PSD, chiar te lepezi de coruptie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 12:40
4551 citiri
PSD, chiar te lepezi de coruptie?

La Congresul PSD, Liviu Dragnea a cerut, in fata lui Ion Iliescu, un moment de reculegere in memoria victimelor comunismului si a anuntat separarea PSD de acest trecut:

"Nu am avut curajul sa condamnam crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat greseli facute in primii ani dupa Revolutie, cum ar fi evenimentele intamplate in Piata Univeristatii. Impacarea nationala e un obiectiv pentru care merita sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi, cei care suntem astazi aici, suntem (...) Vreau sa va ridicati in picioare si sa pastram un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste si sa cerem ieratare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum".

Si ca o dovada palpabila a acestei rupturi de comunism, dl Dragnea l-a scos pe Ion Iliescu din conducerea PSD, unde, desigur, e binevenit oricand, dar numai in calitate de invitat.

O miscare abila, de o intuitie absolut remarcabila, pentru cei care cred in intuitii desigur, in contextul punerii sub invinuire a lui Ion Iliescu pentru mineriade.

Asta reforma! Nu-i asa? Nu.

Intai ca e o imensa ironie sa proclame despartirea de comunism cel care numai ce a beneficiat de niste alegeri interne in cel mai autentic stil comunist, cu candidat unic. Putem spune ca dl Dragnea nu are nicio vina pentru ca nu au existat si alti candidati. Sa zicem ca pentru asta nu are.

Dar asa fiind situatia, n-ar fi trebuit sa renunte la acest exercitiu de glorificare care sa-i consfinteasa o putere de monarh absolut si fara concurent al poporului pesedist?

Dar dincolo de aceasta, in opinia mea, imensa ipocrizie, nu cred ca problema PSD, chiar a societatii romanesti, mai este in acest moment comunismul. Vi se pare ca vreun lider social democrat, cu exceptia lui Ion Iliescu, are cea mai mica legatura reala cu ideologia comunista?

Sunt oameni putrezi de bogati, mai toti cu afaceri infloritoare, capitalisti pur sange in versiunea romaneasca a legaturii extrem de profitabile cu bugetul statului.

Vi se pare ca vreun lider social-democrat are cea mai mica legatura reala cu electoratul de stanga, cu protectia clasei muncitoare, cu egalitarismul? Sa fim seriosi. In general, orice ideologizare este o fictiune in politica romaneasca, unde stanga ia masuri de dreapta si invers. Dar in mod cert PSD este foarte departe de ceea ce ar trebui sa insemne comunism.

A ramas doar Ion iliescu, ca un vestigiu, si eliminarea domniei sale nu schimba de fapt nimic, nici macar la nivel simbolic.

Nu de comunism trebuia sa se desparta acum PSD. Asta ar fi trebuit sa se intample cu FSN-ul anilor '90 si ceea ce s-a ratat atunci au facut apoi timpul, aderarea la UE, au facut legile biologiei, adica evolutia fireasca a societatii.

Pentru a marca o reforma reala, PSD ar trebui sa se desparta acum de coruptie, de baronizare, de mafiotizarea structurilor politice. Aceastea sunt marile probleme ale PSD.

Si cine considera ca as calomnia nu are decat sa se uite in dosarele DNA deschise ministrilor, presedintilor de consilii judetene, primarilor, parlamentarilor, nu numai ai PSD desigur, dar in mare masura ai PSD.

Daca voia un autentic punct zero, dl Dragnea ar fi trebuit sa tina un moment de reculegere in memoria victimelor coruptiei pesediste.

Dl Dragnea a incercat si din acest punct de vedere un discurs mai apasat: "Nu vom putea recastiga increderea oamenilor daca nu vom inlatura stigmatul coruptiei, conteaza ce cred ei despre noi (..) Am votat in primavara niste criterii de integritate care sunt foarte bune si ar putea fi si foarte eficiente, daca ar fi aplicate. Va spun cu inima stransa, stiind ca aplicarea lor ii poate dezamagi sau ii poate nedreptati pe unii, dar, pe de alta parte, va spun cu inima deschisa ca aplicarea lor e singura solutie pentru a incepe sa recastigam increderea oamenilor. Ele au rol sa previna, nu sa pedepseasca...".

Un discurs, ma tem, contrazis copios de ceialati vorbitori, dar mai ales si de fapte.

Cum sa inlaturi stigmatul coruptiei cand tu mentii premier un om acuzat de fapte grave de coruptie, asa cum este Victor Ponta? Cum sa inalaturi acest stigmat cand tu trimiti la Curtea de Conturi un urmarit penal pentru infractiuni de coruptie?

Cum sa vorbesti despre criterii de integritate cand tie insuti, condamnat in prima instanta intr-un dosar instrumentat de DNA, pentru frauda electorala, ar trebui sa iti fie aplicate in primul rand? Mi se pare mai mult decat o ironie, mi se pare o sfidare fara margini.

Marti seara, dl Dragnea a revenit si mai sigur pe sine anuntand ca PSD este gata ca in numele anticoruptiei sa ii ridice imunitatea dlui Ponta in cazul unei noi cereri a DNA.

Serios? Cum o fi votat secret dl Dragnea in iunie, cand DNA a cerut sa-l poata ancheta pe dl Ponta pentru conflict de interese? Ca partidul e clar cum a votat din moment ce solicitarea DNA a fost respinsa. Ce l-a impiedicat atunci pe dl Dragnea sa o taie cu coruptia?

Si daca, in ipoteza unei noi cereri a DNA, Victor Ponta ar ramane fara imunitate si ar fi urmarit penal, i-ar retrage PSD sprijinul politic transant sau ar astepta ca presedintele Iohannis sa-l suspende? Pentru ca, patruns de spiritul anticoruptiei fiind, nu vad de ce dl Dragnea nu actioneaza de pe acum, ca doar premierul e trimis in judecata.

Sincer, nu cred o iota din ce ne spune Liviu Dragnea. Da, cred ca dl Dragnea incearca un face-lift, cred ca are tot interesul sa-l fezandeze pe Victor Ponta pana ii ies ochii din cap si sa-i arate zilnic cate o pisica, dar nu pot crede orice mi-ati face ca dl Dragnea este lovit de revelatia anticoruptiei si va aduce PSD pe aceasta cale a smereniei penale.

De perdele de fum, jocuri de imagine si lacrimi de crocodil imi e plin podul. Sincer lepadarea de Ion Iliescu nu mai face doi bani, iar lepadarea de corupti mi se pare foarte departe, daca nu chiar imposibila.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#congres PSD Liviu Dragnea, #PSD comunism coruptie , #presedinte PSD