PSD, prins in furtuna pe care a creat-o. Va supravietui?

Joi, 23 Februarie 2017, ora 19:50
10222 citiri
PSD, prins in furtuna pe care a creat-o. Va supravietui?

Premierul Sorin Grindeanu a mai facut un pas in incercarea desprinderii de presedintele PSD. Nominalizarea fostului judecator constitutional Tudorel Toader in pozitia de ministru al Justitiei reprezinta scoaterea acestui minister de sub tutela politica.

Sa amintim faptul ca Liviu Dragnea a declarat public in mai multe randuri in timpul campaniei electorale ca la Justitie nu va mai fi numit un tehnocrat daca PSD va castiga alegerile.

Nu au trecut nici doua luni si jumatate de la scrutin, iar social-democratii nu mai detin controlul asupra sistemului de Justitie. Si asta in urma abuzului cu ordonanta 13 care a provocat revolta in intreaga tara.

Dupa esecul lui Liviu Dragnea in ce priveste tentativa de dezincriminare a abuzului in serviciu, anumite fisuri au aparut in PSD.

Exista, dupa multa vreme, un pol de putere in jurul primarului Iasiului Mihai Chirica. PSD e un partid care nu accepta opozitie in interior. De data aceasta, excluderea contestatarului Chirica ar fi reprezentat un cost prea mare - atat in ce priveste imaginea, dar si in ce priveste liniile de putere din interior. Alungarea lui Chirica ar fi putut seta o viitoare revolta a filialelor din Moldova. Exista deja discutii cum ca resursele guvernamentale ar fi fost concentrate in zona Munteniei, judetele pe care le controleaza Liviu Dragnea, Ardealul si Moldova fiind marginalizate in ce priveste fluxul de banii veniti de la centru.

Foto: Hepta - Influenta lui Liviu Dragnea in interiorul partidului s-a diminuat mult in ultima luna

Imposibilitatea lui Liviu Dragnea de a-l alunga pe Chirica cred ca e un alt semn de subrezire a autoritatii presedintelui PSD. Acesta, de la puterea absoluta, momentul decembrie 2016 cand a primit un cec in alb pentru nominalizarea primului ministru, a ajuns sa fie obligat sa faca un balet nu tocmai gratios pentru a-si conserva pozitia de presedinte.

Adevaratul program de guvernare

Victor Ponta, fostul prim-ministru, a pornit si el un atac impotriva lui Liviu Dragnea. Cei doi sunt inamici politici. Ponta reprezinta cea de a doua falie creata in PSD dupa reactia strazii impotriva ordinantei 13.

In opinia mea, supravietuirea politica a lui Liviu Dragnea tine de indeplinerea "adevaratului" program al partidului - anihilarea luptei impotriva coruptiei. Strategia prin ordonanta s-a incheiat cu un esec, acum urmeaza faza pe Parlament. PSD va incerca modificarea legislatiei penale sub pretextul adecvarii acesteia cu deciziile Curtii Constitutionale. Dar aceasta e calea grea pentru presedintele partidului care e presat din spate de procesul in care e acuzat de abuz in serviciu. O astfel de lege va trebui dezbatuta in Parlament, va putea fi atacata la Curtea Constitutionala si va trebui promulgata de presedinte.

Orice incercare de a introduce prevederi care i-ar favoriza pe corupti, e de asteptat sa fie amendata de catre opinia publica.

Un puzzle complicat

Pe langa aceasta strategie greoaie si cu final incert, Liviu Dragnea, in opinia mea, mizeaza, in secret, pe crearea unui curent de opinie defavorabil presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, astfel incat sa apara posibilitatea suspendarii acestuia. Pentru asta, actualul presedinte PSD nu are nevoie numai de o "oportunitate", cum ii place sa spuna, ci si de sprijin popular.

Foto: Ziare.com - Protestele din Piata Victoriei au creat o tensiune imensa in interiorul PSD, partidul care a castigat alegerile

Cred ca in aceasta cheie trebuie citita referirea presedintelui PSD facuta la Antena 3 despre incurajarea "mitingurilor judetene", dar si posibilitatea de a organiza un mare miting la Bucuresti. Nevoia de legitimitate in interiorul partidului si nevoia de a crea masa critica in strada pentru a putea declansa operatiunile de suspendare ale presedintelui reprezinta, dupa parerea mea, strategia finala a lui Liviu Dragnea.

Din fericire, e una complicata si tine de potrivirea unor piese intr-un puzzle extrem de complicat. Daca n-a reusit un plan atat de simplu si direct cum a fost adoptarea unei ordonante de urgenta, e greu de crezut ca unul atat de complicat are mai multe sanse de reusita.

Dar sa nu subestimam niciodata intortocheatele cai ale "realitatii".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Liviu Dragnea criza PSD, #Victor Ponta atac Dragnea, #Grindeanu tensiuni Dragnea , #PSD