Si totusi, e despre Justitie si doar despre Justitie

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:08
12159 citiri

Incercarea disperata a domnului Dragnea de a-si distruge propriul Guvern pare la prima vedere ca nu are nicio logica si niciun motiv serios. Cred ca toata lumea a inteles ca povestea cu "programul de guvernare" este doar motivul si nu cauza reala a acestui scandal, ce vine intr-un context pozitiv pentru Romania.

Daca ne uitam la realizarile externe, vedem ca presedintele Klaus Iohannis tocmai s-a intalnit cu presedintele american Donald Trump, urmand sa se vada si cu cancelarul german si presedintele francez.

In acelasi timp, la nivel guvernamental, Sorin Grindeanu s-a intalnit cu noul premier francez. Putem spune deci ca atat Presedintia cat si Guvernul au obtinut cateva succese reale pe plan extern, ce urmau abia de acum incolo sa aduca castiguri pentru Romania.

Pe plan intern, traversam un an complicat din cauza masurilor populiste nesustenabile din celebrul program de guvernare. Cu toate acestea, societatea era unita in jurul proiectului Romania100 si majoritatea zonelor erau constiente ca traversam momente importante, pe care le putem depasi prin munca, cinste si determinare. Cuvinte mari? Nu cred. Asa arata Romania dincolo de imaginile de la televizor.

In plus, si aceasta idee trebuie sa ne insoteasca zilnic, in 2019 Romania preia pentru sase luni conducerea Uniunii Europene, un moment ce trebuie pregatit cu profesionalism.

Avem, iata, toate argumentele sa ne dorim stabilitate guvernamentala si predictibilitate, adica lucrurile pentru care suntem laudati de partenerii occidentali de aproape doua decenii. In ciuda disputelor politice interne si in ciuda momentului 2012, Romania a fost pana acum un factor de stabilitate in regiune.

Cu toate acestea, liderii PSD grupati in jurul lui Liviu Dragnea au inceput un asalt aproape militar (prost gandit daca ma intrebati) asupra Palatului Victoria si a premierului Grindeanu.

Dorinta de a-si distruge propriul Guvern este cu atat mai neasteptata cu cat in decembrie, acelasi Liviu Dragnea ne spunea ca Grindeanu este un premier "pentru patru ani". In plus, in 19 mai ne anunta ca este multumit de "toate ministerele", "si ca cetatean, si ca presedinte de partid".

Si totusi, astazi suntem in plina criza politica si ne intrebam cum a fost posibil sa ajungem aici.

Raspunsul cred ca e foarte simplu daca ne uitam ca in ultimele luni nucleul dur din PSD si din jurul domnului Dragnea a inceput sa-l atace aproape zilnic pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Acestuia i s-a reprosat de fiecare data ca nu se atinge de legile Justitiei in sensul dorit de pesedistii cu probleme penale. Pentru Liviu Dragnea, cireasa de pe tort era - si va continua sa fie! - chestiunea celebrului prag pe care fostul ministru al Justitiei Florin Iordache il visa la 400.000 de lei.

Tudorel Toader si Sorin Grindeanu au refuzat insa sa cedeze presiunilor partidului, iar pentru penalii din PSD punctul culminant a fost acela in care ministrul Justitiei ne-a spus public ca va modifica aceasta prevedere doar in urma unui dialog real cu societatea.

Sa nu ne facem ca nu intelegem. Acela a fost momentul in care absolut toate gurile de foc apropiate de Liviu Dragnea au pornit atacul final la Guvern. Acela a fost momentul in care, brusc, Olguta Vasilescu, Gabriela Firea, Codrin Stefanescu si ceilalti au descoperit ce incompetent e Sorin Grindeanu. Pana recent, sa ne amintim, acesta era cel mai bun premier, cu cel mai bun Guvern si cu cel mai bun program de guvernare.

Aici suntem. Liviu Dragnea, condamnat penal la doi ani cu suspendare pentru fapte asimilate coruptiei, este in stare sa dea foc la tara doar pentru a scapa de noile probleme din Justitie pe care le are. Nu intamplator este secondat in demersul sau de un alt lider cu probleme penale, domnul Tariceanu, care are insa o calitate mai blanda: este "doar" trimis in judecata.

Evenimentele din aceste zile ne mai arata insa ceva. PSD nu este inca un partid reformat, nu este inca un partid care sa-si fi asumat cu adevarat valorile statului de drept.

De fiecare data cand au fost la guvernare, in ultimii ani, au incercat sa depaseasca limitele constitutionale. In mod evident, mostenirea iliesciana a anilor 90 nu a disparut. Diferenta este insa ca acum, in locul minerilor, Dragnea o aduce pe Olguta, Gabriela si Codrin, o trupa de soc care i-ar face probabil pana si pe ortaci sa faca un pas in spate.

Din fericire, diferenta dintre 2017 si 1990 este uriasa. Intre timp, sistemul judiciar din Romania a facut progrese remarcabile. In plus, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite care mentioneaza respectarea valorilor statului de drept si independenta Justitiei si suntem membri ai Uniunii Europene. Si nici romanii nu mai sunt aceeasi.

In 1990, domnului Iliescu i-a reusit. Minerii erau la un telefon distanta. Acum sunt insa sigura ca indiferent de modul in care se va rezolva aceasta criza politica, institutiile vor rezista, iar politicienii care considera ca le pot controla in interes propriu vor iesi din istorie. E o sansa pe care Romania nu are voie sa o rateze. Si nu o va rata.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sorin Grindeanu Liviu Dragnea, #Liviu Dragnea Justitie , #Sorin Grindeanu