Si daca pica Dragnea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Iulie 2017, ora 06:24
21881 citiri
Si daca pica Dragnea?

Liviu Dragnea a incasat o infrangere usturatoare in Timis. Omul sau de incredere, Marian Neacsu, s-a intors de acolo cu coada intre picioare dupa incercarea esuata de a-l elimina de la conducrea filialei pe fidelul lui Sorin Grindeanu. Chit ca dl Neacsu a prezentat concesia ca pe o chestiune de etapa, fapt este ca Dragnea a pierdut usturator.

Cu atat mai usturator cu cat eliminarea definitiva a lui Sorin Grindeanu si a influentei sale a fost unul dintre motivele pentru care a convocat din vacanta, pe "genunche", primul BPN al partidului dupa 10 luni. Deci o chestiune extrem de presanta care s-a terminat prost pentru el.

Pentru un lider dictatorial ca dl Dragnea, un asemenea esec este chiar mai grav decat pentru un lider democratic. Pentru ca atunci cand dictatorul da semne de subrezire prind curaj si alti nemultumiti pana acum amutiti de frica represaliilor.

Dragnea incaseaza lovituri majore si pe linie guvernamentala. Premierul Tudose omoara programul de guvernare bucata cu bucata. Este foarte posibil sa o faca deliberat, cum cred cei care il vad pe actualul prim-ministru parte dintr-un plan de rasturnare a lui Liviu Dragnea.

Se poate sa o faca pentru ca altfel nu se poate, pentru ca sarlatania numita program nu mai tine si dupa vizita la Bruxelles, dlui Tudose i-o fi clar ca nu mai are de ales. Intr-un fel, lui Liviu Drangea i-ar putea chiar conveni sa scoata castana esecului din foc cu mana lui Mihai Tudose. Dar deficiul de autoritate pe care il proiecteaza este un pret extrem de mare.

Ca e una sau alta, vom vedea, dar cu un Drangea "impuscat" din toate partile si in cadere libera, amenintat cu o noua condamnare, daca nu reuseste sa se bage sub prag, cu programul de guvernare, deci promisiunile electorale, ruina fumeganda, cu un Victor Ponta pregatit sa ia o halca din PSD si sa distruga astfel actuala majoritate, o schimbare majora la toamna nu mi se pare un lucru greu de anticipat.

Dincolo de beneficiul probabil si esential al ridicarii presiunii asupra Justitiei, din pacate, din punct de vedere politic, eu nu prea am sperante, pentru ca ceea ce vad in partea cealalta nu mi le justifica.

Pe partea pesedista, avand in vedere ca Mihai Tudose este totusi un personaj total necharismatic, aproape caricatural, caderea lui Liviu Dragnea ii va profita lui Victor Ponta. Am mai spus ca, prin comparatie, sigur ca fostul premier este un rau mai mic, unul care s-a dus mereu pana la linia rosie, a ciupit-o, a scuipat din spatele ei, a scos limba, dar de trecut nu a trecut-o nici in privinta justitiei, nici in privinta economiei. Dar asta nu ii face un bine.

Intoarcerea la Victor Ponta ar reprezenta in fond un esec major in raport cu mesajul alegerilor din 2014 si cu protestele Colectiv. Simplul fapt ca se poate, dupa cum vedem, mai rau, nu il exonereaza pe dl Ponta de toate ale domniei sale, politice si penale.

In plus, mi se pare ingrijorator felul in care, de la o vreme, Victor Ponta este cultivat de televizunea ex-puscariasului Voiculescu, care promitea in prima declaratie dupa liberare asaltul total asupra justitiei "abuzive". Intre Dragnea si Voiculescu chiar nu se poate face ierarhie si in niciun caz una favorabila puscariasului.

Despre ceea ce ar trebui sa se numeasca Opozitie ce sa mai zicem? Cand mai uit la ceea ce pare a fi Guvernul din umbra al PNL ma ia jalea. Ben Oni Ardeleanu sef peste Externe pentru ca are o buna relatie cu penticostalii din SUA, ceea ce il face de altfel si un invitat permanent al lui Gadea? Maia Calista sef peste Munca avand in vedere apropierea, de-acum publica, de pupila lui Dragnea, Carmen Dan? La Agricultura, Nini Sapunaru - cel cu legea produselor romanesti in supermarketuri, nu numai inaplicabila, ci si soldata cu un infringement?

Si sunt doar cateva exemple, pe langa baroni si papusi de baroni, din ceea ce ar putea fi o echipa lamenabila pe care, intelegem, ar urma sa o conduca Ludovic Orban.

Ca sa nu mai vorbim despre o anumita fauna antiJustitie vizibila prin declaratii publice fara echivoc care s-a instalat la varful PNL. Despre dl Guran am mai vorbit, este un condamnat penal in prima instanta pentru fals si evaziune fiscala (prin falsificarea actelor firmei a prejudiciat statul cu vreo 3 miliarde de lei vechi) in 2005, dar pana sa se termine si procesul (pe atunci cu doua cai de atac si termene foarte lungi) faptele s-au prescris. Dar dl Orban nu stie asta nici macar dupa ce a aflat si se simte confortabil alaturi de dl Guran, alt permanent al Antenei 3.

USR este cel mult o schema de partid, aflat in chinurile unor clarificari care i-ar putea aduce destramarea si care in niciun caz nu poate fi pregatit de guvernare sau macar de o oferta electorala solida in viitorul apropiat.

Si cat timp nu exista in zona non-PSD o varianta credibila si consistenta care sa preia voturile si apoi puterea, ma tem ca nu putem vorbi despre sansa unei reale schimbari, ci doar despre supravietuire si baltire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Liviu Dragnea Mihai Tudose PSD, #PNL guvern din umbra , #presedinte PSD