Proiectul care i-ar scapa de dosare si condamnari pe Dragnea si Tariceanu a trecut iar de Comisia Juridica

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 12:31
8992 citiri
Proiectul care i-ar scapa de dosare si condamnari pe Dragnea si Tariceanu a trecut iar de Comisia Juridica
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Juridica a Senatului a dat, luni, raport de admitere in forma adoptata de Comisia pentru Aparare, cu amendamentul lui Traian Basescu, asupra proiectului de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu pentru declasificarea hotararii CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei.

Proiectul de lege, inregistrat in procedura de urgenta si initiat de cei doi presedinti ai camerelor Legislativului si de un deputat PSD, Mircea Draghici, a primit raport comun de admitere in sedinta de marti a comisiilor pentru aparare si pentru administratie publica ale Senatului.

Amendamentul Basescu

Senatorii din forurile de specialitate au admis atunci si un amendament al lui Traian Basescu la propunerea legislativa.

"Se desecretizeaza de la data intrarii in vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 04.02.2009", prevede modificarea adusa de Basescu.

Cu toate ca initiativa legislativa pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005 a primit, luni, raport favorabil cu amendamente si in Comisia Juridica a Senatului, textul nu includea amendamentul formulat de Traian Basescu. Astfel, senatorii juristi s-au reunit din nou pentru a discuta si acest amendament.

Fostul presedinte a precizat ca e o greseala sa fie vizate toate documentele secrete, deoarece unele dosare se afla in prezent pe rol.

"Imi e greu sa anticipez si, de aceea, m-am dus cu un amendament care sa nu fie foarte general, pentru ca ei, de fapt, prin ceea ce prevede proiectul de lege, ca se desecretizeaza toate documentele secrete, pot genera extrem de multe piedici in ducerea unor dosare care acum se afla in ancheta.

Eu am vrut sa fim foarte precisi, plecand de la urmatoarea premisa: protocolul din 2009 a fost denuntat, deci el nu mai produce efecte, iar efectele lui trecute trebuiesc vazute, nu vizeaza actiuni in desfasurare care pot fi afectate din formularea din lege. Riscul e foarte mare. Eu nu stiu ce va face DIICOT in situatia asta, sau cei de la spalarea banilor. Eu am vrut sa ma focusez strict pe lucruri care au trecut.

Protocolul din 2009 nu mai este in vigoare si sa constatam istoric relatia lui strict cu DNA si nu cu altcineva. Dupa parerea mea e o mare greseala sa faca referire la toate documentele secrete pentru ca riscul e mare. Discutam de un protocol care nu mai este valabil si analizam efectele", a explicat Traian Basescu.

A mai trecut o data de Comisia Juridica

Si Comisia Juridica a Senatului a adus, in sedinta de luni, mai multe modificari initiativei legislative.

"Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevazute la articolul 1 au posibilitatea, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit", prevede modificarea adusa articolului 4, de unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PSD Mircea Draghici.

Termenul initial, in forma proiectul inregistrat la Senat in care te puteai adresa instantelor, era de sase luni. De asemenea, o alta modificare adusa propunerii legislative se refera la revizuirea documentului.

"Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, in perioada de existenta a documentelor prevazute la articolul 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei Instante care a solutionat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Vezi detalii despre legea care i-ar scapa de dosare pe Dragnea si Tariceanu:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect anulare protocoale, #proiect Dragnea Tariceanu protocoale , #Calin Popescu Tariceanu
Comentarii