Premierul a gasit vinovatul pentru prabusirea leului: acarul Paun

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 19:34
11423 citiri
Premierul a gasit vinovatul pentru prabusirea leului: acarul Paun

Este clar ca premierul da din colt il colt, vazand cum se prabuseste leul in raport cu euro si cum cresc preturile alarmant, in raport cu orice. Dar datul din colt in colt nu este suficient pentru un demnitar, fost ministru al Economiei si actual prim-ministru. Ne datoreaza o explicatie pertinenta, mai ales sub aspect economic.

Din pacate, o explicatie ca lumea n-are nici dansul. Si chiar daca ar avea-o, n-ar putea-o spune. Caci ar fi mai mult decat incomod sa recunoasca deschis ca, atat devalorizarea, cat si inflatia, sunt aceleasi consecinte ale unui program de guvernare sinucigas, alcatuit pe baza principiului: promitem de toate si dam ce putem. In rest, Dumnezeu cu mila!

Strans cu usa, premierul ne ofera numai explicatii improvizate. Cea mai recenta mi se pare asta, cu invinuirea Bancii Nationale pentru cresterea euro si scaderea leului.

Raman consternat: cum poate invinui o institutie care s-a dovedit timp de multi ani capabila sa mentina in echilibru cursul monedei nationale? Echilibru e putin spus. In ultimii ani, leul s-a intarit in raport cu euro, in timp ce multe alte monezi din tarile vecine s-au depreciat.

Prim-ministrul se face ca nu observa ce bine a fost gestionat leul in ultimii ani si cum a inceput sa se impiedice tocmai in momentul cand a primit unda verde programul kamikaze al dlui Dragnea, pe care guvernul si l-a insusit ad litteram.

Ca urmare, in loc sa-si recunoasca partea de vina pentru prabusirea monedei si implicit cresterea inflatiei, dl Tudose priveste in jur, cautand tapul ispasitor. Dintr-o simpla privire a si pus ochii pe cel care se face vinovat de deprecierea leului, spunand cu subiect si predicat ca "BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o".

Cum, n-a facut-o, domnule prim-ministru? De-a lungul anilor, BNR ce a facut altceva, decat sa urmareasca evolutia cursului valutar si s-o tina in frau tocmai intervenind mereu?

Politicienii faceau numai boacane, dar nu reuseau sa zdruncine profesionalismul celor de la banca. S-au prabusit guverne, s-au compromis ministri, dar banca a rezistat.

Asa se face ca, in ultimii cativa ani, pana la instalarea celui mai recent guvern, valuta noastra nu numai ca nu s-a depreciat precum cea a unor tari vecine, dar a si crescut.

Toate au insa o limita. Banca Nationala a intins coarda cat a putut, desigur pana in acel moment, cand simti ca incepe sa plesneasca si atunci spui: stop!

Acest "stop" l-a deranjat rau pe premier. Atat de rau, incat fara sa observe probabil ca se contrazice singur, a emis o judecata de valoare, care merita citata in intregime:

"In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (respectivele depozite - n. red.) la 8%".

Lasand la o parte referirea nereusit ironica la adresa intelepciunii bancii, acceptabila pentru un pamfletar de rand dar nu pentru un inalt demnitar, dl Tudose pune la zid BNR pentru ca a disponibilizat valuta prin reducerea depozitelor. Dar daca era sa intervina pentru sustinerea leului, cum ar fi putut-o face altfel, decat tocmai prin disponibilizari valutare?

Insusi premierul se cam balbaie cand acuza BNR ca "a scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara". Vedeti, domnule prim-ministru? Asta se intampla atunci cand BNR "arunca" valuta pe piata ca sa astampere cursul leului prea nervos: n-ai de unde sti ce fac cumparatorii cu valuta achizitionata. Cel mai probabil, o buna parte pleaca imediat pe alte meleaguri.

Si atunci, mai este atat de vinovata Banca Nationala ca n-a intervenit pentru a opri deprecierea leului - care, intre noi fie zis, nu se mai poate opri nici cu buldozerul la ora actuala, indiferent daca BNR pune sau nu pe piata valuta tarii?

Explicatia oferita public de prim-ministrul Tudose cu privire la faptul ca moneda se depreciaza datorita neglijentei sau - doamne fereste - a rauvointei bancii centrale mi se pare mai mult decat hazardata.

Banuiesc ca nici macar premierul nu este convins de cele sustinute, repetand lectia oferita de vreun functionar obtuz de la Guvern, incapabil sa-i prezinte adevarul dureros, dar crud.

Daca si-ar fi expus corect propriile ganduri banuiesc ca ar fi explicat populatiei corect cum stau lucrurile, ca sa inteleaga toti ca prabusirea monedei nationale n-o hotaraste banca, ci o hotaram noi toti, inclusiv conducatorii alesi de noi, cei care ne-au fagaduit salarii uriase, impozite minuscule dar si un leu puternic.

Plus luna de pe cer ca, vorba ceea, promettre c'est noble.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#Mihai Tudose curs valutar, #BNR rezerve valutare, #BNR curs valutar, #BNR crestere euro , #Mihai Tudose