fiind de trei ani. Urmatorul termen al procesului va avea loc la data de 23 noiembrie.

Procesul lui Dragnea a inceput cu o amanare de doua luni: "Cu toate presiunile presei, instanta va decide independent!"

De asemenea, Teodor Nitulescu, fost deputat, fost presedinte al PSD Teleorman si fost prefect al judetului, l-a denuntat recent pe Liviu Dragnea la DNA dupa ce a lansat public acuzatii grave de coruptie la adresa lui, sustinand ca exista martori si probe.

Un fost sef al PSD Teleorman il acuza pe Dragnea: A sifonat un miliard de euro la Teldrum

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#alegeri presedinte PSD Dragnea, #vot PSD presedinte Dragnea , #PSD