The Guardian scrie despre Dragnea, figura din umbra care ia decizii in Romania: Ideologia lui e EL INSUSI

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 09:55
7922 citiri
The Guardian scrie despre Dragnea, figura din umbra care ia decizii in Romania: Ideologia lui e EL INSUSI
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce liderii europeni se aduna in Romania, care detine presedintia Consiliului UE pentru prima oara, pentru summit-ul de la Sibiu, Liviu Dragnea este tot mai agresiv, scrie publicatia britanica The Guardian, intr-o analiza ampla dedicata liderului PSD.

"In ciuda faptului ca Regatul Unit este inca membru UE, Theresa May a fost de acord sa stea deoparte, pentru a le da celor 27 de lideri europeni posibilitatea sa discute viitorul Europei fara ea. Insa daca treci cu vederea Brexit-ul, mai exista un absent notabil: Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din tara care gazduieste summit-ul.

Dragnea, liderul PSD, a devenit la fel de deranjant precum premierul Ungariei, Viktor Orban, sau liderul polonez Jaroslaw Kaczynski, chiar daca este mai putin cunoscut decat acestia din cauza prestatiei sale in spatele scenei", scriu jurnalistii de la The Guardian.

Sursa citata aminteste de faptul ca Liviu Dragnea este condamnat, iar din aceasta cauza nu poate detine functia de premier al tarii, insa "putini sunt cei care se indoiesc ca el este, de fapt, cel care ia deciziile in Romania si conduce, de facto, Guvernul".

"Criticii il acuza ca el este principalul motiv pentru care presedintia Romaniei s-a dovedit a fi mai degraba un chin decat o reusita a Guvernului, fiind marcata de certuri cu oficiali de la Bruxelles, in ce priveste Justitia", potrivit analizei.

"Putea fi o oportunitate uriasa de a le arata partenerilor nostri europeni ca avem aceleasi standarde, dar si sa includem pe agenda teme de interes pentru Romania", a declarat liderul PRO Romania, Victor Ponta, citat de cotidianul britanic. "In schimb, este o oportunitate ratata".

Ideologia lui, el insusi

"Ideologia lui este el insusi", a completat Ponta.

"Este persoana care face totul, el le spune ministrilor, prim-ministrului ce sa faca, sunt ca plastilina in mana lui", a declarat si Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si europarlamentar.

The Guardian aminteste si despre condamnarea primita de Dragnea anul trecut - 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

"Intre timp, Guvernul a incercat de cateva ori sa adopte un controversat proiect de amnistie care l-ar fi ajutat pe Dragnea si pe multi altii sa scape de inchisoare. Pentru a aseza lucrurile in acest sens, PSD a devenit din ce in ce mai beligerant in fata criticilor din afara, reusind sa creioneze lupta anticoruptie drept un atac asupra Romaniei.

DNA a fost condusa din 2013 pana in 2018 de Laura Codruta Kovesi. Sute de politicieni au fost condamnati in acest interval, inclusiv Dragnea in Dosarul Referendumului. Acum, ea este unul dintre cei doi candidati principali pentru sefia Parchetului European.

Reactia autoritatilor din Romania a fost sa o acuze de coruptie, in martie, interzicandu-i sa vorbeasca cu presa sau sa paraseasca teritoriul tarii. Aceste masuri au alimentat frustrarea partenerilor europeni fata de Romania, mai ales ca au fost luate in timp ce Romania detine presedintia Consiliului UE", se mai arata in articol.

Vezi si Kovesi: Sunt un procuror care le inspira teama celor care vor sa fure linistit in Romania (Video)

Frustrari la Bruxelles

Publicatia subliniaza ca la Bruxelles exista frustrari din cauza directiei in care a luat-o tara noastra.

"Stiam foarte bine ca Bulgaria si Romania nu erau pregatite (cand au aderat la UE - n.red.) . Greseala a fost ca am sperat ca, odata ce devin membre, cele doua se vor alinia standardelor europene.... Poti pune presiune asupra unei tari cand vrea sa devina stat membru, insa odata ce intra (in UE - n.red.), posibilitatea de a se reforma este scazuta. Este o eroare structurala a sistemului nostru", a declarat o sursa.

Jurnalista Elena Dumitru a afirmat, pentru The Guardian, ca PSD a invatat de la alte personalitati din regiune ca a critica Bruxelles-ul si a cataloga membrii Opozitiei drept "nepatrioti" poate fi un instrument util prin care sa contracarezi criticile.

"Au inceput sa vada ca in cazul Orban aceasta retorica functioneaza. Dupa ce au vazut ca merge pentru Ungaria si Polonia, au devenit mult mai constienti de faptul ca pot face si ei asta", a afirmat Dumitru.

Cristian Ghinea, deputat USR si candidat la PE, a precizat ca atacurile neobosite ale lui Dragnea si ale altor oficiali au condus la o situatie perversa in care infractori condamnati se dau victime nevinovate.

"Este un nivel de absurditate dincolo de ratiune. Intr-o tara in care inca mai exista mii de victime ale terorii comuniste, compararea acestor oameni corupti cu teroarea stalinista este pur si simplu rusinoasa", a subliniat Ghinea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Liviu Dragnea The Guardian, #presa straina Liviu Dragnea, #presa externa Liviu Dragnea , #presedinte PSD