PSD navigheaza neabatut spre aisberg. Pe cand ciocnirea?

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 20:35
15976 citiri
PSD navigheaza neabatut spre aisberg. Pe cand ciocnirea?

Mihai Tudose a demisionat, Adrian Tutuianu si Marian Neacsu au fost exclusi mai demult, Victor Ponta si mai demult, dar adevarata problema a PSD nu este demisia unor oameni grei sau excluderea altora la fel de grei, ci faptul ca evenimentele se produc tocmai cand se apropie alegerile.

Intr-un asemenea moment, orice partid normal si responsabil isi aduna randurile si nu le risipeste, isi pretuieste oamenii de baza, nu-si bate joc de ei.

In plus, ar fi o greseala sa vorbim doar de demisii si excluderi. Acestea nu sunt decat varful unui urias aisberg. Sub varf, apele oceanului ascund imensul bloc de gheata care n-ar pregeta sa inghita cel mai mare partid din Romania, cu aceeasi viteza cu care a scufundat candva Titanicul.

De unde caracter? De unde onoare?

Ghetarul nemultumitilor se dovedeste, de fapt, mult mai mare decat partea vizibila. Multi dintre ei sunt protestatari deja declarati, dar nehotarati sau razganditi, iar altii si-au negociat caracterul si onoarea in schimbul unei fagaduite chiverniseli, contand pe cunoscuta zicala turceasca, foarte actuala la noi: interesul poarta fesul.

Mai ai curajul sa vorbesti despre caracter cand rostesti numele profesoarei Ecaterina Andronescu sau iti vine sa pronunti cuvantul onoare cand spui Niculae Badalau? Ca sa ma exprim cam vulgar, dar foarte popular, amandoi au pus botul.

Si nu sunt singurii. Dupa cate imi amintesc, faimoasa lista a nemultumitilor avea vreo 28 de semnaturi si dupa negocieri n-au ramas decat vreo opt. Ce pot deduce? Nimic altceva decat ca ceilalti au fost redusi la tacere pe baza prozaicului principiu: "na si tie, na si tie".

Mai exista, ici si colo, cate o nuca tare, foarte greu de spart. Nu este Dragnea un ciocan chiar atat de greu incat sa le sparga pe toate. Unele rezista. Si chiar ma mira cum de a rezistat Gabriela Firea, incoltita de consilierii Opozitiei, de bucurestenii intepeniti in trafic sau ramasi fara incalzire in plina iarna si de colegii din propriul partid, care pana mai ieri ii cantau osanale si o preamareau, iar acum se pronunta cu "n-ai ce cauta in partid daca il infrunti pe seful partidului" (Catalin Radulescu, zis Mitraliera) sau "Nu ma asteptam ca doamna Firea sa doreasca cu tot dinadinsul sa devina Elena Ceausescu a politicii romanesti" (Codrin Stefanescu).

Indiferent de meritele sau nemeritele doamnei Firera, un lucru este insa clar: ea poarta legitimitatea pe care i-a conferit-o majoritatea bucurestenilor care a fost la vot in 2016. Daca ar face greseala s-o conteste, intreaga echipa Dragnea si-ar pune sub semnul intrebarii propria sa legitimitate.

Intuitia imi spune ca o "nuca" la fel de tare este si Paul Stanescu, cel care a rezistat eroic la eliminarea sa din Guvern si care - in opinia mea - daca ar parasi partidul, si-ar lua multi altii dupa el.

Pierderea ar fi uriasa pentru Liviu Dragnea.

Asa nu se mai poate!

Una peste alta, insa, demisionarii si exclusii nu sunt decat putinii care au inteles primejdia si au sarit in ceasul al doisprezecelea in singura barca de salvare aflata la fata locului: cea a exclusului Ponta.

Nimeni nu stie cati altii au priceput si ei marea primejdie si cati se pregatesc sa sara la randul lor, dar n-as neglija o declaratie facuta de Mihai Tudose cu prilejul demisiei sale: "Am avut in ultimele luni foarte multe intalniri atat cu membri de partid, dar si cu oameni neimplicati politic, concluzia fiind aproape unanima: nu se mai poate!".

Asadar, fostul premier n-a actionat intr-un moment emotional si n-a facut un gest necontrolat. Dimpotriva, s-a consultat cu oamenii sai de incredere, care aproape unanim considera ca asa nu se mai poate, dar desigur n-au gasit curajul sa actioneze ei insisi, punandu-si propria piele la tabacit in acest moment. Fara indoiala, asteapta dupa colt sa vada cum decurge aventura domnului Tudose.

Totusi, nici demisionarii, nici exclusii, nici cei unanim consultati n-ar fi destui ca sa taie nodul gordian, daca n-ar exista un factor imposibil de stapanit prin negocieri si cu neputinta de cumparat pe principiul "na si tie, na si tie": este murmurul general. Nemultumirea mocneste in partid, zboara din gura in gura, se transmite postata pe Internet si se lateste in toata tara.

Liviu Dragnea a ajuns obiect de anecdota, Viorica Dancila intrece legendarul Bula in intelepciune si nu mai exista alt cuvant de ordine decat cel rostit cu atata naduf de Mihai Tudose: asa nu se mai poate!

Murmurul generalizat

Murmurul se aude pe mai multe tonalitati, una mai sonora, alta mai in surdina, si toate amintesc de scrisoarea adresata asta-vara de zeci de personalitati de vaza ale vietii politice, culturale, universitare, academice si sportive romanesti catre partid.

Toti intr-un glas ii cereau lui Liviu Dragnea sa crute tara si sa renunte la pretentia de a fi dansul in frunte. Era un fel delicat de a-i spune: este prea mare palaria. Cel putin din respect pentru aceste personalitati de frunte, se impunea un raspuns, o explicatie, macar o replica. Dragnea a lasat somitatile fara raspuns.

Unora li se pare ca lui Liviu Dragnea nu-i pasa de nimeni si de nimic, ca este sigur pe el, ca stie sa ne joace pe degete asa cum vrea el si ca toata tara a ajuns la mana lui. Chiar daca este in parte adevarat, in ultimul timp am rezerve. Ba chiar as zice ca domnul Dragnea nu mai este deloc sigur pe el, ca simte cum se clatina sandramaua si poate observa chiar in zare, cu binoclul, cum se apropie partidul de aisberg.

Pe scurt, este speriat.

S-a dus vremea cand il dresa pe Sorin Grindeanu pana il punea in pozitie de sluj. Ca dovada, a trebuit sa inghita fara sa cracneasca evolutiile ostentative ale doamnei Firea, nu s-a grabit sa-l excluda pe opozantul fatis Paul Stanescu si nici lui Mihai Tudose, a carui demisie era de mai multa vreme iminenta, nu i-a clatinat nici macar un fir de par din cap.

Liviu Dragnea pe drojdie

Este vizibil ca jupanul a scapat haturile din mana si nu mai stie ce sa faca. Nimic nu poate fi mai semnificativ, decat faptul ca, intrand in anul electoral, anul cand Romania detine presedintia Consiliul UE timp de un semestru, anul cand partidul sau nu are candidat la presedintie, desi lui Dragnea ii lasa gura apa sa candideze el insusi, jupanul hotaraste netam-nesam sa demareze agenda cu o vacanta de o luna.

Cand si-a mai luat Liviu Dragnea o luna de vacanta? Cand si-a permis sa lipsesca macar o zi, daca stie ca partidul se confrunta cu probleme grele, colegii il ataca pe la colturi, ba chiar demisioneaza ostentativ? Cand altadata a socotit ca este mai de valoare sa-si faca o mica luna de miere pe nu stiu unde, in loc sa-si incordeze muschii catre nedisciplinatii subordonati din jur?

Niciodata, pentru ca niciodata n-a avut in fata perspectiva inevitabilei coliziuni a partidului cu o realitate dura, cea de dupa alegerile europarlamentare din mai.

Ce se poate prevedea in legatura cu acest eveniment? PSD nu are nicio sansa sa-si revina din prabusire, chiar daca principalul partid din Opozitie, PNL, n-ar sti sa fructifice momentul. Trei partide noi aparute abia asteapta sa-l fructifice ele: USR, PLUS si, din ce in ce mai hotarat, PRO Romania.

Pot aceste trei partide sa insumeze un punctaj cat PSD singur? Acum un an, raspunsul ar fi fost nu. Dar acum raspunsul este foarte discutabil. Iar daca punem la socoteala si PNL, nu mai este discutabil, ci chiar aproape sigur.

Nu am vocatia de a face sondaje, dar, asa cum arata in prezent optiunile probabile ale electoratului, este de prevazut ca PSD sa scada simtitor sub 30%, PNL sa creasca tot simtitor peste 25%, iar restul opozitiei de dreapta adunata la un loc sa se apropie de 25%.

ALDE nu numai ca nu are forta necesara ca sa repare nefericirea actualilor aliati, dar s-ar putea sa nu aiba nici interesul, daca simte ca-i vin voturi din directia lor.

Pe scurt, Liviu Dragnea are motive serioase sa simta cum se profileaza in fata lui un aisberg de toata frmusetea, iar cei care-l observa se arunca inca de pe acum in barca de salvare, unde el insusi nu are loc.

Ar fi singurul lucru corect pe care Liviu Dragnea l-ar face in politica, sa accepte faptul ca soarta capitanului este sa se scufunde odata cu corabia pe care el a dus-o la dezastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihai Tudose demisie, #Liviu Dragnea PSD , #Mihai Tudose