Sedinta cruciala azi in PSD. Dragnea vs. Tudose - Ce ministri vor pleca din Guvern?

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 08:32
7171 citiri
Sedinta cruciala azi in PSD. Dragnea vs. Tudose - Ce ministri vor pleca din Guvern?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

O sedinta cruciala are loc joi in PSD, dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat, in ciuda opozitiei clare a lui Liviu Dragnea, ca vrea sa demita din Guvern ministrii care au probleme penale, adica Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Viorel Ilie. Mai mult, Tudose a aratat ca si alti membri ai cabinetului sau sunt vizati de remaniere.

Astfel, Comitetului Executiv National (CExN) al PSD se reuneste incepand cu ora 17:00 pentru a lua decizia politica, sedinta fiind vazuta drept o confruntare directa intre Liviu Dragnea si Mihai Tudose iar castigatorul urmand sa fie "dat" de lista remaniatilor.

Inaintea acestei sedinta ar urma sa aiba loc si o sedinta a Coalitiei PSD-ALDE, in conditiile in care unul dintre ministrii vizati este Viorel Ilie. Conducerea ALDE a anuntat ca se reuneste la ora 14:00 pentru a decide pozitia partidului.

Citeste trei analize marca Ziare.com despre situatia din PSD:

Perceptia Bruxellesului despre penali, cartea pe care o joaca Tudose

Anuntul privind remanierea guvernamentala a fost facut de premierul Mihai Tudose luni seara. El spunea ca sunt vizati cei trei ministri cu probleme penale, dar si cel putin alti doi membri ai Cabinetului si ca vor fi "niste decizii dure, dar necesare".

A doua zi de la anuntul premierului, marti, PSD s-a intrunit intr-o sedinta informala, la finalul careia premierul Mihai Tudose si liderul PSD, Liviu Dragnea, au anuntat ca decizia finala privind remanierile din Guvern va fi luata in sedinta de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anuntat ca in sedinta informala a PSD au fost stabilite "zona de remaniere si persoanele remaniabile".

Miercuri, premierul Tudose a revenit cu explicatii in ceea ce le priveste pe Sevil Shhaideh si pe Rovana Plumb, spunand ca a cerut demisia din Guvern a acestora intrucat sunt in relatie directa cu Bruxelles-ul, iar perceptia acolo este cu totul alta decat realitatea de la Bucuresti.

"Trebuie sa inteleaga toata lumea ca cea mai mare problema pe care o avem acum este ca actul de guvernare sa se desfasoare in mod normal, sa ducem programul de guvernare la capat, iar un elemenet important in acest program este atragerea de fonduri europene si cele doua colege, stiti foarte bine, avem o realitate si o perceptie. Realitatea este ca este prezumtia de nevinovatie. Au fost o multime de cazuri in care cei care au fost pusi sub acuzare in diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovati, cu vietile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem si o perceptie, si perceptia la Bruxelles este cu totul alta decat realitatea de aic", a declarat Mihai Tudose.

Shhaideh rezista si spera pe sustinerea partidului: Sunt acelasi om!

Tot miercuri, vicepremierul Sevil Shhaideh a spus, intrebata despre demisie, ca cel care a pus-o in functia de ministru este Comitetul Executiv al PSD, unde isi va face cunoscuta decizia in legatura cu pozitia ei in Guvern, decizie care este luata.

"Eu cred ca sunt acelasi om, am respectat intotdeauna partidul si cel care m-a pus in functia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luata, o voi transmite maine in CEx", spunea Sevil Shhaideh la iesirea de la DNA, unde a fost chemata in dosarul "Belina", in care este suspectata de abuz in serviciu.

Ministrul penal al ALDE pare ca abia asteapta sa plece din Guvern, dar nu-l lasa partidul

La randul sau, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca este dispus sa renunte la mandatul de membru al Guvernului, precizand ca urmeaza ca ALDE sa ia o decizie in privinta sa. "Desigur!", a raspuns el fara sa stea pe ganduri.

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian declara, insa, dupa o sedinta a conducerii partidului desfasurata in absenta presedintelui acestuia Calin Popescu Tariceanu, ca ALDE nu isi retrage din Executiv ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alaturi de trei angajati ai institutiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului sa ocupe functiile, in detrimentul altora. In 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmarirea penala a lui Viorel Ilie, solicirtarea fiind insa avizata negativ de Senat.

Iata si care au fost declaratiile lui Tudose care au dat startul public noului razboi din PSD:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Dragnea Tudose razboi PSD, #Dragnea Tudose lupta putere PSD, #remaniere Guvern demisii Tudose penali , #Mihai Tudose