Revolutia fiscala a lui Liviu Dragnea arunca Romania in haos. O poate salva o motiune de cenzura?

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 19:00
13687 citiri
Revolutia fiscala a lui Liviu Dragnea arunca Romania in haos. O poate salva o motiune de cenzura?

Mihai Tudose, premierul Romaniei, in sedinta de guvern in care a anuntat aruncarea in aer a sistemului fiscal, a tinut un discurs comunist in care "a infierat multinaionalele" ca un batran secretar de partid.

A inventat un dusman din exterior, dand vina acestei actiuni pe corporatiile "lacome" care nu-si platesc impozitele.

Dar acest discurs propagandistic ascunde faptul ca aceasta "topaiala fiscala" nu are legatura cu comportamentul multinationalelor, ci are legatura cu Liviu Dragnea care a impus o inginerie financiara in urma careia se poate lauda ca a marit salariile, dar pe cele brute, pentru ca, in multe cazuri, veniturile nete ale lucratorilor vor scadea.

Prin adoptarea acestei ordonante, impozitarea muncii din Romania ramane la un nivel record, de aproape 50%: 35 de procente sunt contributiile sociale, 10 procente impozitul pe venit si 2,25 de procente contributia pentru solidaritate sociala. De aici rezulta un cuantum de taxare a muncii de 47,25 de procente. Deci, din salariul brut al unui lucrator din Romania, jumatate se duce la bugetul de stat.

Din start, dupa adoptarea ordonantei, 200.000 de salariati vor castiga mai putin, conform liderilor de sindicat

Salariatii raman principala sursa de bani pentru buget. Acest transfer al contributiilor va scadea veniturile muncitorilor prin simplul fapt ca nimeni nu poate obliga un proprietar de afacere sa accepte "rugamintea" lui Dragnea de a nu profita de acest transfer al contributiilor de la angajator la angajat.

"Ceea ce se intampla acum este doar varful aisbergului la o masura care are implicatii multiple si care nu a fost pregatita temeinic. Sunt mai mute aspecte de care decidentii politici nu au tinut cont si vor exploda in urmatoarea perioada, cand se vor aplica.

Este clar ca din cauza noilor masuri pe care Guvernul le-a luat, peste 200.000 de angajati vor avea de suferit. Este vorba de angajatii din domeniul IT, care in prezent beneficiaza de o facilitate fiscala si care va disparea potrivit noilor reguli ale guvernantilor. De asemenea, si angajatii din companiile care se afla in insolventa vor avea salarii nete mai mici", a declarat Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa, citat de Mediafax, enumerand doua categorii de salariati carora le vor scadea automat veniturile in urma adoptarii ordonantei.

Imediat dupa decizia lui Mihai Tudose, liderul PNL Ludovic Orban a anuntat ca liberalii vor depune o motiune de cenzura prin care vor incerca sa darame Guvernul PSD. Senatorul PNL Florin Citu, expertul economic al partidului, a declarat ca asistam la un "genocid economic impotriva Romaniei" si ca Liviu Dragnea blocheaza parcursul european al tarii.

Ludovic Orban, presedintele PNL, a anuntat imediat dupa adoptarea ordonantei fiscale de catre Guvernul Tudose ca va depune o motiune de cenzura. Din pacate, cifrele nu sunt de partea lui, foto Hepta.ro

In ultimul barometru de opinie, publicat de IMAS, Mihai Tudose a ajuns la o cota de popularitate de 18%, iar Liviu Dragnea la 15%, amandoi aflandu-se la sub jumatate din cota de popularitate a lui Klaus Iohannis de 39,7%.

Dar ce sanse ar avea o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tudose initiata de PNL?

Daca se analizeaza cifrele absolute, liberalii au putine sanse sa demita actualul Executiv. PNL are un numar de 99 de parlamentari, USR, 43. Aceste doua partide nu pot darama Guvernul, PSD are doar el singur un numar de 220 de parlamentari, iar ALDE vine si el cu 23 de voturi.

Dar votul unei motiuni de cenzura este, intotdeauna, un vot politic, nu unul matematic. Motiunea liberalilor nu poate trece fara voturi de la PSD. Pentru a atinge pragul de 233 de voturi, motiunea are nevoie de sustinerea PNL, USR, PMP, dar si de cea a maghiarilor si a minoritatilor nationale, de voturile independentilor, dar si de un numar de cel putin zece voturi de la PSD si ALDE.

Un astfel de transfer de voturi dinspre arcul guvernamental spre opozitie se poate petrece doar daca in interiorul PSD s-a creat un curent politic antiDragnea care doreste sa-l debarce.

Ludovic Orban, in clipa in care va depne motiunea de cenzura, se poate baza doar pe sustinerea celor din PNL si USR, adica un maxim de 142 de voturi, pentru restul de 91 va trebui nu numai sa negocieze, dar sa ofere si calea politica de urmat.

Cea mai buna oferta pe care le-o poate face Ludovic Orban celor din PSD e sa le ofere sprijin pentru ca ei sa ramina la putere, dar intr-o noua formula, iar PNL sa obtina presedintia Camerei Deputatilor, cedand PSD sau UDMR presedintia Senatului. Rezultatul, Guvernul Romaniei ar scapa de tutela lui Liviu Dragnea, atat acesta, cat si Calin Popescu Tariceanu, fiind lasati fara putere si influenta politica.

Acest tip de negociere inseamna castig-castig pentru toate partile implicate, PSD ramane la guvernare si obtine o a treia sansa de a-si reface credibilitatea in ochii cetatenilor, PNL castiga sefia Camerei Deputatilor, UDMR poate castiga Senatul, iar noul Executiv se poate bucura, cel putin o vreme de pace sociala, bineinteles prin scrierea si aplicarea unui nou program de guvernare si renuntarea la incercarea de mutilare a Legilor Justitiei.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Tudose cod fiscal ordonanta, #Dragnea Tudose reforma fiscala, #Tudose sindicate salarii , #Mihai Tudose