Razboiul lui Dragnea si al lui Tariceanu contra morilor de vant

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 07:15
7160 citiri
Razboiul lui Dragnea si al lui Tariceanu contra morilor de vant

Peste cateva zile, va fi supusa la vot in Parlamentul European, o rezolutie jenanta pentru tara noastra si umilitoare pentru cei doi corifei care s-au facut ca o reprezinta de la o vreme incoace: condamnatul Dragnea si achitatul in prima instanta Tariceanu.

Proiectul rezolutiei, dat recent publicitatii, este extrem de dur fata de autoritatile noastre si pare un adevarat rechizitoriu la adesa modului cum a promovat coalitia PSD+ALDE noua legislatie in domeniile privind Justitia, anti-oruptia, mass-media si ONG-urile.

Este un document in fata caruia domnii Tariceanu si Dragnea, care au fost avertizati in repetate randuri de derapajele legislatiei romanesti, ar trebui sa-si ascunda capul in nisip, ca strutul.

Ei nu sunt simple persoane private. Sunt demnitari ai statului si si-au permis sa-i contrazica brutal pe liderii europeni sustinand ca acestia nu ar fi informati corect asupra situatiei din Romania, ca singurii bine informati sunt numai dansii - Dragnea si Tariceanu - si, in loc sa se alinieze la optica europeana, s-au dedat la scrisori in contradictoriu.

Obrazul domnului Tariceanu primeste palme, dar rezista

In opinia mea, corifeii politicii noastre au sarit peste cal. Caci iata cu ce metafore isi permitea dl Tariceanu sa-l trateze pe liderul european Frans Timmermans, in iunie 2018, dupa o intalnire cu acesta:

"Romania s-a inscris intr-un maraton si de fiecare data cand s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile si a trebuit sa o luam de la capat (...) Am alergat de trei ori maratonul si ni se cere sa mai alergam o distanta suplimentara. (...) Cred ca a sosit timpul sa recunoastem ca MCV-ul si-a indeplinit scopul si sa fie ridicat".

Raspunsul inaltului demnitar de la Bruxelles n-a intarziat. El i-a reamintit dlui Tariceanu ca obiectivele stabilite in MCV chiar de la inceputul mecanismului de cooperare si verificare nu s-au schimbat, dar nu au fost indeplinite.

Mai mult, CE transmisese in ianuarie 2017 o lista de 12 recomandari pentru a ajuta Romania sa indeplineasca obiectivele si sa poata ajunge la finalul monitorizarii prin MCV. Nu numai ca nu s-au inregistrat progrese suficiente, dar unele capitole inchise acum sunt redeschise.

Asemenea raspuns vine ca o palma peste orbrazul dlui Tariceanu. In orice lume civilizata, unul in locul lui ar fi preferat sa se retraga demn decat sa continue un scandal pe care el l-a provocat, latindu-l la nivel european. Era onorabil sa-si fi dat demisia.

Onorabil la dl Tariceanu? Daca a avut poate onoare, a pierdut-o demult, de cand cu biletelul roz, unde-l ruga pe presedintele de atunci sa intervina in justitie pentru un prieten de-al lui. Atunci, si-ar fi salvat onoarea, dandu-si demisia. Dar n-a facut-o, admitand ca, mai presus de onoare, e interesul.

Morile de vant ale lui Don Dragnea si ale lui Calin Popescu Sancho Panza

Asadar, obrazul dlui Tariceanu s-a facut ca nu simte palma primita si a reluat elucubratiile sale, permitandu-si urmatoarele intr-o expunere facuta in Parlament la 2 octombrie 2018:

"E un paradox la care domnul Timmermans refuza sa se refere la el. Romania are de 11 ani acest MCV, dar cum se face de nu a vazut existenta protocoalelor, a ingerintei serviciilor de informatii, a abuzurilor din Justitie. Sigur ca, daca acesta achieseaza la astfel de realitati, atunci trebuie sa isi recunoasca esecul sau si atunci normal ca a evitat sa intre in acest subiecte si sa duca discutia in zona statului de drept si a combaterii coruptiei".

Sa fim intelesi, aici nu este vorba de un razboi Tariceanu-CE. Comandantul suprem al luptei este fara tagada Liviu Dragnea, iar dl Tariceanu, ca orice majordom respectuos, isi apara stapanul. Este nevoit s-o faca, intrucat relatia dintre cei doi seamana cu relatia dintre Don Quijote si credinciosul sau scutier Sancho Panza.

Don Quijote este Dragnea, stapanul, eroul fara de care scutierul nici n-ar exista. Sancho Panza din romanul lui Cervantes era interesat sa-si serveasca jupanul care i-a promis sa-l inzestreze candva cu o feuda, insula Barataria, un tinut imaginar, dar tentant.

Calin Popescu Sancho Panza este si el interesat sa-si serveasca stapanul Don Dragnea, care l-a si inzestrat cu un fel de feuda numita Senatul Romaniei. De acolo, din feuda, stapanul si scutierul au declansat lupta cu morile de vant impotriva Europei.

Vorbesc despre morile de vant pentru ca, intr-adevar, pe de o parte Europa nu apara MCV nici cu palosul, nici cu armament nuclear, iar pe de alta parte atacatorii bucuresteni n-au nici ei decat arme de carton, slabe de tot, asa cum s-a vazut.

Cele zero rezultate ale vizitelor oficiale la Bruxelles

Cat de slabe sunt armele, se vede si din draftul rezolutiei privind statul de drept din Romania, care urmeaza sa se voteze peste cate zile la Bruxelles. Cele 13 puncte ale documentului le reamintesc domnilor Dragnea si Tariceanu ca CE a fost tot timpul bine informata despre statul de drept in Romania si desfiinteaza de la un capat la altul discursul pro domo din scrisorile smecheroase ale demnitarilor romani indreptate spre Bruxelles.

Nu voi relua cele 13 puncte care se cunosc prea bine si se pot accesa pe site. Ceea ce retin este ca nimic din ce ne recomanda CE nu este nou. Toate recomandarile si observatiile sunt reluate, dupa ce au mai fost tratate in alte documente, in dialog, in corespondenta bilaterala si in vizitele reciproce care au avut loc.

Niciodata liderii PE n-au pierdut prilejul sa ne reaminteasca cerintele Europei fata de Romania si nu-mi aduc aminte de vreo situatie cand liderii nostri sa fi spus macar la unul din punctele comunicate ca da, Europa are dreptate. Totdeauna raspunsul era: Europa nu stie cum este in Romania.

Cel mai mult ma uimeste insa faptul ca, pentru a clarifica toate aceste probleme prin dialog si pentru evitarea unor incomode luari de pozitii, s-a deplasat de mai multe ori prim ministrul tarii noastre la Bruxelles si la Strasbourg. A discutat personal cu domnii Timmermans si Schultz, si-a expus pozitia si in plen. Care a fost rezultatul? Zero.

Prim ministrul se descalifica singur

Memoria nu ma insala. De fiecare data, intorcadu-se la Bucuresti, ne-a asigurat ca a sustinut cu succes punctul de vedere de la Bucuresti, ca liderii europeni au fost incantati de convorbiri, ca i-au fagaduit sa ridice MCV pana la sfarsitul acestui an si ca apreciaza ca pozitiva pozitia Guvenului roman cu privire la Legile Justitiei, la pozitia privind coruptia si de (ne) vinovatia, privind evenimentele din 10 august si multe altele.

Tot ce pretindea dna Dancila ca sustinuse cu succes cand se deplasase la Bruxelles este reluat in termeni duri, aproape ultimativi, in proiectul de rezolutie.

Oare a mintit doamna Vasilica-Viorica? N-a inteles ce se vorbea nefiind tocmai poliglota de felul ei? N-a priceput ce i s-a spus, nefiind nici prea desteapta? A crezut ca-i destul sa vada numai partea plina a paharului, ca sa fie mangaiata pe cap de jupanul de la Bucuresti?

Orice este posibil, dar nimic nu este onorabil. In opinia mea, nici greselile de gramatica, nici stangaciile de protocol, nici incurcarea foilor de pe care isi citeste propriile opinii n-o dezonoreaza pe doamna Dancila in asa masura, cum o descalifica rezultatul numeroaselor vizite facute la Bruxeles, concretizate cu groaznicul draft, care asteptam sa devina rezolutie a PE peste numai cateva zile.

Domnul Dragnea a anuntat o remaniere de guvern, gandind desigur ca schimba niste ministri intre ei, ca-i ejecteaza pe cei incomozi, ca aduce altii, mai prieteni, carora le-a promis functii.

In opinia mea, daca nu incepe cu ejectarea doamnei Dancila, ca sa vina altcineva, capabil sa inteleaga si sa aplice recomandarile Europei, restul este apa de ploaie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#recomandari Consiliul Europei, #Calin Popescu Tariceanu ALDE, #Liviu Dragnea PSD, #Frans Timmermans dialog Viorica Dancila , #Calin Popescu Tariceanu