Tensiuni in PSD. Ce ascunde confruntarea dintre Victor Ponta si Liviu Dragnea?

Sambata, 11 Martie 2017, ora 12:21
28238 citiri
Tensiuni in PSD. Ce ascunde confruntarea dintre Victor Ponta si Liviu Dragnea?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sutele de mii de oameni care au iesit in strada in lunile ianuarie si februarie au schimbat fundamental relatiile de putere din societatea romaneasca.

In urma protestelor la adresa ordonantei 13, cea care dezincrimina o infractiune din Codul Penal, e vorba de abuzul in serviciu, s-a creat prima miscare politica anticoruptie din tara. Nu este inca un partid, dar presiunea acestui curent politic se simte in toate sediile si organizatiile publice din Romania.

PSD a castigat alegerile din 2016 la pas si parea ca alianta cu ALDE va crea o majoritate care poate dispune de intreaga tara. Dar erorile facute sub presiunea problemelor cu legea ale celor doi lideri ai aliantei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au produs un protest de amploare ale carui efecte nu s-au incheiat inca.

Cu toata decizia CCR care a blocat ancheta penala derulata de procurori in ce priveste adoptarea ordonantei 13, in societate s-a creat o stare de alerta, iar partidele aflate la putere sunt monitorizate atent de opinia publica.

In ultima saptamana, conflictul dintre Victor Ponta si Liviu Dragnea s-a agravat. Confruntarea dintre cei doi a culminat cu demisia in alb dusa de fostul prim-ministru la biroul lui Liviu Dragnea, presedintele PSD.

"Daca deranjez, ca am vazut ca deranjez, de astazi o sa-i trimit domnului Dragnea - stiti ca eu nu vreau sa ma dea nimeni afara din partid - ii trimit demisia mea in alb si cand il supar foarte tare o introduce si a scapat de mine. Dar sa tac din gura, n-o sa tac, nu pot la varsta asta sa mai tac din gura pe lucruri pe care le-am vazut, pe care le stiu si pe care le vad cu ingrijorare", a declarat Victor Ponta in fata reporterilor.

Liviu Dragnea, intre autoritarism si mediere

In ultima perioada, fostul lider al PSD, premier si candidat la presedintie l-a criticat in mai multe randuri pe Liviu Dragnea, actualul lider al partidului.

Situatia dintre cei doi a devenit tensionata inca din anul 2015, cand Victor Ponta a demisionat din fruntea Guvernului si a pierdut pozitia de presedinte al partidului, aceasta fiind preluata de Liviu Dragnea printr-un simulacru de alegeri interne cu un singur candidat.

"Eu nu sunt de acord ca Victor Ponta sa plece din partid. Daca imi va trimite o demisie in alb, nu o voi activa. Nu cred, nu concep ca un fost presedinte al partidului sa primeasca un tratament identic cu cel pe care l-a avut Mircea Geoana si este o greseala pe care noi am facut-o cu Mircea Geoana si am mai spus-o in mai multe randuri", a replicat Liviu Dragnea fata de tentativa de demisie a lui Ponta.

Dar, totusi, aceste contre din interiorul celui mai mare partid din Romania arata existenta unei stari de tensiune.

Protestele din Piata Victoriei au declansat confruntarile intre cei doi lideri ai PSD - foto: Hepta.ro

"Situatia lui Liviu Dragnea in partid este inrautatita. Este presat de judecarea dosarului de abuz in serviciu. Incercarea de salvare a lui de catre Florin Iordache prin OUG 13 a esuat. Acum se incearca o noua strategie de salvare coordonata de senatorul Serban Nicolae printr-o lege votata in Parlament (legea gratierii).

Situatia lui Liviu Dragnea in partid este instabila. Competitia interna il poate eroda si mai mult. In cazul unei decizii de condamnare in prima instanta in dosarul aflat acum pe rol, ar fi expus atacurilor celor care vor sa preia conducerea partidului in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2019", a comentat pentru Ziare.com Barbu Mateescu, sociolog.

Se aliaza Daniel Constantin cu Victor Ponta?

Se vorbeste tot mai mult despre aparitia unui nou proiect politic in spatele caruia s-ar afla Victor Ponta, venit dinspre PSD si Daniel Constantin, venit dinspre ALDE. Amandoi se afla in conflict cu liderii partidelor din care provin.

Surse parlamentare sustin ca Daniel Constantin se va desprinde de formatiunea pe care a fondat-o impreuna cu Calin Popescu Tariceanu, fiind sustinut de zece parlamentari.

Daca Victor Ponta ar reusi sa disloce si el un numar de parlamentari PSD, ar putea aparea o noua structura politica in Legislativul Romaniei. Un prim efect ar fi acela de fragilizare a actualei majoritati parlamentare.

Consultantul politic Alexandru Macoveiciuc sustine ca e putin probabil ca o astfel de miscare sa se concretizeze: "Toti fostii presedinti ai PSD au o imagine buna in interiorul partidului. E o formatiune incredibil de disciplinata. Cred ca influenta lui Victor Ponta este de natura simbolica. Acesta e si motivul pentru care apeleaza la gesturi simbolice cum ar fi demisia in alb.

Dar acesta nu e un joc pe care-l poti duce la nesfarsit. Confruntarea dintre Victor Ponta si Liviu Dragnea nu este despre ce se intampla acum, ci are legatura cu alegerile prezidentiale. Ponta incearca sa stopeze o eventuala candidatura a lui Liviu Dragnea, daca vreti, un episod din ciclul sa moara si capra vecinului. Nu cred in varianta ruperii PSD. Rareori un partid se scindeaza cand e la guvernare. Pentru a realiza o noua miscare politica, Victor Ponta are nevoie de sustinerea unui numar mare de parlamentari PSD", a declarat Alexandru Macoveiciuc pentru Ziare.com.

Victor Ponta joaca prudent

Pe de alta parte, sociologul Barbu Mateescu considera ca Victor Ponta este singurul politician din PSD care poate obtine voturi si din afara bazinului electoral social-democrat: "influenta lui Victor Ponta in PSD nu mai e la fel de mare, dar este singurul politician social-democrat care poate lua voturi si din afara nucleului dur de votanti.

De exemplu, cred ca Victor Ponta ar fi votat de sustinatori ALDE. Din aceasta cauza, o eventuala plecare ar putea destabiliza PSD intr-o oarecare masura. In functie de numarul de parlamentari care l-ar urma, exista si un potential de schimbare a jocului din Parlament. E singurul politician PSD care poate oscila, dar din acest motiv e si foarte prudent. Isi tine toate optiunile deschise. Nu cred ca va face un partid nou", a spus Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Cristian Andrei, consultant la Agentia de Rating Politic, considera ca miza lui Victor Ponta, atacul sustinut la adresa lui Liviu Dragnea are o singura miza, cea de preluare a puterii in interiorul PSD:

"Victor Ponta incearca sa se faca ecoul unor nemultumiti tacuti din PSD, pentru a poza in alternativa la actuala conducere. Este un exercitiu de imagine pe care l-au facut deja toti fostii presedinti PSD in ultimii 10 ani, atunci cand au pierdut controlul.

Datorita prezentei PSD la guvernare, demersul lui Victor Ponta va ramane unul strict de imagine, fara a determina schisme majore sau o alterare a majoritatii. Este acelasi joc facut in alegeri cu prezenta lui Victor Ponta pe afisele PRU. Scopul final este doar preluarea puterii in PSD, nu crearea unui alt vehicul", a declarat Cristian Andrei pentru Ziare.com.

Marile proteste de strada au produs o fisura in PSD. E greu de cuantificat cat de profunda e aceasta, traseul si rapiditatea cu care se va propaga.

Liantul guvernarii si accesul la resurse pot temporiza schimbarile din zona majoritatii parlamentare, dar asta nu inseamna ca perioada de criza declansata de ordonanta Iordache a luat sfarsit.

"Problema lui Liviu Dragnea e aceea ca a reusit cea mai categorica victorie a partidului de la Ion Iliescu incoace, dar lucrurile au scapat rapid de sub control. A obtinut mult, dar senzatia e ca PSD n-a stiut ce sa faca cu victoria.

Comparat cu Ponta si pe dimensiune administrativa, Guvernul e perceput ca fiind condus de Dragnea, iar rezultatele amestecate dau senzatia de fragilitate. Liviu Dragnea are o problema si cu mostenirea lui Victor Ponta care a fost perceput de catre votantii PSD ca fiind un premier mai bun", a subliniat Alexandru Macoveiciuc, consultant politic.

Romania e la inceputul unui nou ciclu electoral si e departe de a fi intr-o situatie de stabilitate politica. In aceasta perioada se creeaza strategii si aliante pentru alegerile prezidentiale din anul 2019.

Situatia politica depinde in mod direct de situatia economica. PSD a incercat sa obtina linistea prin promisiuni de crestere spectaculoasa a salariilor bugetarilor si de crestere a pensiilor. Dar astazi a venit momentul in care trebuie sa se tina de acele promisiuni.

"Liviu Dragnea are un cuvant major de spus in deciziile Guvernului. Exista si va exista o coerenta, pe fond, intre cei doi lideri, Dragnea si Grindeanu, chiar daca este firesc sa vedem si anumite gesturi autonome ale premierului sau ale unor ministri.

Schimbarile de directie, fata de obiectivele de guvernare foarte optimiste anuntate de PSD, vor veni dinspre factori externi - si anume conditia economiei, datele macroeconomice, care au sanse foarte mari sa incurce planurile intregului PSD", sustine Cristian Andrei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta demisie PSD, #Liviu Dragnea atac la Ponta, #Ponta partid nou , #Victor Ponta