PSD - inapoi la Adrian Nastase, epoca "fatigue"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 22:10
8504 citiri
PSD - inapoi la Adrian Nastase, epoca "fatigue"

"Vorbeam cu Marian Oprisan. I-am spus Marian, iata se termina 5 ani si jumatate de dictatura a lui Ponta. Si el mi-a spus: Aoleu... sa vedem ce vine!". Ironia lui Victor Ponta cred ca rezuma esenta marii schimbari consfintite prin Congresul PSD, care a inscaunat cu acte in regula o noua conducere.

In spatele discursului cu puternice si oarecum comice tuse de integritate, avand in vedere ca ele sunt emise de un condamnant in prima instanta, Liviu Drangea ascunde de fapt o decizie politica majora si, sa recunoastem, logica din punct de vedere politic: recentralizarea deciziei in partid. Si ce recentralizare!

Eliminarea, teoretica, a baronilor din conducerea centrala si asezarea in vitrina din Kiseleff a unor figuri mai noi, mai tinere, nu cred ca are nimic de-a face cu reforma reala. Pentru asa ceva trebuie, dimpotriva, o masa critica reformista, polemica, dezbatere, competitie, confruntare.

"Reforma" actuala inseamna un fel de restauratie, adica reconcentrarea puterii intr-o unica mana, a presedintelui, care si-a selectat o echipa mai fatoasa, dar alcatuita in majoritate din oameni fara anvergura politica proprie, complet dependenti de liderul care i-a pus acolo si a carui camarila, de fapt, o reprezinta. Adica imi veti spune ca Ioan Vulpescu, Mihai Tudose sau Georgian Pop, de exemplu, se vor lua la o adica de revere cu Liviu Dragnea?

Vedeti, Liviu Dragnea stie foarte bine istoria PSD. Stie cum arata partidul in epoca lui Adrian Nastase, cu o conducere centrala foarte puternica, care tinea teritoriul in mana forte, si unde a ajuns el dupa ce descentralizarea a favorizat aparitia si ridicarea baronilor in perioada Geoana si, mai ales, Ponta. Cine sa inteleaga mai bine decat liderul informal al baronilor cat este de important pentru un presedinte PSD sa limiteze puterea baronilor pentru a nu ajunge sclavul lor?

Si dl Dragnea a facut aceasta miscare mizand pe evidenta criza de lideri din partid, aratata clar la alegerile interne de saptamana trecuta, si folosind din plin schimbarea legislatiei electorale, adica revenirea la votul pe lista si eliminarea alegerii presedintelui de CJ prin vot direct. De fapt, declinul fortei baronilor in aceasta lege trebuie cautat, Liviu Dragnea doar foloseste aceste noi prevederi pe care le impacheteaza in "debaronizare".

Daca era vorba despre o "debaronizare", despre reforma autentica si instaurarea integritatii, procesul ar fi trebuit nu sa fie condus de dl Dragnea, ci sa inceapa cu dl Dragnea. E o ironie fara margini in faptul ca "debaronizarea" si asa-zisa reforma ii asigura tocmai lui Liviu Dragnea puterea absoluta.

Deci pentru mine, noul presedinte PSD se anunta un nou Adrian Nastase, dar, imi permit sa spun, unul cu mult mai puternic. Pentru ca dl Nastase avea in jurul sau politicieni grei, potentiali rivali cu mult mai periculosi. Acum, in jurul lui Liviu Dragnea e doar o mare "fatigue", ca sa-l parafrazam pe noul presedinte executiv, colegul lui Mihai Viteazul, Valeriu Zgonea.

Un Adrian Nastase mai abil sub aspectul imaginii publice, care transmite ideea intoarcerii catre popor, catre principiile social democratiei, este preocupat de clarificari ideologice, nu-i asa?, etc, dar mai lipsit de concurenta interna in partid, al carui singur "adversar" cu potential letal este procesul de la ICCJ. Daca nu va fi condamnat cu executare, eu una nu ma indoiesc ca vom avea o reforma intru instaurarea dictaturii interne perfecte.

Cum spuneam, dl Dragnea traieste de prea mult timp in PSD pentru a nu sti cum trebuie tinut acest partid in mana, un partid care niciodata nu a tanjit dupa democratie, ci dupa tatucul cel mai puternic care sa puna lucrurile in ordine.

Cat despre soarta guvernarii, am mai spus-o si iata ca pare a se confirma, Victor Ponta nu va fi inlocuit din functie. De ce ar fi, chiar cu un alt social democrat? De ce sa partajeze dl Dragnea puterea absoluta, inclusiv asupra guvernului, pe care o exercita la vedere prin intermediul unui premier care stie si caruia i se reaminteste mereu la mana cui e? "Liviu stie ca are mandatul meu pe masa", spune dl Ponta. "Ramai, dar sa nu ne mai faci vreo nefacuta", avertizeaza, mai in gluma, mai in serios, dl Dragnea. Nu e nicio iubire intre ei, se vede si din avion. Dar au interese convergente acum.

Costul electoral? El va ramane in raport cu un electorat exigent, dar care oricum nu a fost niciodata votant PSD si pe care ma tem ca acum nici macar nu prea are cine sa-l capteze masiv pentru a-l transforma in adversar periculos. Dar nu cred ca va exista niciun cost in raport cu electoratul stabil al PSD, care, dimpotriva, aude cum partidul se intoarce cu fata catre cei necajiti care lucreaza sapte zile din sapte fara nicio pretentie, multumiti doar ca au loc de munca. Si PSD va avea grija sa isi multumeasca acest electorat cu tot felul de masuri populiste, tot mai multe, nu am nicio indoiala.

Dar toata aceasta strategie are in acest moment un punct vulnerabil major: depinde de un om care in cateva luni ar putea ajunge un simplu numar la apelul de dimineata si seara dintr-o puscarie. Si atunci, un PSD recentralizat isi va pierde exact centrul, iar efectele pot fi dintre cele mai dramatice.

Pana una alta insa, PSD pare stabilizat, reasezat pe o linie ferma, are un nou tatuc, adica exact ceea ce ii lipsea in ultimele luni pe care Opozitia le-a irosit.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Congres PSD, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #Ponta guvernare PSD , #presedinte PSD
Comentarii
Poza Gusper
Gusper
rank 3
Cam stinsa madam IED! Cred ca s-a resemnat! Tot provaduieste de mai
Poza bum
bum
rank 5
psd nu merge nici inainte nici inapoi , psd ramane in 1947 ( punct )