Procesele lui Tariceanu si Dragnea sunt reluate azi de la zero, dupa pensionarile din justitie. Tariceanu: Sunt nevinovat

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:556962 citiri
Procesele lui Tariceanu si Dragnea sunt reluate azi de la zero, dupa pensionarile din justitie. Tariceanu: Sunt nevinovat
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie reiau, marti, dezbaterile in dosarele in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, si liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, au fost trimisi in judecata de DNA.

Cele doua procese se reiau de la zero, dupa ce unul dintre judecatorii din complet, Ana Maria Dascalu, se va pensiona la 31 octombrie, ea fiind inlocuita cu un alt magistrat, informeaza Agerpres.

In consecinta, procedura in cele doua dosare a trebuit reluata, inclusiv audierea inculpatilor si a martorilor.

Seful Senatului s-a prezentat deja in fata noului complet si le-a spus magistratilor ca e nevinovat si ca acuzatiile sunt ilogice, acuzand procurorii ca au facut multe speculatii, informeaza Realitatea Tv.

Dragnea si pragul pentru abuzul in serviciu. 4 inculpati din dosar isi recunoscusera vinovatia

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de savarsirea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si sef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. De asemenea, au fost trimisi in judecata mai multi angajati de la DGASPC Teleorman.

DNA sustine ca Dragnea a intervenit pentru mentinerea in functie si plata drepturilor salariale pentru doua angajate de la DGASPC Teleorman, desi stia ca acestea lucrau de fapt in cadrul organizatiei PSD Teleorman. Potrivit procurorilor, cele doua angajate nu s-au prezentat la serviciu si nici nu au prestat vreuna dintre activitatile inscrise in contractul lor de munca semnat cu DGASPC Teleorman, desfasurandu-si de fapt activitatea la sediul organizatiei judetene PSD Teleorman, aminteste Agerpres.

In acest dosar al lui Liviu Dragnea, prejudiciul constatat este in jur de 100 de milioane de lei, motiv pentru care la momentul scandalului OUG 13 au existat numeroase voci care spuneau ca pragul dorit la abuzul in serviciu este impus special pentru a-l scapa pe liderul PSD de dosar.

In dosarul lui Dragnea, patru dintre inculpati si-au recunoscut anterior vinovatia si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata pentru a beneficia de scaderea pedepselor, iar judecatorii au sesizat Curtea Constitutionala in urma unei cereri invocate de fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, cu privire la abuzul in serviciu. In plus, au fost audiati doi inculpati, Floarea Alesu - fosta sefa a DGASPC Teleorman si Constantin Balaban - fost sef al Complexului de servicii destinate copilului si familiei din Alexandria.

Tariceanu, judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Procurorii spun ca Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Catalin Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

Pana la schimbarea din complet, in dosarul lui Tariceanu au fost audiati acesta, fosta sa sotie - Ioana Valmar, Serban Mihailescu - fost secretar general al Guvernului Nastase si Cristian Relu Aparaschivei - fostul sofer al lui Remus Truica.