Sa fie si Ponta si Antonescu arestati! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 16:57
9746 citiri
Sa fie si Ponta si Antonescu arestati! (Opinii)
Foto: DCNews

Sau, daca nu, Victor Ponta si Crin Antonescu ar putea fi in cel mai rau caz si ei urmariti penal de catre procurori, intrucat s-au autodenuntat si s-au recunoscut complicii lui Dragnea intru faptuirea acelorasi scopuri.

In timp ce aflam (cum altfel decat prin intermediul acelorasi stenograme?) adevarata amploare a caracatitei patronate de fostul sef al Fiscului, in timp ce Regina inca striga ca nu a fost Regele sistemului care a sifonat zeci si sute de milioane de euro de la buget, procurorii se ocupa si de marii conspirationisti ai "loviturii de stat" organizata de USL impotriva presedintelui Traian Basescu.

Primul urmarit penal pe lista DNA - Liviu Dragnea. Acum de ce sa nu o spunem pe aia dreapta, individul asta are ceva suspect in el. Asa trebuie sa isi fi spus si procurorii. Chiar daca intr-un final secretarul general al PSD va fi gasit nevinovat, efectul a fost deja produs si urmeaza sa lucreze cel putin la nivel subliminal asupra mentalului colectiv - "da domne, ia uita-te si la mafiotul ala, auzi cu ce se ocupa el ca sa poata sa il dea jos pe domnul nostru presedinte drag si bun!?"

Din comunicatul eliberat de procurorii DNA se intelege ca Liviu Dragnea are foarte multe capete de acuzare, insa toate legate oarecum, mai mult sau mai putin, de activitatea sa de politician si coordonator al campaniei nationale a USL din cadrul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Mai evident aproape ca nu se putea, totusi! Concret, Liviu Dragnea este acuzat ca si-ar fi folosit influenta (ciudat, nu?) si autoritatea din partid pentru a-i determina pe primarii si sefii sectiilor de votare sa incalce legea pentru a asigura astfel USL o prezenta la urne de peste 50% la referendumul din 29 iulie.

Acum, daca a incalcat legea sau prin actiunile sale i-a fortat si pe altii sa o incalce, fie si in numele unor idei corecte, Liviu Dragnea trebuie sa raspunda si sa plateasca. Iar treaba procurorilor este sa aduca probe pentru a demonstra ca a fost incalcata legea, nu sa speculeze dublul sens al acuzatiei ca influenta politicianului l-a ajutat sau nu in determinarea unor actiuni de campanie electorala ale unora sau altora dintre personajele cu care a intrat in contact in ziua referendumului. Pentru ca altfel asta nu e demonstrarea faptasului, ci in cel mai bun caz un admirabil exercitiu de acuzare. Atat si nimic mai mult!

In rezolutia procurorilor DNA de incepere a urmarii penale se precizeaza ca Liviu Dragnea si-a "folosit influenta" din cadrul partidului, incalcand legea, pentru a "determina alegatorul sa voteze", in acest sens "utilizand un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la vot, identificand sectiile cu prezenta slaba.

Doar din paragraful acesta, esential altfel pentru intregul proces, intelegem ca de fapt procurorii ori nu stiu ce spun si fac ori se prefac. Pentru ca altfel ar fi trebuit sa isi aminteasca imaginele (nu informatii pe surse!) din 2009 din sediul de campanie al PDL, sustinator pe atunci al candidatului Traian Basescu. Ar fi revazut sau si-ar fi amintit imaginile in care domnul Videanu il suna pe Hrebenciuc, chiar in seara alegerilor, ca sa-i faca in ciuda ca sistemul lor a mers mai bine decat al lor.

Luand arhiva la puricat, un procuror ar fi aflat ca astfel de "sisteme" de fraudare au toate partidele mari, iar cel mai performant, mai eficient, dar si mai costisitor se afla la PDL. Din clipul care circula liber si pe Youtube, procurorii ar fi aflat, de asemenea, ca domnul Videanu avea chiar mai multe informatii si mai detaliate de pe urma acelui sistem decat vor descoperi ei vreodata la masinaria lui Dragnea.

Nu stiu daca principala grija a procurorilor este aceea de a descoperi fraudele evidente sau doar de a pedepsi la nivelul constiintei publice "folosirea influentei" unui politician pentru a convinge oameni sa iasa la vot. Pentru ca daca ar fi asa, atunci ei ar putea incepe la fel de bine o urmarire penala si impotriva sustinatorilor presedintelui suspendat care instigau, ramane de vazut daca respectand sau nu legea, oamenii sa nu iasa la vot. Si ei folosindu-se de aceeasi influenta doar ca realizarea unui alt scop.

Daca Traian Basescu l-a amenintat in campania din iulie cu puscaria pe Crin Antonescu, din masina, dand declaratii cu geamul lasat, iar la revenirea la Cotroceni a reafirmat dorinta de a-i vedea pe vinovatii loviturilor impotriva statului cat mai repede pedepsiti, atunci sa nu ne mai miram de ce vom vedea de acum incolo.

Totul trebuie facut in sensul distrugerii aliantei care a facut posibil acest referendum si pentru convingerea romanilor ca nu exista si nu au existat niciodata, de fapt, peste 7,4 milioane de romani care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Liviu Dragnea frauda referendum, #Crin Antonescu Ponta referendum , #PSD